Priča: Poraz u glavi, ne na parketu...

Lekcija Primorske koja će sigurno biti važna za Zvezdu i to za njenu celu sezonu koja sledi. . .

Košarka 27.09.2019 | 21:37
Priča: Poraz u glavi, ne na parketu...
Primorska je obaveštenje, Primorska je alarm, Primorska je lekcija, Primorska je udarac koji treba da vrati košarkaše Crvene zvezde u realnost. Da ih spusti na zemlju. Da im pokaže da baš i ne može kako su zamislili. Ono sinoć u Draženovom domu je bio poraz pre svega u glavi, a potom kao posledica svega toga i - na parketu. Malo potcenjivanje, malo „lako ćemo“, malo nedostatak koncentracije.

Jasno je da je ovo možda dobar momenat da se dogodi ovako nešto bilo kom timu, odmah na startu sezone, kada se ne računaju bodovi ,ali... Zvezda je ovako prepustila prvi trofej u sezoni, sa lošim ukusom u ustima ulazi u sezonu, a možda bi neki menjali recimo ovaj poraz za poraz u prvom kolu prvenstva ABA lige. Ipak se ABA Superkup igra za trofej, a to nešto znači. I važno je, videli smo u Laktašima prošle sezone.

Pokušavaju često treneri da spuste loptu i objasne kako ne igra papir, kako ne igraju imena, nego tim, a Zvezda ovo poslednje juče nije nije bila u glavnom gradu Hrvatske. Primorska je košarkaški prebila prvog favorita turnira i cele ABA lige i pokazala mu da to tako ne može.

Ne može da se igra tako nonšalantno, ne može da se „pobedi“ utakmica koja nije ni odigrana, ne može da se bude siguran u svoj kvalitet i da to umanji želju za nadmetanjem, trčanjem, kidanjem u odbrani. Ako je Zvezda pravi tim, a ima fantastičan skup igrača, ovo će iskoristiti da napravi bolju igru, bolju hemiju ekipe.

Jednostavno kada ste pored parketa možete da uočite kretnju, poglede igrača, govor tela... On nije bio dobar kod igrača Zvezde, a sa druge strane igrači Primorske su igrali kao da igraju na život i smrt.

Pošteno je izašao Filip Čović i rekao „treba da nas je sramota“. Jeste to rečeno odmah posle utakmice kada su glave vruće, ali su svesni crveno-beli da su zabrljali. Možda su i previše samokritični jer je ovo tek prva zvanična utakmica u sezoni, nije smak sveta ali...

Pored Čovića je i Dejan Davidovac pošteno rekao kako stoje stvari. Nema tu previše filozofije.

„Loše smo odigrali utakmicu generalno. Primorska je bila mnogo bolja od nas, zaslužili su da pobede. Čini mi se da su u nekim momentima više želeli pobedu nego mi. Imali smo problema, ofanzivni skok, igra u tranziciji. Vodili su celu utakmicu i zasluženo pobedili“, rekao je Davidovac za MOZZART Sport.

Pitaju se svi - šta je razlog? Očigledno da je on psihološke prirode.

„Znaš kako, imali smo te pripremne utakmice, sa nekim dobrim ekipama i malo uzdiglo što smo ih pobedili. Ovo je lekcija za ubuduće. Igramo dve lige, ima možda i važnijih trofeja, ali daleko od toga da ovaj nije važan niti bilo šta, da neko ne misli... Naravno da smo došli ovde da osvojimo trofej, ali.. Generalno smo delovali loše, izgledali loše celu utakmicu, pravili greške koje nam se ne događaju često, imali loš napad, lošu odbranu, ne znam šta bih ti rekao“, ističe Davidovac posle meča.

Bili Beron je dao sažetu analizu, ali je pogodio u centar. Zvezda fizički nije odgovorila protivniku, a trebalo bi da je to glavna prednost tima Milana Tomića u odnosu na ostale abaligaške ekipe.

„Igrali su energično, energičnije od nas i držali su se toga. Ovo je utakmica iz koje može da se uči. Bili su brži od nas, bili su mnogo snažniji, mnogo agresivniji. Sigurno da je dobra lekcija, pogledaćemo snimak i videti o čemu se radi“, rekao je Bili Beron za naš sajt.

I zaista, kada pogledate jedino je Džejms Gist uspevao fizički da se suprotstavi protivniku, da dominira na početku meča i pokaže ko je gazda. Kasnije je i on malo izgubio snagu, što je donekle i razumljivo za ovaj deo sezone.

Ekipa koja ima Gista, Odža, Derika Brauna na četvorci, pa visokog pleja kao što je Lorenco Braun, snažnog Čarlsa Dženkinsa, pa da ne nabrajamo dalje - ne bi smela da trpi u fizički jakoj utakmici. Na kraju krajeva, nije Primorska Real Madrid. Očekuje se svakako od crveno-belih da u narednom periodu igraju bolju odbranu, a ne da prima 46 poena za poluvreme od ekipe koja je prošle godine igrala ABA 2 ligu.

I upravo zbog toga ne bi smela Zvezda da traži izgovor, kao što i ne traži, u tome što Branko Lazić i Mohamed Faje nisu bili u 12 protiv Primorske. Crveno-beli su imali svo oružje na raspolaganju,ali je barut bio mokar.

Početak je sezone, ima više nego dovoljno vremena da Zvezda ispravi sve i dođe do nivoa na kom navijači žele da ona bude. Kvaliteta je na pretek, utisak je da ga u novijoj eri nikada ovoliko nije bilo, tim je pun iskusnih stranaca, dobrih domaćih igrača, sa zadržanim najboljim pojedincima iz prošle sezone. Svima se događa loše veče, videćemo kako će to sve izgledati nadalje. Bez obzira na sve, Zvezda i dalje ostaje prvi favorit na Jadranu. Talenta, snage i moći ima na sve strane. Kada, i ako, sve to bude proradilo, biće Zvezda užitak za gledanje. Do tada...

Zvezda je platila lekciju. Važno je za crveno-bele da tu lekciju i nauče.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar