SDP vraća u igru "aprilski paket" ustavnih promjena

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti amandmane na Ustav BiH.

Republika Srpska 23.09.2019 | 16:00
SDP vraća u igru  "aprilski paket" ustavnih promjena
Kazao je to danas na konferenciji za novinare u Sarajevu poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović, napomenuvši da je ovaj set amandmana već poznat javnosti kao „aprilski paket“ amandmana.

Dodao je da će ga poslanici iz Kluba SDP-a uputiti u proceduru ovih dana, najvjerovatnije sutra.

Od razgovora za uspostavljanje vlasti došli smo do promjene Ustava. Desilo se preko noći, a još juče smo razgovarali o ANP-u a sada o Ustavu - kazao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Parlamentu BiH, na današnjoj pres-konferenciji.

Kako je istakao, postoje dvije opcije. Jedna od njih je da se odustalo od ANP-a, a druga da su postigli dogovor.

- Ovo je prva parlamentarna većina koja nije uspjela formirati vlast ali bi već mijenjala Ustav. Ustav se ne može mijenjati u drugim gradovima, Beogradu, Ankari i tako dalje, on se može mijenjati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH - poručio je on.

Dodao je da misli da rukovodstvo Doma ispituje strpljenje poslanika.

Nadležni odlično znaju procedure, ali svjesno izmještaju izvan institucija BiH pa čak i izvan naših granica, kazao je on.

- Da bi pokazali kako se to radi uputićemo u proceduru amandamane za Ustav BiH. Ovaj set je već poznat i medijima i javnosti. Kao aprilski paket, upravo taj paket jer je on jedini podržan i usaglašen od svih i od stranke u kojoj je Čović, i stranke Izetbegovića, Dodika i tako dalje. Oni koji nisu bili za paket nisu među živima, u političkom smislu - kazao je Magazivnović.

Pojasnio je da bi Aprilski paket amandmana trebao biti pušten u proceduru, te se nada da će o njemu biti omogućeno da se razgovara u Parlamentu gdje je jedino potrebno, prenose agencije.



(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zoran

23.09.2019 14:11

kakav SDP kakvi njihovi predlozi. Oni su gori za Srbe od SDA. Od SDA se zna sta se ocekuju ali SDP je podmukla stranka sa istim ciljem

ODGOVORITE
Name

Peki

23.09.2019 15:35

Magazinovicu vi bosnhaci bas zaludjujete narod srbe ne interesuje nikakva bx

Name

Re zoran

23.09.2019 15:38

Magazinovic je veci musliman i od samog bakira od da je pravi srbin ne bi o bio kod komsica u stranci

Name

RE ZORAN

23.09.2019 14:51

Svi nas mrze zar ne fuj seljacino

ODGOVORITE
Name

Peki

23.09.2019 15:38

E moj magazinovicu koja si ti budaletina

Name

Bejha je propao projekat

23.09.2019 14:59

Pa može na onih 23 %.

ODGOVORITE
Name

Ne remse

23.09.2019 18:31

Ne zna se ko je gori SDA sa islamskom deklaracijom ili SDP sa građanskom islamskom deklaracijom jos samo da DF efendije Komsica donese islamsku građansku deklaraciju ispred Hrvatskog naroda pa da ludilo Bodnjackih politicara bude potpuno. Hahaha ali dzabe mogu donositi deklaracije do sudnjeg dana i nas SRBA se nesto pita. Zivjela SRPSKA u inat svim neprijateljima!

Name

ZMiljenkoE

23.09.2019 15:10

A jos postoji SDP ili je samo Nermin Niksic clan... podjelio covjek traktore i stranka se razvezla na traktorima.

ODGOVORITE