SP: Nije smak svijeta, ali kredita više nema!

Srbija je pretrpela udarac kakvom se nije nadala, a isti dolazi kao znak da svi, od ekipe do cele nacije, moraju da se spuste na zemlju i vrate u realnost. Ništa nije izgubljeno, ali Srbija još ništa nije dobila ili osvojila. Lekcije iz meča sa Španijom moraju da se nauče, jer drugačije ne može da se napravi korak napred.

Košarka 09.09.2019 | 23:50
SP: Nije smak svijeta, ali kredita više nema!
Najlakše je biti general posle borbe.

Visoko smo poleteli, zato smo se jako bolno prizemljili i to je jedina istina nakon tmurne i jezive nedelje u Vuhanu. Španci su nas upucali kao glinenog goluba i u prah pretvorili sve ambicije da se Srbija preseli u Šangaj. Umesto da napreduje i ide ka severu i Pekingu, srpska ekspedicija sada se vraća praktično u komšiluk od mesta odakle je započela putovanje – u Donguan.

Mnogo, čak je i previše negativnih detalja ostalo je po završetku utakmice sa Španijom. Poraz izuzetno boli, poslao je Srbiju u teži deo žreba, ali nije smak sveta! Ako nešto pozitivno može da se izvuče iz neuspelog pokušaja da se nadigra višegodišnji rival onda je to stalo u praktično svih 40 minuta. Svi negativni aspekti srpske igre poslužiće stručnom štabu i košarkašima kao jako važna lekcija za duel protiv ekipe slične filozofije i stila, vođena poslednjim košarkaškim Mohikancem Luisom Skolom.

Srbija je pretrpela udarac kakvom se nije nadala, a isti dolazi kao znak da svi, od ekipe do cele nacije, moraju da se spuste na zemlju i vrate u realnost. Ništa nije izgubljeno, ali Srbija još ništa nije dobila ili osvojila. Lekcije iz meča sa Španijom moraju da se nauče, jer drugačije ne može da se napravi korak napred.

ŠTA SE DESILO S KLUPOM?!

Protiv Angole 52, Angole 78, Italije 44 i Portorika 51 poen. Sinoć - 21. A na klupi su Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Marko Gudurić, Vasilije Micić i Boban Marjanović (nije dobio pravu minutažu prim. aut.), između ostalih. Raduljica je ubacio sedam, Jokić šest, Micić pet i Bjelica tri poena. To je bilo sve...

Šta se to dogodilo sa igračima?! Serđo Skariolo i njegovi igrači su jednostavnim prebacivanjem odbrane na zonu i nešto komplikovanijim brzim promenama tipa defanzivne postavke potpuno uništili svaku napadačku koncepciju Srbije. Učinili je nepostojećom u košarkaškoj svetkovini, a momci s klupe nisu uradili ništa kako bi rasteretili svoje nosioce, što je Furiji samo olakšalo posao da iz utakmice praktično isključi dvojicu od njih trojice. Jednog doslovce, a drugog izoluje do te mere da nije bio prisutan na parketu. 

Do poluvremenu u listu strelaca se od "rezervista" upisao samo Jokić i to sa četiri poena ukupno, od čega je samo jedan postigao u toj kobnoj drugoj četvrtini. Ostali - nula. Poređenja radi, Španija je u tom momentu imala čak 20 poena od igrača s klupe, na kraju 35. 

Sve to dovelo je do situacije da Bogdanović na terenu provede više od 35 minuta i bude maksimalno opterećen, jer nije imao nijednu validnu napadačku alternativu i ispomoć. Vladimir Lučić je upisao osam poena na 1/5 iz igre, Nikola Milutinov poen manje. Svi izuzev Bogdanovića (9/14 - 64%) i Milutinova (3/4 - 75%) bili su na 50 odsto ili manje učinka iz igre...

NEMANJA BJELICA

Verovatno ni najveći trenerski stručnjaci ne mogu da objasne kako je Nemanja Bjelica u roku od dva dana otišao s ekstremno pozitivne na onaj negativni kraj skale. Bjelici jednostavno ne prijaju uvek okršaji s Furijom, jer mu ovo nije prvi put da se našao u ovakvoj poziciji nakon direktnog sudara. Potpuno isti slučaj dogodio se i u Deželi 2013. (0/4 iz igre, 2p), odnosno u oba susreta u Poljskoj pre jedne decenije, kada je skupio dva poena uz 0/5 iz igre. Setićemo se, opet, susreta dva evropska velikana na Evrobasketu 2015, kada je Bjelica završio meč s 24 poena i 10 skokova i bio najzaslužniji za visoki uzlet Orlova. 

Španija je svoj domaći zadatak uradila savršeno. Shvatili su Serđo Skariolo i njegovi saradnici od koga preti najveća opasnost i iste neutralisali. Bjelica je posle nekoliko vrhunskih izdanja protiv, objektivno, slabih rivala zaista pokazao onu tamnu strannu svoje igračke ličnosti i svi se iskreno nadaju da se ovako nešto više neće dogoditi. Bez Belog Srbija gubi previše u svim fazama igre i njegov značaj timu je nemerljiv. To se najviše videlo prethodne večeri. Ako je ovo bilo ono najslabije i najlošije što je mogao da pruži, neka protiv Argentine napravi suprotno. O daljim koracima više ne želimo da razmišljamo...

KOBNA DRUGA ČETVRTINA

Situacija uopšte nije naivna, ponajviše jer u četvrtfinalu dolazi protivnik koji gaji potpuno sličan košarkaški stil kao Španija, iako kvalitetom nije u rangu Furije. Ekipa s Pirineja uradila je sav potreban skauting za Gaučose i sada je na Srbiji da reaguje i pokaže da je ovaj meč bio samo statistička greška i ništa više. Druga četvrtina, njen rezultat i uticaj koji je imala na konačni rasplet treba svima u timu da stoji isprintano i nalepljeno pored ogledala, da svakog jutra kada se probude shvate da kao ekipa vrhunskog kvaliteta i jedan od glavnih pretendenata za krunu ne mogu sebi da priušte tako nešto. Prethodna situacija kada je Srbija dozvolila bar 30 poena na velikim takmičenjima rival je bila Slovenija. Kao i sada, igrao se drugi kvartal koji je Slovenija dobila sa 36:25 uz strahovitu rolu Gorana Dragića.

Ovog puta bio je to prvi desetominutni interval koji je Srbija izgubila na turniru i to na kakav način. Španija je samlela Orlove i odigrala na gornjoj granici defanzivnih i napadačkih mogućnosti, što je stvorilo nenadoknadiv jaz, iako su se igrači Serđa Skariola "nudili" u nekoliko navrata...

UDVAJANJE KAO PENICILIN

Španija je preuzimanjem kod Bjelice i stalnim udvajanjima na Jokiću i Bogdanoviću stvorila opterećenje koje je očigledno bilo preveliko za Srbiju. Doduše, u špansku mrežu se poput ribe upecao Jokić, dok je Bogdanović iskusno izbegavao takve situacije, mada mu je povremeno bilo jako teško da diše. Mladi Somborac mora da nauči da kontroliše emocije, nedostaje mu reprezentativnog iskustva, a kao da na primerima drugih selekcija i igrača na turniru nije naučio da protekciju kod sudija ovde neće dobiti. Jer niti je ovo NBA, niti su arbitri kvalitetom ni blizu tog sveta. Jokić nije mogao da istrpi stalno "čeprkanje" lopte, sitne udarce koji se možda na snimku i ne vide, zbog čega je izgubio razum i frustracije ispoljio na sudijama. Ubrzo je shvatio koliko je to bilo pogrešno. Bogdanović je kroz klupsku, potom i reprezentativnu karijeru prošao bezbroj takvih situacija i dovoljno je samo kao celinu staviti iskustvo iz Istanbula pre dve godine da bi svima bilo jasno o čemu je reč. Bogdan jeste imao svojih poteškoća na momente, ali je ostao hladnokrvan i znao da uzvrati protivniku na jedini validni način - poenima. To ipak nije bilo dovoljno... Ni približno. 

RIKI RUBIO I MARK GASOL

Niti je Stefan Jović dobio sudar sa Rikijem, niti je Nikola Jokić završio meč ispred Gasola. Štaviše. Dva duela koja su bila u fokusu pokazala su zašto je Španija zasluženo slavila. Dok su dve od tri udarne violine Srbije bile zaustavljene, obe španske pesnice radile su punom snagom. Riki je na kraju imao 19 poena, a odluka njegovih čuvara da ga suviše često ostavljaju samog na šut ispostavila se kao kontraproduktivna za Srbiju i idealna za Španiju. Gasol je svoje beskrajno iskustvo stavio u funkciju tima i na svaki pokušaj Srbije da defanzivno odgovori na isti način i optereti bekove upravo je iskusni centar bio taj koji je skidao taj pritisak s njih. Gotovo besprekorno je odradio svoju rolu, izbacio Jokića iz takta i odveo Furiju do zaslužene pobede, uz 11 ubačenih poena. 

Srbija već u ponedeljak rano ujutru kreće pun Donguana, gde će u utorak odmeriti snage sa Argentinom. Zbog komplikovanog prelaska u novi grad ekipnog treninga u hali neće biti, baš kao i u danu transfera iz Fošana u Vuhan, ali ako smo dosad u Kini nešto naučili jeste da i sve što je izvesno - nije izvesno. 

Igrači sada moraju da ohlade glave, pokušaju da oporave svoja tela i vrate ih u optimalno stanje za Argentinu. Sve što je bilo ostaje, ali samo je najbliža budućnost važna. A u njoj Srbija će probati da ispravi krivu Drinu preko Argentine...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar