Šta su popovi to izmolili od vladike Lavrentija?

Pošto je protojerej starofor Milan Aleksić dobio akt od episkopa Lavrentija, u četvrtak, da se protiv njega obustavlja crkveno-sudski postupak, koji je inicirala grupica sveštenika, na osnovu koje je crkveni tužilac podneo tužbu, ocenjujući da se radi o klevetama na njegov račun i da navodi iz optužnice nisu osnovani, juče su u Eparhiju došli popovi iz Loznice, ogorčeni, zaleći se što je tako vladika postupio.

Srbija 25.09.2019 | 11:22
Šta su popovi to izmolili od vladike Lavrentija?
Кako kažu iz šabačke eparhije, situacija je bila jako mučna, četvorica sveštenika nije htela da ode, dok nisu, istinski, naterali vladiku da potpiše da postupak protov Aleksića nije okonačan.

Vladika, nemajući kud, da ne pravi predstavu za javnost i ne poziva redare da izvedu sveštenike, potpisao se iz rečenice da „sudsko tužilački postupak protov protohereja stavrofora Milana Aleksića nije okončan“.



Tada su popovi otišli, papir odmah jednom od sveštenika iz Gornjeg Jadra, koji ga je preko „vibera“, prosledio na mnoge adrese i počeo da slavi, a da, nesretnik, ni sam ni zna šta...

Usput u porukama, sveštenik iz Gornjeg Jadra, rodom iz Orovice, kod Ljubovije,kleveće i blati i episkopa i sav njegov aparat, koji je navodno od njega uzeo vlast.

Tragovi te „misije“ su sačuvani.



Akt da je oslobođen bilo kakve odgovornosti za protu Aleksića, potvrđeno nam je u Eparhiji, napisan je bez ikakvih pritisaka.Uz episkopa bio je njegov arhijerejski zamenik i sekretar Crkvenog suda, koji su, na pitanje vladika, da li su saglasni, to i potvrdili.Šta znači najnoviji akt.

- Ovo da nije tužno bilo bi komično – kaže Dušan Tomić, advokat sveštenika Aleksića.

- Imamo situaciju da je optužnica protiv prote Aleksića napisana po pravilima SPC, koja su susprendovana pre 39 godina.Sad su oni koji je episkop oglasio klevetnicima još došli da pritiskaju vremešnog, ali časnog episkopa, znajući da nije od onih koji će im, jednostavno, reći „voljno“ i isterati ih napolje. Mudri vladika ih se rešio elegantno.To što je napisao da „postupak nije još okončan“ znači da će Crkveni sud u daljem postupku u skladu sa Ustavom SPC i PPCZ kazniti klevetnike istom kaznom koju je tužilac tražio za tuženoga“.

-Ovi koji su, juče dobili, akt u jednoj rečenici, treba da znaju da im se „smeši“ zabrana činodejstvovanja u trajanju od šest meseci, koliko su oni tražili za mog klijenta -kaže advokat Tomić, koji je godinama bio, pored ostalog, pravni zastupnik Mitropolije dabobosanske SPC. Sve drugo,naravno, ne dolazi u obzir, a naši sledeći pravni koraci, znamo, brinu klevetnike i zato su otišli da izmole vladiku za tu jednu rečenicu, koja posle onoga što je prota dobio pre neki dan ne znači ama baš ništa, osim želje vladike da ih ne izbacuje napolje, već da mirno napuste sedište eparhije.

(BN/V.M.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

tajkunsko roblje

25.09.2019 09:35

Daj vise, nosite se sa tim popovima. Ima narod svoje muke preko glave.

ODGOVORITE
Name

BL

25.09.2019 10:33

BAŠ..... SAMO DEVALVIRAJU ČASNI I POŠTENI SRBSKI ROD.....

Name

Cast

25.09.2019 12:57

nekolicini postenih svestinika oni ce se sami prepoznati ali ovo sto se desva u spc je ruglo i pljuvanje po vjeri a to je narocito izrazeno u Austriji kod vladike Andreja Gdje jesvetinja nad svetinjama novac i samo novac! On nikom nedozvoljava gradnju srpskih hramova jer ce tako kase biti prazne pa se nema sta uzeti! Tako dace u austriji spstvo uskoro biti zatrto!

ODGOVORITE
Name

111

29.09.2019 18:41

Izgleda da nekim nasim crkvenim velikodostojnicima besrebrenistvo zbog kojeg su kanonizovani u svetitelje sveti Vracevi Kozma i Damjan nije karakterna osobina. Na zalost i medju preosvecenim vladikama da se vidjeti farisejstina.