Amerikanka Ketlin Kavalec šefica OEBS-a u BiH

Ambasadorica Ketlin Kavalec imenovana novom šeficom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 17.09.2019 | 14:00
Amerikanka Ketlin Kavalec šefica OEBS-a u BiH
Bivša zamjenica pomoćnika sekretara Biroa za evropska i evroazijska pitanja pri američkom State Departmentu, ambasadorica Kathleen Kavalec, imenovana je novom šeficom Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, a dužnost će preuzeti 24. septembra ove godine.

Karijerna diplomatkinja SAD-a, ambasadorica Kavalec je obavljala sljedeće diplomatske  dužnosti: bila je direktorica Odsjeka za ruska pitanja pri Birou za evropska i evroazijska pitanja, zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD-a pri UNESCO-u u Parizu.

Takođe je bila i zamjenica koordinatora za američku pomoć Evropi, Evroaziji i Srednjoj Aziji, te je obnašala dužnost direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju. Njene inostrane dužnosti obuhvataju službu na raznim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunija i Brazil.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja State Departmenta, kao i Nagradu predsjedničkog ranga.

Ambasadorica Kavalec diplomirala je političke nauke na Univezitetu Berkeley u Kaliforniji, a magistrirala spoljne poslove na Univerzitetu Georgetown. 

Njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski jezik. Udata je i ima troje djece.

(BN)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sa strane

17.09.2019 15:38

Ovo pokazuje sav besmisao evropskih institucija. Glavni igrači na planeti su Ameri, Rusi i Kinezi. Evropa je nešto što ni sebe ne može da ustroji.

ODGOVORITE
Name

Direkt

17.09.2019 17:44

EU je u globalu "pukla", dok na mikroplanu, dobro bi bilo da se fokusiramo na veoma tijesnu saradnju sa nekoliko najuspjesnijih evropskih zemalja. Znaci intenzivna ekonomska saradnja sa npr. Njemackom, Svajcarskom, Austrijom, Svedskom, Francuskom i Italijom. Svanulo bi nam samo kada bi nasa privreda bila dobro uvezana sa njemackom. Ucimo na primjeru Poljske. Moramo naci svoj put, svoju mikroregiju u svijetu, fokusirati se tu i razvijati se na osnovu progresivnog razvoja.

Name

Re:

17.09.2019 23:17

Заиста бесмислено! Организација европска, а главна некаква американка! Нема везе што не зна ни гдје је ово! Који циркус, спаси нас Боже!