Osnovana nova politička stranka socijaldemokrata

U Tuzli je danas osnovana nova politička partija Socijaldemokrati (SD) BiH, kojom će naredne četiri godine predsjedavati Enver Bijedić, bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Bosna i Hercegovina 07.09.2019 | 14:13
Osnovana nova politička stranka socijaldemokrata
Kako je rečeno na osnivačkoj skupštini, stranka će djelovati u svim dijelovima BiH, a prema riječima Bijedića, razlikovat će se po tome što ne žele bezuspješno "kritikovati postojeću vlast koja ne donosi nikakve rezultate".

- Imali smo mogućnost da poslušamo rukovodstvo SDP-a u Sarajevu ili da se priklonimo željama 50.000 ljudi koji su nama dali glasove na oktobarskim izborima i donijeli nam pobjedu. Odluka je teška, ali istovremeno i lagana te smo se odlučili za glasače i to na način da poslušamo njihove želje tokom predizborne kampanje, a koje želimo ispuniti - kazao je Bijedić.

Prema njegovim riječima, SD neće cijepati ljevicu, već će biti "inicijatori ujedinjenja ljevice u jednu veliku snažnu političku grupaciju koja treba promijeniti stanje u čitavoj državi". Dodao je i kako je će plan novog političkog subjekta biti ulazak u NATO i orijentacija ka Evropskoj uniji.

Još jedan od bivših članova SDP-a BiH, aktuelni načelnik Lukavca, Edin Delić, dio je novog političkog subjekta, ali i inicijator osnivanja SD-a.

- Imamo jasno profiliran politički program, svoje boje i simbole i stanovišta smo da nijedna politička partija ne smije podrediti interese države, ekonomije, zapošljavanja i mladih bilo kakvom ideološkom obrascu. Uhvatit ćemo se ukoštac svakom društvenom izazovu koji se pojavi ispred nas - poručio je Delić.

Stranka Socijaldemokrati BiH trenutno ima jednog državnog zastupnika, pet zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jednog u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva u Skupštini TK te skoro 30 općinskih vijećnika.

Danas će biti izabrani i članovi Nadzornog i Glavnog odbora stranke.

(Vijesti)

Komentari / 0

Ostavite komentar