Na šta ukazuju suva usta noću

Ako se ovo dešava često, moguće je da postoji ne- ki značajniji medicinski uzrok ovog stanja.

Zdravlje 16.09.2019 | 14:57
Na šta ukazuju suva usta noću
UKOLIKO se budite malaksali i suvih usta, to nedosmisleno ukazuje na dehidrataciju. Ako se ovo dešava često, moguće je da postoji neki značajniji medicinski uzrok ovog stanja.

GUBITE TEČNOST TOKOM NOĆI

Čak i ako ne zaspite žedni, prirodno ćete izgubiti nešto tečnosti prosto dišući tokom sna. Ali, određeni načini disanja češće izazi- vaju dehidrataciju nego drugi. Ovo se naročito odnosi na osobe koje di- šu na usta ili hrču. Ako dišete na nos, nećete izgubiti ni približno toliko vode kao ako dišete na usta.

NIŽI NIVO ESTROGENA

Kod žena, u određenoj fazi menstrualnog ciklusa, estrogen pada i organizam brže dehidrira tokom dana i noći. Estrogen utiče na sposobnost organizma da zadržava tečnost, i kad nivo ovog hormona padne, bilo tokom ciklusa, bilo u menopauzi, rizik od dehidratacije raste. Estrogen i progesteron utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu. VEŽBATE KASNO UVEČE Ako uveče odradite intenzivan trening, a ne pijete dovoljno vode, takođe povećavate rizik od dehi- dratacije. Osim toga, vežbanje kasno uveče može vam poremetiti unutrašnji časovnik, pa će vam biti teže da zaspite, zbog čega ćete se probuditi umorni i žedni. Ukoliko ste navikli da vežbate uveče, pokušajte da pomerite trening za sat ili dva ranije i vodite računa da popijete dovoljno vode.

NEŽELjENA DEJSTVA LEKOVA

Određene kategorije lekova, kao što su antidepresivi, povećavaju rizik od dehidratacije tokom noći. Tu su i dekongestanti i kapi za nos, koje će rešiti problem zapušenog nosa, ali pošto lek "ne gađa" samo krvne su- dove u nosu, biće vam suva i usta. Ako uzimate lekove zbog nekog hroničnog stanja, proverite sa lekarom da li su oni možda uzrok dehidratacije tokom noći.

Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dušo moja, šećer kao prvo

19.09.2019 12:53

Moja mama ide spavati s dvije flašice od po 3 dcl. Jadnica se budi svaki sat do sat i po. Prvo merite šećer u krvi par puta. To se može uraditi i u apoteci. Onda ovo iz teksta. Nemam još šećernu bolest ali imam znanje stečeno o 2004.

ODGOVORITE
Name

Lizalica

20.09.2019 10:30

Evo besplatno pomažem, kojoj god su usta suva ja ću kvalitetno podmazati.

ODGOVORITE