Maksimović: Gotovo je, pripremamo se za baraž!

Defanzivac Srbije Nikola Maksimović rekao da niko u taboru “orlova” ne gaji iluzije da bi do kraja kvalifikacija za EURO 2020 moglo da se dogodi čudo.

Fudbal 10.09.2019 | 17:30
Maksimović: Gotovo je, pripremamo se za baraž!
Nikola Maksimović poslije duže vremena vratio se u reprezentaciju Srbije i odmah se našao u startnoj postavi “orlova” koji su doživjeli težak poraz od Portugala.

Reprezentativci Srbije nisu  mogli da zaustavi raspoložene prvake Evrope predvođene Bernardom Silvom i Kristijanom Ronaldom.

U intervjuu za agenciju Anadolija Maksimović otkriva da niko u taboru ”orlova” ne gaji iluzije da bi do kraja kvalifikacija moglo da se dogodi čudo.

"Doživjeli smo bolan poraz u Beogradu. Niko nije očekivao tako otvorenu utakmicu i čak šest golova. Pričali smo danima i upozoravali da igramo protiv ozbiljnog rivala koji je aktuelni evropski prvak i osvajač Lige nacija. Znali smo da neće biti lako i da nam taj duel može odrediti dalji tok kvalifikacija. Nažalost, izgubili smo i sada se okrećemo plej-ofu Lige nacija. Razgovarali smo ova dva dana između sebe, imali smo sastanak i sa selektorom, jako je bitno da prihvatimo realnost i da konstatujemo da su šanse za direktan plasman minimalne. Moramo već od meča protiv Luksemburga da se pripremamo za mart i za te odlučujuće duele u baražu za Evropsko prvenstvo“, istakao je Maksimović.

Srbija je u posljednje dvije utakmice primila devet golova, a najviše brinu greške i nesporazumi defanzivnih igrača koji su kumovali gotovo svakom pogotku Portugalaca na stadionu Crvene zvezde.

"Problem je što nama na svakom okupljanju nedostaje neki igrač iz zadnje linije. Da li su u pitanju povrede ili neki drugi razlozi, uopšte nije važno. Poenta je da nam nikako ne polazi za rukom da ista ’četvorka’ poveže nekoliko utakmica, da se upoznaju i da budu usaglašeni. Svi znamo kako to funkcioniše u klubovima i koliko je bitno da taj defanzivni red bude uigran. Teško je selektoru, teško je svima nama. Ja sam protiv Portugala igrao desnog beka, što nije moja prirodna pozicija. Šef je imao ideju da počnemo malo defanzivnije, ali se ispostavilo da smo cijelu utakmicu jurili rezultat. Dok je bilo 0:0, djelovalo je da držimo sve pod kontrolom. Malo nas je presjekao taj prvi gol koji je Karvaljo dao sticajem nesrećnih okolnosti. Rekao bih slučajno. Poslije je bilo jako teško da se vratimo u meč“, kazao je Maksimović.

Pred polazak srpske ekspedicije za Luksemburg, sportski direktor reprezentacije Vladimir Matijašević je izjavio da fudbaleri treba da se ugledaju na odbojkašice i da budu ”više grupa” ukoliko žele na Evropsko prvenstvo.

„Mislim da fudbal ne može da se poredi ni sa jednim drugim sportom. Ni sa košarkom, ni sa odbojkom. Tačno je da su sve to kolektivni sportovi, ali košarkaši i odbojkaši imaju mnogo više vremena da se pripreme za turnire i takmičenja. Mi se okupimo na četiri, pet dana i odmah igramo važnu utakmicu. U posljednjih 10 godina promijenili smo 10 selektora, stalno se navikavamo na neki novi sistem igre. Slažem se da moramo da budemo ’grupa’, radićemo na tome i bitno je da ne klonemo duhom poslije dva loša rezultata. Pamet u glavu i maksimalna koncentracija na obaveze u martu, počev od ova četiri meča u finišu kvalifikacija“, smatra Maksimović.

Nema mnogo informacija o reprezentaciji Luksemburga.

"Nismo ni imali vremena da ih detaljno analiziramo. Budimo realni, nije bitno šta oni mogu, već koliko smo mi sposobni da zaboravimo Portugal i odigramo jednu dobru utakmicu. Nadam se da će na psihičkom i fizičkom planu biti sve u redu i da ćemo sa tri boda povratiti poljuljano samopouzdanje“, naglasio je Maksimović.

Po povratku iz Luksemburga, Nikolu očekuju novi izazovi u italijanskom prvenstvu. Njegov saigrač iz reprezentacije, Sergej Milinković-Savić je izjavio da je kucnuo čas da neko konačno skine Juventus sa trona.

"Očekuje nas vrlo neizvjesna trka za titulu. Mislim da Juve nije više toliko dominantan u odnosu na ostale ekipe. Imaće ravnopravne rivale u Interu, Napoliju, Romi... čak i u Sergejevom Laciju koji je krenuo dobro i ima velike ambicije. Sve te ekipe imaju vrlo komplikovan raspored na početku prvenstva i vjerovatno ćemo poslije desetak kola znati koliko ove prognoze imaju osnova. Siguran sam da će uzbuđenja potrajati do same završnice šampionata i da Juventus neće kao prethodnih sezona već u decembru slaviti šampionsku titulu“, mišljenja je fudbaler Napolija Maksimović.

Napoli je u ljetnom prelaznom roku dodatno ojačao posljednju liniju dovođenjem iskusnog Grka iz Rome Manolasa, ali je u prva dva kola primio čak sedam golova.

"Zvuči nevjerovatno jer smo u posljednjih par sezona redovno bili ekipa sa najmanje primljenih golova u Italiji. Manolas je odličan štoper, ali treba mu vremena da se adaptira na novu sredinu. Susreće se sa stvarima koje ranije nije radio. Drugi problem je što se Kulibali priključio ekipi tek 16. avgusta, jer je bio na Kupu Afrike. Ja sam za sada prva alternativa, ali postoji mogućnost da u Ligi šampiona zaigramo sva trojica od prvog minuta. Očekujem da poslije ove reprezentativne pauze, Napoli uđe u seriju pobjeda i istakne kandidaturu za titulu. Dobro je što su se neki propusti u odbrani desili sada na početku prvenstva, ima vremena da sve to ispravimo. Sigurno je da nećemo odustati od našeg prepoznatljivog stila koji podrazumijeva ofanzivu i diktiranje ritma tokom svih 90 minuta“, rekao je Maksimović.

Poslije šokantne završnice derbija u Torinu, Kjelini je sa štakama sišao na teren da utješi glavnog tragičara Kulibalija, strijelca nevjerovatnog autogola koji je riješio pitanje pobjednika.

"Njemu je bilo najteže. Radi se o vanserijskom defanzivcu. Moram priznati da je više on tješio nas, nego mi njega poslije u svlačionici. To dovoljno govori o njegovom mentalitetu i klasi. Veliki je to šok kada se u Torinu izgubi utakmica na taj način u posljednjoj sekundi. Imamo sjajnu atmosferu u ekipi i jedan poraz nas neće mnogo poremetiti. Idemo dalje“, rekao je Maksimović.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Baletani

10.09.2019 16:59

Problem je sto ste vi umišljene zvijezde i baletani a ne ozbiljni igrači. Zgradili ste mi fudbalsku reprezentaciju za sva vremena. Nema vam Hrvati budu idoli, tako se bodo za svoj tim.

ODGOVORITE