BiH je zemlja u kojoj se poštuju prava pojedinaca

- Čestitamo Organizacionom odboru, učesnicima povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj Povorci ponosa u BiH. Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju i, umjesto toga, pokazali su svijetu da je BiH uistinu otvorena i tolerantna zemlja koja poštuje prava svih pojedinaca, kaže se u zajedničkoj izjavi ambasada u BiH, Delegacije Evropske unije i  Kancelarije sprecijalnog predstavnika EU u BiH.

Bosna i Hercegovina 09.09.2019 | 15:48
BiH je zemlja u kojoj se poštuju prava pojedinaca
- Jednaka ljudska prava za sve – to je suština bh. povorke ponosa. Svi u BiH - bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet - imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim grupama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginalizovanim da se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom.

Zahvaljujemo lokalnim institucijama koje su omogućile bh. povorku. Sada je vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade sa evropskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantovala puna sloboda izražavanja i okupljanja.

I dok izazovi i dalje postoje, građani BiH napravili su važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginalizovanih zajednica. Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve - kaže se u zajedničkoj izjavi ambasada u BiH Sjedinjenih Američkih Država, Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjenih nacije, Švajcarske, Holandije, Njemačke, Austrije, Švedske, Finske, Velike Britanije, Kraljevine Španije, Francuske, Italije, Češke Republike, Grčke, Rumunije, Slovenačke, Bugarske i Diplomatska Kancelarija Kraljevine Belgije.

BN TV 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milan Stojanovic

09.09.2019 15:55

Narocito ako su ti pojedinci ambasadori,odbornici ili neka druga elita u vlasti. A mali covjek je tu da tapse i bude dekor tim pojedincima. Pravo ste zakljucili.

ODGOVORITE
Name

Neca

09.09.2019 16:07

Svaka čast!Ovo treba što prije organizovati i u Banjaluci da se i mi pokažemo u pravom svjetlu

ODGOVORITE
Name

Re

09.09.2019 16:37

Pa vi i babe bijete kako bi tek ovi porisli...

Name

Е

09.09.2019 16:15

Појма ви немате, односно, ово је ваша демократија и можете само себи и нашим увлакачима да честитате. Једноставно овдје се народ није питао ни 0,0001%

ODGOVORITE
Name

Mirko

09.09.2019 18:15

Ma , eto vam englezi , amerikanci i njihova demokratija....NATO pakt , EU i ostala sranja....

ODGOVORITE
Name

Nasledno pravo

09.09.2019 18:22

Interesantan je taj zakon o nasledjivanju penzije, kao i mnogi drugi....

ODGOVORITE