Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravosnažnu odluku po kojoj Zdravko Mamić, bivši savjetnik zagrebačkog Dinama, neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 23.09.2019 | 16:57
Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj
U saopštenju Suda stoji da je Žalbeno vijeće Odjela za opšti kriminal, u postupku po molbi pravosudnih tijela Hrvatske od 11. juna ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje krivičnog djela zločinačko udruživanje i zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostepeno rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta.

Tim je rješenjem utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića.

Prvostepeno vijeće je, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uslovima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje bivšeg čelnika Dinama s obzirom na to da krivično djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao krivičnog djela u BiH.

Zdravko Mamić došao je u BiH u junu 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz Dinama.

On boravi u Međugorju, a od izručenja štiti ga državljanstvo BiH.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jaffa

23.09.2019 18:12

Pošteno sudstvo.. ha ha ha.

ODGOVORITE
Name

Aladin

23.09.2019 19:18

Zalosno i sramotno,dodirnuli smo dno,dna u nasem takozvanom oravosuđu. Ovdbe se jos samo sudi sirotinji i radnkckoj klasi

ODGOVORITE
Name

Uzivaj MAMICU

23.09.2019 22:01

trosi dok ima para. Ova igra je ko koga prevari. jg

ODGOVORITE
Name

Dejton jok

24.09.2019 06:07

Svaka čast našem pravosuđu. Isto tako radi pravosuđe u Hrvatskoj. Kriminalac iz BiH pobjegne tamo i onda je bezbjedan. Isto kao pljačkaši iz Western filmova, čim pređu Rio Grande i dokopaju se Mexika, bezbjedni su. Sjetite se slučaja zvanog Ante Jelavić !

ODGOVORITE