Ostavka u Bijeloj kući izaslanika za Ukrajinu

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za Ukrajinu, Kurt Volker, podnio je ostavku, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Svijet 28.09.2019 | 09:11
Ostavka u Bijeloj kući izaslanika za Ukrajinu
Volkerovo ime pominje se u prijavi uzbunjivača iz obavještajne zajednice, koja je objavljena u četvrtak, a u kojoj se za njega kaže da je pokušao da "umanji štetu" napora advokata Donalda Trampa, Rudija Đulijanija, da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži demokrate.

Britanska agencija podseća da je Volker obavljao funkciju specijalnog izaslanika predsjednika za Ukrajinu od 2017. godine, da nije radio puno radno vreme i da za to nije bio plaćen.

Stejt department se ovim povodom do sada nije oglasio.

Demokrate u Predstavničkom domu, koje sprovode istragu o opozivu predsjednika SAD, tražile su da Volker svjedoči pred Kongresom u vezi sa telefonskim pozivom od 25. jula, u kojem je Tramp ohrabrivao ukrajinskog predsednika da istraži njegovog potencijalnog predsjedničkog rivala Džozefa Bajdena.

Stejt pres, studentska publikacija Univerziteta u Arizoni, prva je objavila da je Volker podnio ostavku. Taj univerzitet, napominje Rojters, podržava "tink-tenk" instituciju gdje je Volker izvršni direktor.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar