Izvještaj protiv tri lica zbog učinjene štete

Službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv tri lica zbog sumnje da su vršenjem krivičnih djela protiv službene dužnosti, privrede i platnog prometa pričinili štetu šumskom gazdinstvu od oko 240. 000 КM. Izvještaj je podnesen protiv lica čiji su inicijali N. G, R. Č. i D. V, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Republika Srpska 21.09.2019 | 09:44
Izvještaj protiv tri lica zbog učinjene štete
U saopštenju se navodi da su N.G. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu i R.Č. kao odgovorno lice u pravnom licu iz Кotor Varoša svojim potpisom i pečatom preduzeća ovjerili račune, kojima su šumskom gazdinstvu fakturisani radovi sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata iz dva odjela, iako su znali da su te radove izvršili radnici tog šumskog gazdinstva.

Na ovaj način pribavljena je protivpravna imovinska korist pravnom licu iz Кotor Varoša.

"Takođe, suprotno odredbama ugovora i izvođačkog projekta, određeni radovi, koje su izveli radnici pravnog lica, fakturisani su po većoj cijeni od ugovorene, te da je za tu razliku oštećeno šumsko gazdinstvo", navodi se u saopštenju.

Treće prijavljeno lice čiji su inicijali D.V. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu je u namjeri da se prikriju učinci i zarade radnika na poslovima sječe i izvlačenja šumskih drvih sortimenata u odjelima naredilo izmjenu šihtarice, a u prethodnom dogovoru sa N.G i R.Č.

Srna nezvanično saznaje da je izvještaj podnesen protiv direktora Šumskog gazdinstva "Oštrelj" Neđe Galića, direktora "Vrbanja šuma" Radislava Čupića i šefa službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragana Vukčevića.

Prema nezvaničnim saznanjima Srna, Galić je naredio da radnicima gazdinstva "Oštrelj" da isjeku šumu iz odjela 71 i 114/1, a traktorisima da izvuku drvo iz odjela 114/1. Osim toga, potpisao je i prihvatio sedam računa od "Vrbanja šuma" kao da su oni to odradili, što je bilo dogovoreno ugovorom.

Direktor "Vrbanja šuma" Radislav Čupić je poslao za isti taj posao, koji radnici njegovog gazdinstva nisu odradili, osam faktura koje je naplatio.

Šef službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragan Vukčević je naredio poslovođama sjekača i traktorista da radnicima koji su sve to radili, izmijene šihterice i upišu da su bili na poslu, ali da nisu radili. Posao im je kasnije isplaćen na ruke.

Direktor Šumskog gazdinstva "Oštrelj" se sumnjiči da je naredio izradu projekta izgradnje puta - traktorske vlake u odjelu 71, što je bilo u suprotnosti sa izvođačkim projektom i Zakonom o šumam Republike Srpske.

Ti radovi su izvršeni traktorima po cijeni od 31 КM, umjesto animalom /konjima/ po cijeni od 21 КM.

Izvor: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

borac

21.09.2019 10:56

A ko to sjedi u fotelji a nije lopov??

ODGOVORITE
Name

Gojko

21.09.2019 11:40

Opaa, pocelo je...

ODGOVORITE
Name

Nista

21.09.2019 12:16

Nije pocelo,vrana vrani oci ne vadi,mora se ponekad neko kobajagi pozvati na odgovornost,a sume nestaju,lopovi se bogate!

Name

ih

21.09.2019 14:38

Sad tek odoše za ministre, niko bez krivične prijave u rs ne napreduje u državnom poslu, teža prijava-veće napredovanje

ODGOVORITE
Name

Aristotel

21.09.2019 20:48

To je taj Galic, sto ga htjedose neki dan u direktorsku fotelju!

ODGOVORITE
Name

Japaner

22.09.2019 21:35

Tako slično se dešava i u Vucevici Čajniče Samo niko ne smije da da u javnost i pokrene istragu.

ODGOVORITE