Treba da nam bude čast što smo igrali na Mundobasketu!

Glas Duška Savanovića: Imamo stanovnika kao jedna zgrada na Menhetnu!

Košarka 13.09.2019 | 15:55
Treba da nam bude čast što smo igrali na Mundobasketu!
Teško da neko može bolje da prokomentariše sve što se u prethodnih par dana izdešavalo na Svetskom prvenstvu u Kini od legendarnog Duška Savanovića.

Nekadašnji reprezentativac koji je bio član nacionalne selekcije pre devet godina kada smo na Mundobasketu u Turskoj došli do četvrtog mesta, nakon one velike drame u polufinalu, bio je danas gost na otvaranju 79. terena po redu u okviru Mozzartove akcije "1.000 terena za jednu igru" u beogradskom naselju Medaković koji će nositi ime Saše Obradovića.

Dule je odmah na početku spustio loptu, jer smatra da oko svega ne treba da se pravi nikakva frka, te da nam je potrebno malo vremena da shvatimo koliko je zapravo velika stvar i sam plasman u završnicu Mundobasketa.

"Ja ne bih dizao toliku dramu kao što se trenutno radi. Jedini faktor iznenađenja jeste to što smo mi Srbi sa medaljom već 'otšili' na prvenstvo. Mi ispratimo već unapred vaterpoliste sa zlatom u rukama... I odbojkašice, odbojkaše, košarkaše - unapred imamo zlato. I onda skandal ako ne bude. Imamo stanovnika koliko na Menhentnu ima u jednoj zgradi, mi smo jedna mala zemlja sa tolikim uspesima. Tebi treba samo učešće na Svetskom prvenstvu da bude čast, jer to je prvenstvo čitavog sveta, tu igraju najbolji timovi na planeti", rekao je proslavljeni košarkaš u izjavi za Mozzart Sport.

Dodaje Savanović i da je Srbija na ovom prvenstvu faktički podbacila samo u jednoj utakmici i da na to ne treba gledati s prekorom.

"Ako gledamo uprošćeno, mi smo podbacili samo jednu utakmicu, nama je bila neophodna samo jedna pobeda da uđemo među četiri najbolja na svetu. To nije uopšte skandal, to je sjajna generacija momaka, sjajno vođena Đođevićem... Treba da zaboravimo ovo, da se bacimo na sledeće prvenstvo. Igramo i dalje najbolju košarku na svetu".

Razumljivo, čitavo ovo prvenstvo protkano je velikim iznenađenjima. Tako je recimo reprezentacija SAD-a poražena od Francuza, iako su im mnogi predviđali plasman u samu završnicu i osvajanje zlata.

"Iznenađenja se uvek dešavaju i to je neka lepota sporta. Kada bi sve bilo unapred zacrtano, nekako ne bi ni bilo interesantno. Možemo da napravimo paralelu sa onim periodom Mihaela Šumahera jer kada je sve osvajao, Formula 1 je počela da 'pada'. Kada neko dominira, nekako to nije to. Zato je u košarci to jako zanimljivo, desi se da ovaj pobedi onog. Uzmimo u obzir da je reč o turnir sistemu, da to nije liga, to traje 20 dana. Sve je moguće, ako nekog zaboli zub, ne igra, neko dobije stomačne probleme, opet ne igra, tako da se te stvari dešavaju i to je čar tog turnirskog sistema".

Dule kaže i da bi možda bilo dobro da u neku ruku posmatramo košarku na način na koji je, recimo, gledaju u Americi.

"Mislite da je u Americi debakl što nisu osvojili? Ma njih to ne zanima. Sledeće prvenstvo opet šalju najbolje i tako u krug. I tako i treba i mi da nastupimo".

Nismo mogli, a da ne pitamo Savanovića i šta misli o Saši Obradoviću koji je dobio teren na Medakoviću.

"Ne može komentar biti kratak koliko ovo sve znači. Mislim da je za jednog sportistu ovo najveća čast. Ako 'maknemo' sve reprezentacije, klubove, sve što si igrao - kada po tebi nazovu nešto u životu, to je nešto posebno. Naravno, ne mogu da ti daju ulicu za života, jer to se ne daje i to ide tek posle smrti. Ali za života da dobiješ teren koji se zove po tebi - e, to je već jedna posebna stvar. Kao sportisti mogu da kažem da je to definitivno čast, jer će tu igrati neki budući naraštaji. Sa Saletom sam baš razgovarao i mislim da je to i neki vrhunac karijere. Stvarno sam presrećno zbog njega, jer na taj sijaset njegovih medalja i čitavu karijeru ovo dođe kao šlag na tortu".

Za kraj, Duško vidi Sašu Obradovića i kao selektora nacionalnog tima u doglednoj budućnosti. Naravno, uz velike uspehe, kao što je to bio slučaj u svemu do sada.

"Saša je čovek koji je u ono vreme, one generacije i uspona bio jedan od najbitnijih igrača i koji je napravio ime i radio stvari koje niko drugi nije želeo da radi. Košarkaš koji pored tako blistave karijere pravi još tako bolju trenersku karijeru i kojeg ja u nekoj skorijoj budućnosti vidim i kao selektora i kao osvajača medalja sa Srbijom, sigurno", zaključio je Duško Savanović.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN press

Komentari / 0

Ostavite komentar