Projekat IT prekvalifikacija iz programa UNDP

Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu je jedna od deset odabranih institucija na kojima se već nekoliko meseci realizuje obuka u okviru treći krug prekvalifikacija za IT sektor iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Srbija 15.09.2019 | 13:44
Projekat IT prekvalifikacija iz programa UNDP
Treći krug programa prekvalifikacija namenjen je kandidatima koji su zaposleni, koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima. Projekat je počeo u januaru 2019. godine, a na ovaj krug IT prekvalifikacija se prijavilo 3.850 kandidata, od kojih je kroz nekoliko krugova testiranja odabrano oko 400 kandidata za IT obuku.

Na Matematičkom fakultetu, obuku pohađa 60 kandidata koji su uspešno prošli sve krugove testiranja. Program IT obuke koji se realizuje na Matematičkom fakultetu omogućava sticanje znanja potrebnih za praktičan rad iz veb
programiranja u IT sektoru, koje je veoma zastupljeno na tržištu.

Cilj je obezbediti svakom polazniku neophodne veštine i nivo znanja koje mu omogućavaju da konkuriše na praksu ili
posao iz ove oblasti. Nakon obuke, svaki polaznik će savladati osnove HTML-a, CSS-a, JavaScripta,
PHP-a i rada sa bazama podataka.

Obuka se sastoji iz više faza: nastava, praktični rad pod rukovodstvom mentora, praksa u IT kompanijama i karijerno savetovanje. Kandidati su odslušali 250 časova nastave i trenutno rade na završnom projektu za sertifikaciju pod rukovodstvom mentora. Planirano je da znanja stečena na obuci polaznici utvrde kroz praksu u renomiranim IT kompanijama „Tehnološko partnerstvo“ i EDS d.o.o iz Beograda.

Kroz karijerno savetovanje, koje je takođe deo obuke, kandidati jačaju motivaciju i osposobljenost za informisanje o potrebama tržišta rada i potencijalima koje sa sobom nosi IT preduzetništvo.

Očekuje se da polaznici koji uspešno završe obuku IT prekvalifikacija steknu teorijska i praktična znanja i veštine koje će im omogućiti da lako pronađu posao u IT sektoru.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar