Zvezda preživela Inđiju! Dva penala za preokret!

Malo je nedostajalo da povratnik u Superligu napusti "Marakani" sa tri boda, ali je Milan Pavkov golovima sa bele tačke zadržao crveno-bele na maksimalnom učinku.  Inđija ispustila pobedu na Marakani, Pavkov sa dva penala u tri minuta doneo preokret! Crveno-beli teškom mukom stigli do pobede, uz veliku grešku sudije Igora Stojiljkovića u 88. minutu - 2:1.

Fudbal 14.09.2019 | 22:00
Zvezda preživela Inđiju! Dva penala za preokret!
Junak Crvene zvezde ponovo je Milan Pavkov! Ovaj put golovima u "minut do 12" i to oba iz penala, za preokret protiv Inđije i pobedu 2:1 na stadionu "Rajko Mitić".

O prvom penalu, dosuđenom u 87. minutu, sigurno će se dosta diskutovati pošto je utisak da je faul napravljen van kaznenog prostora, dok o drugom nema dileme. Prosto je neverovatno kakvu je glupost napravio do tog trenutka sjajni golman Inđije, Miloje Preković u 90. minutu...

Umeo je golgeter crveno-belih da iskoristi ukazane šanse i zadrži maksimalan učinak svog tima ove sezone u Superligi - 6/6.

Svojim golovima Pavkov je, takođe, sprečio prvi superligaški poraz Crvene zvezde na "Marakani" još od 18. aprila 2017, kada je Partizan slavio 3:1.

Daleko od toga da su gosti iz Inđije zaslužili da praznih šaka napuste Beograd, ali koliko god sudija Igor Stojilković doprineo prvom penalu, glupost Prekovića je neshvatljiva...

Nažalost, pogrešna odluka arbitra sada će baciti u drugi plan fantastičan pogodak Branislava Tomića kojim je Inđija povela u 35. minutu. Retko Milan Borjan prima takve golove, ali ovaj put je zaista bio nemoćan.

Gajić je loše izbacio loptu, a vezista Inđije to iskoristio da uputi strahovit šut sa oko 25 metara.

Upravo je poverenje koje je Gajić dobio u ovoj utakmici bilo iznenađujuće, pošto mladi reprezentativac Srbije nije licenciran za Ligu šampiona, pa se očekivalo da Vladan Milojević ponovo stavi Miloša Degeneka na desnog beka kao alternativu Marku Gobeljiću za slučaj da on zbog povrede ne bude mogao da nastupi iduće srede u Nemačkoj protiv Bajerna.

Greška Stojilkovića kod prvog penala za Zvezdu nije bila jedina sporna odluka u meču, pošto je u 51. minutu uvažio signalizaciju pomoćnika i svirao ofsajd Mirku Ivaniću posle odlične akcije sa Pavkovom, iako vezista crveno-belih nije bio u nedozvoljenoj poziciji. Bila je to prilika za domaće da mnogo ranije dođu do izjednačenja.

Gajić je zamenjen u pauzi između dva poluvremena, što nagoveštava da se u budućnosti neće naigrati kao član crveno-belih.

Ulaskom Tomanea umesto njega promenjena je i formacija tima, pa su domaći u drugom poluvremenu igrali sa trojicom igrača u poslednjoj liniji. Doprinelo je to da pojačaju inicijativu, zaista su stvorili nekoliko vrlo dobrih šansi, ali sve do pomenutih penala nisu uspeli da nadmudre odličnu odbranu Inđije.

Zbog dramatične utakmice neće se mnogo pričati o debitantskom nastupu Holanđanina Radživa van La Pare u Zvezdinom dresu. Ostavio je dobar utisak i čini se da će crveno-beli značajno unaprediti ofanzivu sa njim i Mateom Garsijom na bokovima.

Posebno kada se u tim vrati "roviti" Marko Marin. Trebalo bi to da bude već u Minhenu.

A potom, sledi "večiti derbi" sa Partizanom u nedelju, 22. septembra, od 18 časova na stadionu u Humskoj ulici.

Crvena zvezda je umalo doživela hladan tuš pred premijerno gostovanje minhenskom Bajernu u Ligi šampiona, iako ga je možda i zaslužila, iako joj je možda bio i potreban u ovom trenutku, jer je u najvećem delu utakmice sa Inđijom potpuno podbacila. Povratnik u Superligu je dobro čuvao čuvao dragocenu prednost od 25. minuta nakon gola Branslava Tomića, ali je u finišu primio dva gola iz jedanaesterca u svega tri minuta, od čega je prvi u 88. minutu bio nepostojeći, jer je faul Vidića nad Vukanovićem bio van šesnaesterca, što nije video sudija Igor Stojiljković. Oba puta s bele tačke bio je precizan Milan Pavkov - 2:1 (0:1).

Inđija je dobro znala šta želi ove večeri, organizovano se branila i umela kvalitetno i da odgovori iz kontranapada. Crvena zvezda je čitav meč lutala u želji da dođe do preokreta, Milojević je menjao i formaciju, igrao sa dva špica što je u samoj završnici donelo značajan pritisak pred golom protivnika, koji je na kraju poklekao uz velike probleme.

Odlično su se gosti pripremili pripremila za Zvezdinu navalu. Ekipa Srđana Blagojevića je dobro obezbedila vezni red, zatvorivši prilaze svom golu, ali je sa druge strane uspevala i da poveže nekoliko pasova kroz sredinu, što je stvaralo probleme domaćinu u prvom poluvremenu. Tek kada je ekipa Vladana Milojevića aktivirala bokove i počela da pravi višak po strani, nastali su i problemi pred golom Miloja Prekovića.

Crveno-beli su prvi put ozbiljno pripretili u 25. minutu utakmice, kada se u kolosalnoj šansi našao Mateo Garsija nakon prodora i dodavanja Van la Pare, a potom je već u sledećem naletu Holanđanin uhvatio volej u vazduhu i izmamio aplauze Zvezdine publike, iako je bio neprecizan. Ipak, nisu to bili onakvi naleti na kakve je navikla publika na stadionu Rajko Mitić. Kazna za tu neubedljivost u Zvezdinoj igri stigla je deset minuta kasnije. Tomić je odlično reagovao na odbijenu loptu domaće odbrane, a onda sa nekin 25 metara udaljenosti preciznim i snažnim udarcem matirao Borjana, kojeg kao da je iznenadio tako dobar šut protivničkog igrača.

Crvena zvezda je meč počela u sastavu koji bi uz prisustvo Marina (umesto Ivanića) i Gobeljića (umesto Gajića) mogao da započne meč i u Minhenu protiv Bajerna na otvaranju grupne faze Lige šampiona. Ipak, crveno-beli su imali dosta problema sa dobro postavljenim protivnikom, koji je odlično zatvorio šesnaesterac, pa je Milan Pavkov bio potpuno bezopasan. To je bio znak za Vladana Milojevića, koji je na poluvremenu promenio formaciju i sa terena izveo Gajića, a ubacio Tomanea. Crveno-beli su zaigrali u sistemu 3-5-2, kako bi se odbrana Inđije stavila pod dodatno opreterćenje, a golman Preković na konačnu kapitulaciju, koja bi promenila tok utakmice. Strane su promenili Van la Para i Garsija, kako bi sa bokova što više lopti slalo protivnički peterac. Ipak, Inđija je bila perfektna u defanzivnom skoku, očistivši gotovo svaku pred svojim golom.

Jedna takva akcija, kojoj se po boku pridodao Rodić, izbacila je Tomanea pred gol protivnika u 56. minutu, ali je dobro reagovao Preković i vrhovima prstiju prebacio loptu u korner. Ipak, formacija sa trojicom defanzivaca prestavljala je ogroman rizik od eventualnih grešaka. Jedna takva situacija, u kojoj je zaostao Milunović, otvorila je fantastičan kontranapad Inđije u 62. minutu. Branu Ilića je uspeo da blokira Degenek, potom je u sjajnoj šansi bio i Tomić, ali je Borjan uspeo da odbrani.

Taj trenutak je ozbiljno uticao na to da se utakmica rasplamsa. Zvezda je krenula napred, pa je ubrzo u odličnoj prilici bio Van la Para, kojeg je na suprotnoj stativi našao Tomane, ali je Preković još jednom bio na mestu. Holanđanin večeras nije upeo da potvrdi epitet velikog pojačanja, iako je imao nekoliko dobrih poteza i prodora. Ipak, daleko više se očekuje od pojačanja za Ligu šampiona u ovoj sezoni. Kada je bilo jasno da ništa ne može da promeni na terenu, u poslednjih 10 minuta zaigrao je junak meča sa Jang Bojsom, Aleksa Vukanović. Milojević je napravio pravi potez ubacivcanjem Vulića umesto ponovo neubedljivog Ivanića. Bivši igrač Napretka je ponovo bio konkretan, koristio je svaku situaciju da ugrozi gol protivnika, ali ni on sam, kao ni ostatak ekipe nije imao dovoljno ni energije, nitii mogućnosti da pronađe put do gola Inđije.

Vukanović je doneo tu neophodnu dozu energije. U pomenutom 88. minutu se u svom stilu zaleteo ka šesnaestercu protivnika, posle čega ga je faulirao Vidić, pa je Vukanović završio u protivničkom šesnaestercu. Ipak, na ponovoljenom snimku situacije se jasno videlo da je defanzivac Inđije startovao van kaznenog prostora, ali Stojiljković to nije video.

Crvena zvezda je nastavila da igra na toj energiji, pa je usledio novi opasan nalet. Preković je oborio Garsiju, a Stojiljković ovoga puta potpuno opravdano pokazao na belu tačku. Pavkov je ponovo preuzeo odgovornost i doneo šestu pobedu srpskom šampionu u ovoj sezoni.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar