Brutalni napad na Radiosarajevo.ba - stižu osude!

Redakcija portala Radiosarajevo. ba obavijstila je javnost da se večeras dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo tog portala.

Bosna i Hercegovina 27.09.2019 | 23:02
Brutalni napad na Radiosarajevo.ba - stižu osude!
Naime, nakon što je redakcija Radio Sarajeva, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima lično i članovima njihovih porodica.

"Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje pomenutih sadržaja", kaže se u saopštenju.

Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije je osudio napad na redakciju portala, ugrožavanje i prijetnje novinarima i urednicima, kao i članovima njihovih porodica.

"Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže navedeni slučaj, te da vinovnici ovog nezapamćenog napada na medije u Sarajevu  budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita", kaže se u saopštenju i dodaje:

- Danas je meta redakcija Radiosarajevo.ba, a sutra može biti bilo ko od nas!

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudila napad na redakciju portala Radio Sarajevo i pozvala nadležne organe da što prije provedu istragu.

- Novinari moraju biti slobodni da obavljaju svoj posao - poručili su iz misije OEBS-a 

(BN)