Kako je došlo do curenja podataka u Austriji

- U Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, prema informacijama sajta "Bure bez dna", došlo je do masivnog "curenja" podataka.

Svijet 19.09.2019 | 10:36
Kako je došlo do curenja podataka u Austriji
U jednom pismu ministarstva, do kojeg je došao sajt, navodi se da su eksterni programeri imali nekontrolisani pristup ka 76 miliona policijskih podataka.

Među podacima do kojih su mogli doći bile su prijave policije, protokoli o saslušanju svedoka i osumnjičenih, tajna dokumenta, nacionalni i međunarodni kriminalistički podaci, kao i informacije iz Šengenskog informativnog sistema.

Eksterni programeri, prema tom pismu, mogli su bez ikakvog nadzora da pogledaju podatke koje su god želeli.

Zanimljiv podatak pisma je da su sve pretrage podataka i aktivnosti koje su usledile direktno na datoteku ostale bez protokola, i da nije bio moguć nadzor nadležnih.

Mnogi administrativni programi ministarstva se postavljaju i servisiraju od strane eksternih preduzeća. Tehničari, prema proceduri rada trebalo bi detaljno da protokolišu svoje radove.

Međutim, interni mejl ministarstva ukazuje da su programeri jednog eksternog IT preduzeća mogli, očigledno, godinama, da koriste datoteku Ministarstva, bez nadzora.

Naviše instance ministarstva su ovu "rupu" zatvorile u martu ove godine.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Đorđe

19.09.2019 08:40

Namjerno, kreće se na "Balkanske Banditose", koji podrivaju Evropu i Ameriku, a sarađuju sa Rusijom, Iranom, Turskom i Itd. Počelo je....

ODGOVORITE
Name

Re

19.09.2019 09:32

mozda im je Prointer pravio softver. Špirić tamo ima veze, on zivi vecinom u Becu. U BiH dodje samo d a pokupi lovu od mita i korupcije.

Name

A

19.09.2019 12:07

nebi me zacudili i to! hobotnica pipke i po bijelom svijetu razvukla se 30 godina hara ovim prostorima balkanskim