11. polufinale na posljednjih 13 EP za Srbiju!

Srbija uz mnogo muke do polufinala Evropskog prvenstva! Odbojkaši Srbije plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva pobedom nad Ukrajinom posle dramatičnih pet setova.  U četvrtfinalu EP za odbojkaše Srbija posle velike drame pobedila Ukrajinu 3:2 i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva. "Orlove" u petak čeka Francuska, koja je u Parizu bila bolja od Italije 3:0.  Srbija ide po medalju: Iskidani živci, igra za zaborav, ali je rulet petog seta stao na plavo! Protiv Francuske u petak za finale. . .

Ostali sportovi 24.09.2019 | 23:17
11. polufinale na posljednjih 13 EP za Srbiju!
"Orlovi" su došlo do trijumfa mnogo teže od očekivanog, posle više od dva sata borbe – 21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9.

Srbija će se u polufinalu EP sastati sa Francuskom (27. septembra), koja je razbila Italiju u drugom polufinalu bez izgubljenog seta.

Ukrajinci su u osmini finalan napravili iznenađenje izbacivši Belgiju, a sada su bili jako blizu da naprave senzaciju i izbace branioca bronzane medalje. Ipak, presudilo je iskustvo i igra Srbije u petom setu koja je dala nadu za nastavak takmičenja.

Srbija je u meč ušla nešto opuštenije, znajući da je veliki favorit, a Ukrajinci su to kažnjavali u svakom trenutku. Igrali su hrabro, napadali gotovo svaku loptu i to im se često isplatilo.

Tokom prvog seta Srbija je povela 20:18 posle preokreta, ali je proradio servis protivnika za seriju od 3:0.

Selektor Kovač je zatražio tajm-aut, ali on nije pomogao. Greške Jovovića i Atanasijevića, a pre svega destabilizovan prijem koji je takav bio tokom celog seta, koštale su "orlove", pa je Ukrajina osvojila prvi set.

Očajnu igru iz prvog seta Srbija je prenela na drugi, a Ukrajinci su brzo došli do +4.

Korak po korak približavala se Srbija, Lisinac je podigao igru u bloku, ali je Ukrajina i dalje vodila. Tek na 11:14 Srbija je rešila da se probudi i izjednači, ali tek što je to uradila Ukrajina je imala novih +3.

Sve je "mirisalo" na 2-0 u setovima za Ukrajince, koji su vodili 21:19, ali je onda na veliku scenu stupio Aleksandar Atanasijević.

Popularni "Bata" uzeo je stvari u svoje ruke, pomerao prijem Ukrajinaca pri svakom servisu, a Jović ga "čašćavao" odličnim dizanjima, pa se došlo do preokreta.

Ukrajina je uspela da prekine seriju Atanasijevića i da izjednači na 22:22, ali je bilo kasno da se mentalno vrate u set.

Na krilima odlično odigranog prvog sta Srbija je počela drugi. Lisinac je dominirao na servisu i u bloku, Kovačević je bio standardno dobar iz teških pozicija i brzo je bilo 13:8.

Iako je Srbija vodila, niko nije očekivao da se Ukrajinci predaju. Oni su uspel ida se potpuno vrate u treći set, najviše zahvaljujući užasnom prijemu "orlova".

Nije bilo prijema, ali je treći set prelomila odlična odbrana. Pri kraju Srbija je imala prednost, ali je Ukrajince dokusurio Kovačević i doneo prednost svojoj ekipi od 2-1.

Srbija je ređala grešku za greškom i apsolutno ništa nije funkcionisalo u igri ekipe Slobodana Kovača. "Orlovi" su uspeli da se vrate i stignu na 17:20, ali nisu iskoristili nijednu od mnogobrojnih kontri do kraja seta.

Iako niko to nije očekivao pred početak meča, ušlo se u peti set.

U odlučujućem delu igre Srbija je, konačno, pokazala klasu. Sve je ponovo funkcionisalo u igri, možda i bolje nego u bilo kom prethodnom delu meča, a prednost je brzo rasla.

"Orlovi" su šou-programom uvek atraktivnog Kovačevića brzo došli do 5:1, a odgovora nije bilo. Lisinac je zaključao blok, Majstorović se dobro branio i ubrzo se došlo do meč lopti.

Iskorišćena je "tek" treća i obezbeđen je plasman u polufinale, gde će Srbija pokušati da barem odbrani bronzanu medalju sa prošlog EP, a možda i dogura dalje.

Meč Srbije i Francuske u polufinalu na programu je u petak u 20.45 u Parizu, dok se u drugom polufinalu, u Sloveniji, sastaju domaćin i Poljska.

U novijoj eri evropske odbojke to niko nije uspeo!

Srbija će u petak u Parizu igrati svoje 11. polufinale na poslednjih 13 evropskih prvenstva. Protivnik će biti Francuska, koja je lako pred svojim navijačima u "Bersiju" eliminisala Italiju 3:0. U drugom polufinalu sastaju se Poljska i Slovenija i taj meč je na programu u četvrtak.

"Orlovi" su neočekivano preživeli pravu dramu u Antverpenu i posle pet setova i skoro dva i po sata igre pobedili mlad i veoma talentovan sastav Ukrajine - 21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Aleksandar Atanasijević sa 24 poena poena, dok je Uroš Kovačević upisao 21. I pored nešto lošijeg izdanja u četvrtom setu, Kovačević se podigao u petom i u ključnim momentima doneo poene koji su naš tim rezultatski odlepili i poveli ka pobedi.

Atanasijević je imao izuzetnu ulogu u trijumfu, a najbitniju rolu odigrao je u drugom setu. Tim Slobodana Kovača delovao je izgubljeno, Ukrajina je imala prednost od 1:0 i 21:17 u drugom setu. Na servis je tada stao Atanasijević i projektilima poveo Srbiju ka preokretu. Vrlo brzo na semaforu je pisalo 22:21. Tu prednost srpski odbojkaši nisu ispuštali.

I u trećem je bilo oscilacija. Umesto mirne završnice posle "+pet", Ukrajina je sjajnim servisima uspela da stigne do 17:17. Na sreću, "orlovi" su se trgli i set priveli kraju. Novi pad usledio je u četvrtom periodu, u kojem je rival dominirao, a Srbija išla iz greške u grešku.

Četvrti set, kao i peti bili su najmanje uzbudljivi.

Srbija je od početka petog seta nagazila gas, stekla 5:1 i 8:3 - posle kojih je bilo jasno ko će u polufinale.

U selekciji Ukrajine istakao se Jan Jerešenko sa 18 poena, a jedan manje imao je Dmitro Vietski.

Idemo po medalju! Bilo je napeto, bilo je neprijatno, zabrinjavajuće, ali srpski odbojkaši su uspeli da slome Ukrajinu, iako su žuto-plavi pružili otpor jači nego što je iko očekivao. Rulet petog seta posle više od dva sata igre stao je na plavo. Srbija ide u polufinale Evropskog prvenstva – 3:2 (21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9)

A, tamo će Atanasijevića, Kovačevića i ekipu čekati Francuska. Trikolori su u drugom četvrtfinalu preslišali Italijane (3:0) i zakazali duel sa Srbijom. Igraće se u petak u Parizu i biće to prilika za naš državni tim da napravi korak dalje u odnosu na prethodni šampionat, na kojem je osvojio bronzanu medalju. Ali, da bi to uspeli, moraće plavi mnogo, mnogo, mnogo bolje nego večeras...

Teško da je iko očekivao baš takav otpor Ukrajine, iako je do duela sa Srbijom došla efektnom pobedom protiv Belgije. Nikada ova selekcija sa istoka Evrope nije igrala u polufinalu šampionata kontinenta, male su šanse da je iko pre početka takmičenja „video“ u završnici, ali je žestoko preznojila plave. Višak iskustva u srpskom timu je možda bio presudan. Kvalitet je svakako na strani naše ekipe, ali igra ove večeri nije bila na nivou. Štaviše, bila je to najslabija partija pulena Slobodana Kovača od početka šampionata.

Prijem servisa, pogotovo u prvom setu, bio je ispod svakog nivoa, a kao posledica toga organizacija napada i realizacija poena su bile problematične. Dovoljno je reći da je najbolji igrač tima Aleksandar Atanasijević imao samo dva osvojena poena u toj prvoj petini utakmice. Osetili su Ukrajinci nesigurnost u igri srpske selekcije i počeli su da udaraju loptu svom snagom u svakom poenu. Prolazile su im i neke lopte koje u „regularnim“ okolnostima teško da bi bile poeni. Bez obzira na sve, set je bio na klackalici do samog kraja. Na 21:21 desila se potpuna blokada u srpskom timu i set je otplovio niz vodu.

Problem je, međutim, što to nije bio alarm za buđenje, već je dodatno gurnuo u problem reprezentaciju Srbije. Razigrani protivnik je nastavio u istom ritmu, dok su puleni Slobodana Kovača i dalje popuštali u prijemu, u realizaciji, jedino je blok, koliko-toliko, funkcionisao na nivou. Ukrajina je povela 5:1 i sve vreme imala prednost od jednog do četiri poena. I ponovo se sve rasplelo na samom kraju seta. Imao je rival vođstvo od 21:17 kada je na servis stao Atanasijević. I krenuo da zasipa „bombama“ polje žuto-plavog tima. Potpuni obrt, 22:21 za Srbiju, poen za poen i na kraju 25:23. Izjednačenje! E, sada se lakše disalo.

Ono što je Kovačeve pulene vratilo u igru u drugom, držalo je Ukrajince u životu u trećem setu – servis. Sve što se tiče igre u polju bilo je na strani Srbija, razlika je od početka seta bila na četiri-pet poena, dok „bombe“ iz početnog udarca nisu rivala dovela do izjednačenja – 17:17. Opet, delovalo je da plavi sve drže pod kontrolom, nisu dopustili da im set izmakne iz ruku. Nisu gubili glavu, nije ih ta serija rivala uzdrmala. Naprotiv, ponovo poen po poen, majstorima Uroša Kovačevića i Aleksandra Atanasijevićaizgradili su prednost do konačnih 25:22.

I kada se očekivalo da se u četvrtom setu posao mirno privede kraju, nastao je ponovo – raspad. Opet je prijem servisa nestao sa terena, neizgrađenim napadima nije moglo ništa da se učini, dok je Ukrajina rasla iz poena u poen, videvši da ima šansu da odvede meč u rulet petog seta. Serijom poena rival je došao do 15:10 i tu prednost nije ispuštao do kraja. Čvrsti kao granit, Ukrajinci su ubirali poene iz servisa, iz napada, a na kraju i iz bloka. Set je otišao u nepovrat (25:19), a meč u kulminaciju.

A, tu, u tom ruletu, Srbija je demonstrirala silu. Da je tako tim igrao od početka meča, sve bi bilo gotovo mnogo ranije, bez toliko prolivenog znoja. Bilo je 5:1, pa 8:4, sve je išlo sigurnim korakom ka polufinalu. Blok je bio visok kao kineski zid, od kojeg su se odbijali nesigurni napadi Ukrajinaca, a napad je sada funkcionisao kao sat. Kada je bilo najteže, plavi su bili najbolji. Na koncu 15:9. Srbija ide po novu medalju.

Srbija se na večnoj listi nalazi na četvrtom mestu po broju osvojenih medalja na evropskim prvenstvima. Sa ukupno 11 odličja (Rusija ima 22, a Italija 13, Češka je na trećem mestu sa 7, ali ti zlata) "orlovi" spadaju u najuspešnije reprezentacije Evrope, a skor mogu da poprave na aktuelnom šampionatu, koji zajedno organizuju Belgija, Holandija, Francuska i Slovenija.

Kada se SR Jugoslavija posel sankcija Ujedinjenih nacija vratila na sportsku mapu planete, odbojkaši su započeli žetvu medalja, koja uz manje prekide traje već 24 godine.

Tačno pre toliko je u Atini osvojena prva medalja na Evropskim prvenstvima. Pre toga je selekcija SFRJ imala dve bronze za šampionata Starog kontinenta.

Naši odbojkaši su sve do šampionata u Turskoj 2009. uspevali da stignu do polufinala i da u tom periodu dva puta igraju finale. U Ajndhovenu 1997. smo poraženi od domaćina, ali smo se u Češkoj, četiri godine kasnije, popeli na tron.

Medalja je na sedam uzastopnih turnira izostala samo jednom, u Nemačkoj 2003. Tada je selekcija SCG bila četvrta.

Posle neuspeha u Turskoj, Srbija je ponovo zablistala na Evropskom prvenstvu i na takmičenju koje su zajedno organizovali Austija i Češka osvojila zlato. Slede još dve bronze i sušna 2015. godina…

Evropsko prvenstvo, četvrtfinale

Srbija – Ukrajina 3-2 (21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:10)
Hala: Sortpaleis, Antverpen
Sudije: Mezofi (Mađarska), Dobrev (Bugarska)

Srbija: Okolić, Kovačević 21, Petrić 12, Krsmanović, Ivović, Jovović 1, Atanasijević 24, Luburić, Majstorović, Podraščanin 4, Lisinac 8, Ćirović, Peković, Todorović; Selektor: Slobodan Kovač

Ukrajina: Brova, Didenko 2, Drozd, Fomin, Hladenko, Iereščenko 18, Kovalčuk, Plontski 9, Poluian, Semenjuk 12, Ševčenko, Terimenko 8, Tomin, Vietski 17; Selektor: Ugis Krastins

Francuska "počistila" Italiju, sa Srbijom za finale Evrovoleja! Odbojkaši Francuske pobedili su u tri seta selekciju Italije, u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

"Trikolori" su odigrali fenomenalan meč u kojem "azuri" gotovo da nisu imali šansu – 25:16, 27:25, 25:14.

Francuska će u polufinalu igrati protiv Srbije.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Stefan Boje sa 25 poena, Ervin Engape je dodao 13, dok je Žulijan Linel imao šest, kao i Kevin Le Ru.

U selekciji Italije mnogi su podbacili, a najefikasniji bio je Osmanu Huantorena sa devet poena, dok je Gabriele Neli imao šest.

U prvom polufinalu igraće Poljska i Slovenija.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar