Osam policajaca je umiješano u ubistvo Davida?

Pripadnici policijskog tima u istrazi stradanja Davida Dragičevića identifikovali su čak osam svojih kolega odgovornih za otmicu, brutalno mučenje i ubistvo.

Republika Srpska 24.09.2019 | 16:51
Osam policajaca je umiješano u ubistvo Davida?
U pitanju je osam neposrednih počinilaca zločina, a na taj broj tek treba dodati već poznate nalogodavce ubistva Davida Dragičevića iz vrha MUP RS, piše Oslobođenje u tekstu čiji je autor Borislav Radovanović.

Isti ljudi, kako se tvrdi u tekstu, prednjače u zabrani "Pravde za Davida", navodno zbog izbjegavanja kazni do 45 godina zatvora.

"Razlog zbog kog režim Milorada Dodika godinu i po neskriveno sprečava istragu ubistva mladog studenta, umjetnika i borca za ljudska prava vrlo je jednostavan. Kako dozvoliti hapšenja dvadesetak pripadnika MUP RS, uključujući ministra, direktora policije, najmanje tri načelnika uprava, više načelnika, komandira i nižih rukovodilaca?", navodi se u tekstu.

Tvrdi se i da nije tajna da su otmicu Davida Dragičevića počinili pripadnici Policijske stanice za intervencije PU Banjaluka. "Ključni odgovorni upravo je komandir jedinice Vladan Šikuljak. Upravo on je našao onu lažnu svjedokinju koja je 'sanjala' kompletan scenario stradanja mladog Davida. I to na mjestu gdje nikako nije mogao biti."

Autor dalje navodi da je Šikuljak kasnije unaprijeđen na poziciju komandira PS Banjaluka - Centar, a da im je zadatak bio da progone protestna okupljanja nazvana "Pravda za Davida".

Podsjetimo, mladić zbog kojeg je hiljade ljudi u cijelom regionu na nogama, David Dragičević, bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banjaluke. Zahvaljujući njegovom ocu, koji se bori da se sazna istina o njegovoj smrti, za Davida je čuo cijeli svijet.

David Dragičević je nestao u noći između 17. i 18. marta prošle godine. Njegovi roditelji ponudili su nagradu od 100.000 maraka za informaciju o njemu.

24. marta, Davidovo tijelo nađeno je na ušću reke Crkvene u Vrbas, u Banjaluci. Prvobitnom policijskom istragom utvrđeno da se David utopio, jer je vjerovatno pao u rijeku koja ga je odnijela do ušća u Vrbas.

Međutim, roditelji od početka sumnjaju da to nije bio nesrećan slučaj. Apelovali su da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje mladić Filip Ćulum, ako se Davidu nešto desi.

Po policijskoj verziji, David se oko 23.30 potukao sa tri osobe ispred kafića, poslije čega su se razišli. David je zatim sam svraćao u nekoliko kafića i klubova. Oko 2:50 snimljena je osoba za koju se sumnja da je David kako ulazi u dvorište jedne kuće, a nekoliko minuta kasnije ulaze vlasnik kuće, a zatim i njegov brat. U 3:42 iz kuće izlazi mladić koji hramlje i odlazi u pravcu mosta na rijeci Crkveni. Sumnja se da je ta osoba David i da je tada poslednji put viđen.

Nova obdukcija obavljena je 28. marta, Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske zvanično je potvrdio da je vreme Davidove smrti 18. mart 2018. godine u četiri sata ujutro.

Kao uzroci navode se utapanje i krvni podlivi po glavi i telu, a smrt je okarakterisana kao nasilna. Kod Davida su ustanovljeni tragovi droga THC i LSD. Od tog momenta Davidova smrt se tretira kao ubistvo. U naredbi tužioca navodi se da su nepoznati izvršioci 18. marta oko 4 sata ujutro, u Ulici Velibora Janjetovića Janje, verbalno, bijesnim glasom, napali Davida koji je plašeći se za svoj život, bježao i pao niz strmu obalu u nabujalu rijeku ili su ga izvršioci gurnuli sa obale. Utvrđeno je da je uzrok Davidove smrti utapanje. Tada se pojavljuje svedok koji tvrdi da ga je 18. marta oko četiri sata ujutru probudila galama i svađa koja se čula spolja. Čuo je muški histeričan glas, psovke i pretnje.

Osim toga, svjedok je čuo glasove još dva ili tri muškarca. Zatim su se čuli zvuci treske i kršenja granja i onda je nešto teško pljusnulo u vodu, tvrdi svjedok. Protiv dva policijska službenika, Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka, podignuta je optužnica za sprečavanje dokazivanja.

Inženjer Alen Kukić pritvoren je zbog saučesništva.

Advokati porodice Dragičević tvrde da je David ubijen zbog velike sume novca. i da imaju saznanja da je ubijeni David kao vrstan IT stručnjak došao do šifre koja krije ogromnu sumu novca povezanog sa oružjem, ali da pravu tajnu krije laptop, pronađen u rijeci Crkvenoj, za koji je policija tvrdila da ga je Dragičević ukrao, a sada se nalazi u policiji u distriktu Brčko.

(B92)

Komentari / 76

Ostavite komentar
Name

milo

24.09.2019 14:57

Poslije svih snimaka i izjava je I malom djetetu jasno da ga je drzava ubila

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2019 15:22

Snimak sve govori, samo da se pojavi.

Name

Re

24.09.2019 15:24

Poznata stvar

Name

Tea

24.09.2019 15:28

A zasto bi drzava ubila jedno dijete za kojeg nikad niko nije cuo dok se to nije desilo? Drzava nije sposobna za tako nesto, pogotovo ova drzava. To je prica za film.

Name

AR

24.09.2019 15:31

Koja bolan drzava Ne krivi drzavu ubice su burle I njegovi jataci

Name

Re

24.09.2019 16:10

Snimak jos nije gotov nije to lak poso

Name

crveno 21

24.09.2019 16:17

David je sa svojih 15-16 usao u racune hotela Talija i otkrio kriminal. Zar se nije Lukac tada zakleo da ce doci glave Klincu iz geta? Filip Culum baca svoj tel par dana nakon pronalaska tijela Davida? Filip Culum se krije pod imenom Oscar Corolla na fb? Zbog cega? Da l je David puno znao o njima? Da l je otkrio tajne racune? Znao je sigurno ko dila drogu i za koga, otkrio prljave radnje vrha MUP-a i ove vlasti i zbog toga je ubijen. Inace, tijelo Davida je nadjeno na suvoj povrsini, ali je policija vratila tijelo u vodu i tako pravila uvidjaj. Zbog cega? Pa smo ismisljenje pljacke kuce kao sto su rekli na presu, da ga nisu tu polozili zavrsio bi u Vrbasu a prica o pljacki kuce bi pala u vodu. Mozak ubica i organizatora manji od oraha. Pravda za Davida! Sifra-Talija.

Name

Igipop

24.09.2019 20:07

Re Milo Pa tuzi i ti drzavu i sve pobrojane

Name

STRAHOVLADA

25.09.2019 07:15

E, E, E ZAŠTO NAM JE POTREBNA ŽANDARMERIJA. MALO LI IM JE OVAKO PONAŠANJE POLICIJE PA JOŠ IM TREBA I ŽANDARMERIJA. KATASTROFA DA NE MOŽE BITI VEĆA. UBITI NEKOM DIJETE I DA NIKO NE ODGOVARA, USTVARI I NE TRAŽE SE UBICE VEĆ SE POKUŠAVA MAKSIMALNO ZATAŠKATI. U OVOM SLUČAJU UBICE, SAUČESNICI I ONI KOJI IH ŠTITE MOGU SE KOMOTNO STAVITI U JEDAN KOŠ SVI ISTI. ŠTA VAM JE SA NARKO INSPEKTORIMA, ŠTA JE SA PRIPADNICIMA MUPA-A KOJI SU OPLJAČKALI VOZILO SA NOVCEM SIGURNO SU SA VAMA TAKVIM KAKVI STE ( VEĆINA) UNAPRIJEĐENI. KAKO SE KAŽE KADIJA TE TUŽI KADIJA TI SUDI, ALI JE JEDNO TAČNO I ISPRAVNO MOŽETE KAKO HOĆETE ALI NE DOKLE HOĆETE. ISTINA JE SPORA ALI JE DOSTIŽNA. SAMO JEDNO MOGU REĆI SVE ONE KOJI SU UČESTVOVALI U SVEMU OVOME BOG IM DRAGI DOŠAO NA NAPLATU I TO BRZIH DANA PA DA VIDE KAKO JE.

Name

Corleone

25.09.2019 08:57

Slučajevi Davida i Memića, će neminovno dovesti do reforme policije u BiH. Ruku na srce to je neophodno i potrebno. Gledajući samo stanje u MUP-u RS koji je privatna politička organizacija i služi samo da prikriva i zataškava kriminal koji počine vladajuće političke strukture i pojedinci. Mi u RS imamo neviđene pljačke vijek vijekova nad srpskim narodom. Glinica Zvornik, Rafinerija Brod, Zdravstveni sistem RS, tri opljačkane Banke, na stotine javnih preduzeća koje kontroliše država itd. Šta naš MUP radi po tom pitanju. Apsolutno ništa. Kadrovska struktura MUP-a RS je svedena na članstvo u nekoj od vladajućih partija. Ako si podoban, klimaš glavom na sve što ti se kaže od toga da povučeš nekome kaznu, prikriješ organizovani kriminal i ubistvo, ti si čovječe za MUP spreman. Takve kadrove traži MUP RS. Stručna sprema je nebitna, iskustvo u radu itd .

Name

Postaje ocigledno da

25.09.2019 13:51

Lukaceva policijska hunta sluzi za privatno obezbjedjenje kriminalaca na vrhu vlasti!

Name

Boze sacuvaj!

24.09.2019 14:59

Gdje mi zivimo? Sve je to uvezana mafija sa medjunarodne zajednicom... Ako njima ne moze narod nista ZASTO nam ambasadori i kojekakvih OHR palamudi? Zastp ne puste nasu decu da se sklanjaju od ovoga haosa? Kada su se toliko osilili pitanje je samo koje sledeci.

ODGOVORITE
Name

p

25.09.2019 06:52

hoće li se ikad riješiti ovo ubistvo?Znači, sve se uvijek vrti oko para.

Name

Dora.

25.09.2019 18:08

Sveto radi nato i njihovi nsvojači.

Name

PD

24.09.2019 15:01

Radovanovicu kad sve tako znas, sto ne kazes ko je pljackao po Prijedoru kuce, radnje i firme? Ti si vodio istrage.

ODGOVORITE
Name

Zora

26.09.2019 21:31

Kad ti pitas Boru ja pitam tebe kaži ti ko je pljačkao po prijedoru????

Name

pravda

24.09.2019 15:01

dace bog dase ubice davida dragicevic otkriju nema tajne za koju niko nezna crnase zemlja zaklela dacese svaka tajna otkrit POKOJ DUSI NEVINOG DAVIDA a ubice bogvas kleo i krv davida vas progonila do sudnjeg dana

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

24.09.2019 15:05

Sve ste naveli samo niste naveli da je autor psihicki tesko oboljelo lice i da ima podignutu optuznicu za pokusaj ubistva. Prica je relevantna koliko je kredibilan i njen autor. Da ne bude zabune, misljenja sam da se mora utvrditi sta se desili sa tim mladim momkom i ako krivci postoje moraju se strogo kazniti ali ovo su nebuloze blago receno.

ODGOVORITE
Name

kiza

24.09.2019 15:34

OSNOVNO pitanje je ko je ubio Davida. Nema veze ko pise. Bitno je ubicu-e strpati u zatvor

Name

Re Banja Luka

24.09.2019 17:14

A sta vam je nevjerovatno u ovoj prici? Pa zar pripadnici specijalnih jedinica MUP a nisu opljackali vozilo sa novcem na putu? Sta je sa narko inspektorima? Da li je nevjerovatno ono sto tvrdi otac Nikole Djurovica? Ti nisi svjestan onda gdje zivis. A mozda je tako i pametnije.

Name

polako

24.09.2019 17:30

Polako Kizo, nemoj poslije da se krstiš kad Borislav u ubistvo umiješa i Marsovce. A nije uopšte nemoguće, samo da preskoči koji put s terapijom.

Name

Re re

24.09.2019 19:00

A ko je ubio Milana Vukelića, Slavišu Krunića,Šijana, Kobilića... Jesu li se sami poubijali? Jel moguće da imamo tako nesposobnu policiju, koja ništa ne može otkriti, Il im je jednostavno zabranjeno da bilo šta rade?

Name

Re polako

24.09.2019 19:21

Pa vala u pravu si. U MUP RS samo sto nisu zaposlili marsovce. Svega ima, a najmanje policajaca. Treba obici nocne klubove da vidite jel ih obezbjedjuju inspektori ili marsovci.

Name

KOMŠIJA

25.09.2019 09:41

Re BanjaLuka, toliko studenata, profesora, i ostale nazovi poštene inteligencije, da nikom ne zasmeta mučko ubistvo države jednog djeteta. Sramota Banjaluko!!!

Name

Botu

25.07.2021 11:01

Pa i burle ima dijagnozu, zašto to ne kazes?

Name

Smjeniti

24.09.2019 15:06

tuzilastvo postaviti novo koje ce prvo pokrenuti ovaj slucaj da se skine prokletstvo sa RS!

ODGOVORITE
Name

Borac

24.09.2019 15:08

Sada ce direktor policije biti direktor SIPE da moze raditi obstrukcije.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

24.09.2019 15:09

Osim na B92, ovaj prilog objavljen je i u prorežimskom Kuriru. Da li je počelo odmotavanje klupka a samim tim i početak kraja D.Lukača?

ODGOVORITE
Name

синип

24.09.2019 18:32

Није него је понестало доброг хумора. :)

Name

Re

24.09.2019 19:06

Nadam se da je tako, i da je lopužama došao kraj!

Name

Arhandjelo

24.09.2019 15:09

KAD TAD CE PRAVDA BITI ZADOVOLJENA!!!!!! PRAVDA ZA ZVJERSKI UBIJENO DIJETE U GRADU SA "IMIDZOM" KAKO TO IGOR RADOJCIC RECE.. PRAVDA ZA NASEG DAVIDA!! IDEMO DO KRAJA DAVORE...

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2019 15:28

Gdje ode snimak?

Name

Re za Re

24.09.2019 17:17

Pitaj Dubravka Kremenovica.

Name

GAVRILO

24.09.2019 21:37

REČE GRADONAČELNIK I PREDLOŽI BANJALUKU ZA "GRAD KULTURE"

Name

ZA GAVRILA

25.09.2019 07:31

BOLJE REČENO ZA GRAD TORTURE.

Name

Direkt

25.09.2019 10:21

I migracije u Sloveniju.

Name

Jednog dana

24.09.2019 15:14

Kad tad, doći će sve na svoje. Strpljenje je Bođija mast, al teško onom ko se njome maže.

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2019 17:18

Bilo i bice.

Name

Sarajevo

24.09.2019 15:15

PRAVDA ZA DZENANA! PRAVDA ZA DAVIDA!

ODGOVORITE
Name

SIPOVO

24.09.2019 20:57

PRAVDA ZA PROLE DRAZENKA

Name

Jel

24.09.2019 15:19

To sa snimka? Gdje je pecat?

ODGOVORITE
Name

Xx

24.09.2019 15:19

Ova vlast je najvece zlo srpskog naroda. Gori su od najvecih neprijatelja. Unistili skolstvo, zdravstvo, robne rezerve, tri banke, rafineriju Brod, Unis Derventa, Birac, Aluminu, itd. Kupuju avione i helikoptere da ih voze na ljetovanja. Sram vas bilo svih! Fujjj

ODGOVORITE
Name

Odgovor

24.09.2019 19:08

Svakom zlu dođe kraj, pa valjda će i ovom!

Name

Ne remse

24.09.2019 15:20

Ma na kraju ce ispasti da je sindikat MUPa organizovao ubistvo Davida. Nisam niciji advokat i zelim da ubice gore u paklu ali ovo je postalo degutantno.

ODGOVORITE
Name

trt

25.09.2019 07:28

Mrtva trka je izmedju ovog bilmeza i Vasketa..

Name

E

24.09.2019 15:21

Skotovi, pustite dusu da pociva na miru... Jadnici, bojite li se Boga?

ODGOVORITE
Name

IDIOTIZAM

24.09.2019 15:26

KAKVA GLUPOST LJUDI MOJI OVAJ SIKULJAK JE MJESEC DANA PRE NESTANKA DAVIDA RASPOREDJEN NA POSLOVE KOMANDIRA LAZAREVA STO JE LAKO PROVJERITI. JOS JEDAN DOKAZ DA DAVOR I OVI STO GA SAVJETUJU NEMAJU VEZE O ZIVOTU

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2019 19:17

Predstaviš se fino pravim imenom i prezimenom, kažeš nam svoju profesiju, pa ćemo ti, možda, i povjerovati - ovako, samo uzalud trošiš riječi!

Name

Konacno

24.09.2019 15:28

se proces mora pokrenuti!

ODGOVORITE
Name

Davidove

24.09.2019 15:30

ubice mozda znaju i ko je ubio slavisu samo ich treba lijepo pitati kad dodje vrijeme za to!

ODGOVORITE
Name

re Davor

24.09.2019 15:38

Ko je ubio Davida ?

ODGOVORITE
Name

Rs

24.09.2019 15:39

Ima li POSTENIH POLICAJACA.

ODGOVORITE
Name

Re

25.09.2019 09:38

To moze biti nagradna igra mup-a pc, ko nadje postenog dobije stan.

Name

MG

24.09.2019 15:41

Ovog psihozu treba pod hitno privesti na razgovor pa da vidimo kakve dokaze ima ,jer ovo su teske optuzbe.

ODGOVORITE
Name

jana

24.09.2019 16:43

ajde MG ne bulazni zna se ko ima šifru

Name

Polako

24.09.2019 19:00

ulazi voda u usi!

Name

Re Mg

25.09.2019 20:25

Jesi glup,pa i danas je pozvan da da izjavu,a davao je vec vise puta i sto ga ne pritvorise?Jest' da smiju,znaju da govori istinu,a vec su se zapetlhali u svoje muljaze.

Name

Joja

24.09.2019 16:44

sta ste sve naveli pokojnik kao da je bio eskobar......da li ste vi normalni ..... ozbiljno pitam nije tesko pitanje , da li ste normalni ?

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2019 19:23

Jel i Djurovic nije nornalan?

Name

Joja

24.09.2019 16:44

sta ste sve naveli pokojnik kao da je bio eskobar......da li ste vi normalni ..... ozbiljno pitam nije tesko pitanje , da li ste normalni ?

ODGOVORITE
Name

SLAVE BC

24.09.2019 16:49

Od prvog dana je bilo jasno da su u ubistvo upetljani državni organi I institucije.Žalosno u kakvom društvu živimo,cvjeta organizovan kriminal a pijedinci jači od države,može im se rade šta hoće.

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2019 19:25

Advokat Zora Nikodinovic je bila sasvim jasna jad kaze da je David brutalno ubijen i da pripadnici MUP a ucestvuju u zataskavanju. Al eto Lukac tvrdi da je zades. Zašto?

Name

Vjeciti opozicionar

24.09.2019 18:25

Skotovi ubili dijete zbog svojih kriminalnih radnji.

ODGOVORITE
Name

Ee

24.09.2019 18:34

Dokazite da je tako nemam nista protiv da i hapse sta vise pricate dokle

ODGOVORITE
Name

Sve

24.09.2019 20:32

dotle cemo pricati dok ubice nebudu iza resetaka gdje im je mjesto jer im na slobodi nije mjesto dok god su na slobodi postoji opasnost da ponove zlocin!!Zato Pravda sto prije!

Name

Dzabe skrivate

24.09.2019 21:02

Dzabe se branite,puci ce karika u lancu ovog teskog zlocina.U moru kriminala i loseg zivota ovdje,ovo ubistvo je najgore i najteze.Samo monstrume nije dirnulo u srce tijelo ubijenog momka,djeteta od 21 godinu,onako baceno na obalu Crkvene,kao da je niko i nista,da ne poredim...nakon onih 6 preteskih njegovih dana.Ako ih je 8,pa i 80 umjesano,malo im je i 45 godina robije.Sotone ne smiju zivjeti u normalnom okruzenju,jer ce opet uraditi isto.A dokaza o Davidovom ubistvu ima i previse,pa je cudno sto ovdje neki stalno spominju da ih nema,pa nema za one koji se plase,ali to je njihov problem i njihov strah.

ODGOVORITE
Name

Wuk

24.09.2019 22:23

Nikad se nece saznati nista,kao sva ubistva,kad policija ubija nekad ne moze se doci do toga

ODGOVORITE
Name

Zemunski

25.09.2019 07:24

klan je bio u specijalnoj drzavnoj policiji pa mu se stalo u kraj ali sacekaj jos malo cim dodje drugi tuzilac i ministar policije jedni druge ce odavati kao djeca da bi spasili svoju kozu! Jer ih je mnogo ucestvovalo dovoljno je da jedan propjeva!

Name

XXL

25.09.2019 06:08

VOLOVI SU SPORI ALI JE ZEMLJA STRPLJIVA....INDIJSKA NARODNA POSLOVICA.

ODGOVORITE
Name

MIsa

25.09.2019 10:45

Tata mu sve zna. Tata komobar nudio i pate za informacije. Sve zna njega treba da kaze ko je uradio da stane iza toga i da se to resi. Al to njemu me ide u prilog bio bi zaboravit ovako ima paznju.

ODGOVORITE
Name

re crveno

25.09.2019 11:24

čuj to s 15 godina ušao i otkrio kriminal?' on je s 15 znao šta je kriminal? svaka čast

ODGOVORITE
Name

niko nikanovic

25.09.2019 14:57

Kako god da se zavrsi ali neka se zavrsi, neka Davor da te dikaze koje ima a ne ovako, sve se zna i to je to. Ne zna jednostavno niko nista a i onaj ko zna nece da kaze a i kome da kaze. Sve ovo je iskoristeno u politicke svrhe zato narod i ne podrzava vecinom PzD, cuj kaze ovaj pisao za oslobodjenje?

ODGOVORITE
Name

Samo

25.09.2019 15:06

se tjesite ali uskoro ce se sve saznati cim lukac ode!

ODGOVORITE
Name

MARKO

25.09.2019 16:39

ŠTA JE OVO,DRŽAVA ILI CIGANLUK SELJAČKI? A I TI STRANCI PLAĆENI KOJI NIŠTA NE PREDUZIMAJU PROTIV UBICA I KRIMINALACA POLITIČARA!

ODGOVORITE
Name

Zoki

27.09.2019 06:15

Toliko detektiva,inspektora, patologa i forenzicara na jednom mestu, koji pretacu iz supljeg u prazno, jos nisam video.

ODGOVORITE
Name

Zundo

28.06.2020 01:24

Medijska manipulacija je aspekt rada odnosa s javnošću u kojem određene osobe nastoje stvoriti sliku ili argumente koja pogoduju njihovim specifičnim interesima. Metode medijske manipulacije uključuju uporabu zablude i propagande i često uključuju suzbijanje informacija ili suzbijanje isticanja stajališta. Može uključiti metode manipuliranja ljudi da prestanu slušati određene argumentime, ili jednostavno preusmjeravanje pažnje negdje drugdje.

ODGOVORITE