EP: Srbija uništila vicešampiona Evrope na startu!

Odbojkaši Srbije ostvarili su pobedu u prvom meču Evropskog prvenstva sa 3-0 u setovima protiv Nemačke.  Odličan start: Odbojkaši razbili evropskog viceprvaka Nemačku! Sjajan debi Slobodana Kovača u zvaničnim utakmicama.  Lagano kao jedan, dva, tri: Odbojkaši rasturili Pancere i najavili pohod na evropski tron! Trijumf Srbije bez ikakvih problema na otvaranju Evropskog prvenstva protiv Nemaca.

Ostali sportovi 13.09.2019 | 17:02
EP: Srbija uništila vicešampiona Evrope na startu!
"Orlovi" su pobedom počeli Grupu B Evropskog prvenstva, po setovima 25:21, 25:17, 25:15.

Na debiju u zvaničnim mečevima selektora Slobodana Kovača Srbija je izgledala odlično, protiv uvek neugodne Nemačke.

Od samog početka Srbija je vodila i tokom celog meča formalno gostujući sastav nije imao prednost, nijedanput.

Meč su dobro otvorili Atanasijević, Podraščanin i Kovačević i vrzo je bilo 11:7 u prvom setu.

Nemci su se koliko-toliko držali do kraja prvog seta, održavali minus od "samo" tri poena, ali do kraja seta nijednom nisu ozbiljno pripretili.

Ruben Šot je održavao Nemce u egalu tokom prvog seta, koji su prišli na 10:9. Ipak, ubrzo je usledio dobar servis Jovovića, te par fenomenalnih blokova Srbije.

"Orlovi" su otišli na 17:13, dodatno uvećali seriju, a onda nastavili da igraju fenomenalno do kraja drugog seta.

Odličnu igru iz drugog dela prvog seta prenela je Srbija u treći. Lepršavo je izgledala ekipa Slobodana Kovača i maltene sve je funkcionisalo protiv nimalo naivnog protivnika, protiv vicešampiona Evrope.

Nemci su uspeli da uhvate Srbiju na "spavanju" i približe se na 16:14, ali su do kraja meča osvojili tek jedan poen od narednih deset i pretrpeli ubedljiv poraz.

"Orlovi" naredni meč igraju protiv Slovačke, u nedelju 15. septembra od 18.30, dok se Nemci sastaju sa Belgijom u subotu.

Majstorski početak srpskih odbojkaša na Evropskom prvenstvu i to protiv kontinentalnog viceprvaka! 

"Orlovi" su u Briselu bukvalno počistili Nemce sa terena, pobedivši ih maksimalnih 3:0 (25:21, 25:17, 25:15).

Bila je ovo prva takmičarska utakmica za Slobodana Kovača u ulozi selektora naše reprezentacije, a igrači su ga obradovali fantastičnom igrom. 

Podsetimo, Srbija je na prošlom prvenstvu Evrope bila bronzana, ali ako ovako nastavi, mogla bi i do najsjajnije medalje.

Naredni rival u grupi je Slovačka, u nedelju od 20.30. Potom slede dueli sa Španijom (ponedeljak, 20.30), Belgijom (sreda, 20.30) i Austrijom (četvrtak, 20.30).

Najefikasniji u srpskom timu bili su Aleksandar Atanasijević sa 21 i Nemanja Petrić sa 15 poena.

"Odigrali smo odilično, ali Nemačka danas nije bila na svom nivou. Moramo da nastavimo ozbiljno da radimo", istakao je Aleksandar Atanasijević posle utakmice.

Prvi meč i odmah najteža prerpeka. Nemačka je, na papiru, delovala kao najnezgodniji protivnik u grupnoj fazi za reprezentaciju Srbije. Ali, na papiru je sve i ostalo, pošto su srpski odbojkaši pokazali izvanrednu igru u svim segmentima i na kraju došli do pobede u tri seta, 3:0 (25:21, 25:17, 25:15) za svega 74 minuta igre.

Srbija je prvi set otvorila sjajno i zahvaljujući veoma dobrim servisima Atanasijevića brzo se odlepila na solidnu rezultatsku prednost. Nemci nakon toga jesu pripretili, prišli i na 12:11, ali srpski sastav i pored toga nije dozvoljavao Pancerima da pređu u vodstvo.

Odbojkaši Slobodana Kovača su tokom čitavog prvog seta imali rezultatsku prednost koju su manje-više bez problema uspeli da zadrže. Kritično je bilo krajem ovog perioda kada je Grozer iz kontre mogao da dovede Nemce na samo „minus jedan“, ali je Kovačević sve zaustavio sjajnim blokom. Orlovi su nakon toga lagano set priveli kraju, 25:21.

Početak drugog dela igre kao da je bio preslikan u odnosu na prvi. Srbija je vrlo brzo došla do četiri poena prednosti u odnosu na Nemce, koji su potom uzvratili i prišli na poen zaostatka. Međutim, momci Slobodana Kovača su tada ponovo „pronašli“ servis, te je prednost ponovo krenula da raste. Nakon servisa Atanasijevića dostigla je maksimalnih 21:13, koji su održani sve do kraja seta 25:17.

U poslednjem setu videli smo samo odrađivanje posla. Reprezentacija Nemačke delovala je potpuno „raspušteno“ i nije uspevala ni u jednom trenutku da poveže igru i krene napred. Poen po poen, srpski sastav je u jednom trenutku i prišao blizu 10 poena prednosti, a do nje je došao as servisom na meč lopti za konačnih 25:15 u poslednjem, trećem setu. Ne pamti se odavno ovako ubedljiva pobeda Srbije nad Nemcima na nekom zvaničnom takmičenju. Poslednji put smo u tri seta slavili protiv Pancera davne 2010. godine na Svetskom prvenstvu.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Aleksandar Atanasijević sa 14 poena, a ispratili su ga Petrić sa 12 poena i Kovačević sa 10 poena. Šot je kod Nemaca upisao osam poena.

Najbolji akter ovog meča, Aleksandar Atanasijević, u izjavi nakon meča poručio je da je jako važno što je Srbija na startu došla do važne pobede protiv izuzetno teškog rivala.

„Sigurno jedan od najtežih protivnika. Odigrali smo odlično, Nemačka nije bila na svom nivou. Moramo da nastavimo da radimo na isti način. Imamo puno dobrih igrača, jedan meč mogu ja dobro da odigram, drugi put neko drugi, ali bitno je da timski imamo dobre rezultate“, rekao je srpski odbojkaš.

Srbija će ponovo na teren za dva dana kada će od 18.00 igrati protiv reprezentacije Slovačke u Briselu.

Srbija - Nemačka

Dvorana: "Pale 12", Brisel. Kapacitet: 15.000. Sudije: Erdal Akinči (Turska), Dobromir Dobrev (Bugarska).

Srbija: Okolić, U. Kovačević 10, Petrić 12, Ćirović, Peković, Krsmanović, Ivović, Jovović 2, Atanasijević 14, Luburić, Majstorović, Podraščanin 5, Lisinac 5, Todorović.

Nemačka: From 5, Krik 4, Šot 8, Rajhert, Kaliberda, Beme 2, Grozer 6, Zenger, Kampa 1, Breme 1, Hirš 4, Karlicek 4, Bakspeler, Cimerman.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar