SDS traži da se dostavi izvještaj o zagađenju

Iz Srpske demokratske stranke traže od nadležnih institucija da široj javnosti šalju mjesečni izvještaj o rezultatima rada na slučaju izlivanja kancerogenog ulja piralena u zemljište u poslovnoj zoni Incel. Kako kažu iz gradskog odbora SDS–a, informacije koje se daju u javnost su šture, a siatuacija alarmantna.

Republika Srpska 10.09.2019 | 17:21
SDS traži da se dostavi izvještaj o zagađenju
"Neophodno je da znamo na koji način se troše sredstva za sanaciju zagađenog zemljišta, te da imamo mjesečne izvještaje o rezultatima rada sanacije posljedica koje je uzrokovalo kancerogeno ulje piralen." rekao je Slavko Grbić, predsjednik gradskog odbora SDS-a Banjaluka.

 Osim informacije koju su nedavno dali međunarodni eksperti da je zagađeno prvih 25 centimetara zemljišta u Poslovnoj zoni u Banjaluci, građani imaju premalo znanja kako da se zaštite od eventualnih posljedica izlivanja piralena, upozoravaju iz Centra za životnu sredinu.

"Ukoliko ne budemo zadovoljni informacijama koje dobijemo od tih međunarodnih eksperata, mi takođe planiramo napraviti skup sa stručnjacima da bismo dobili prave informacije." poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Međunarodni eksperti obišli su Poslovnu zonu Incel krajem avgusta ove godine. Oni su poručili da podzemne vode na nivou zagađenosti zemljišta od 25 centimetara nisu ugrožene, ali da će ipak prvi detaljniji izvještaj napraviti u novembru. Cjelokupan projekat finansira UNDP sa 300 hiljada dolara, koje je obezbjedio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Kancerogeno ulje piralen otkriveno je u martu ove godine, kada je izbio požar u Poslovnoj zoni, iako su predstavnici Evropske unije još prije 14 godina upozoravali vlasti na opasnost od piralena.BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jaffa

10.09.2019 16:06

Šta će im frizirani izvještaj? Što ne traže istinu?

ODGOVORITE
Name

Svjedok

10.09.2019 16:13

Ko da vam da informaciju,? Nadležne institucije, koje su sve krile!? Ništa narod njima ne vjeruje, oni su obični lažovi, šljamovi. Zbog svojih ličnih interesa svjesno odobravaju sva zagađenja.

ODGOVORITE
Name

Znali u EU još davne 2005?!!! Samo Vlast i “Stručnjaci” nemaju pojma

10.09.2019 17:44

Kancerogeno ulje piralen otkriveno je u martu ove godine, kada je izbio požar u Poslovnoj zoni, iako su predstavnici Evropske unije još prije 14 godina upozoravali vlasti na opasnost od piralena.

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.09.2019 21:47

I ako bude izvjestaj, bice kasnije i bice blag.

ODGOVORITE