Da li je razlika u godinama prepreka za dobar tenis?

Serena Vilijams (37) i Bjanka Andresku (19) ukrštaju rekete u borbi za Grend slem trofej US opena. Nedavno su ove dve igračice imale prvi međusobni okršaj u finalu Mastersa u Torontu, kada je Amerikanka posle samo četiri odigrana gema predala meč. Sada je situacija mnogo drugačija, jer Serena deluje potpuno oporavljeno, ali je sada i pod mnogo većim pritiskom, s kojim se u poslednje vreme sve teže nosi.

Tenis 07.09.2019 | 12:26
Da li je razlika u godinama prepreka za dobar tenis?
Jedna očekivana, druga nikako. Finalni meč ženskog dela žreba na US openu igraće Amerikanka Serena Vilijams, kojoj je ovo deseta borba za tron Grend slema u Njujorku i Kanađanka Bjanka Andresku, koja živi svoj san najboljim ostvarenjem u najvažnijim turnirima (22.00).

Vilijamsova je bez mnogo problema stigla do svog dvocifrenog finala US opena. Šest od deset Amerikanka je rešila u svoju korist, a prošle sezone je u finalnom meču zaustavljena od strane Naomi Osake. Tokom većeg dela sezone Serena nije delovala previše samouvereno, a najbolji dokaz za to je činjenica da u ovoj godini još nema niti jedan osvojen trofej.

Do borbe za titulu na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država osma igračica planete je potpuno nadigrala Elinu Svitolinu sa 6:3 6:1. Rezultat dovoljno govori o dominaciji američke teniserke, što se posebno odnosi na drugi set. Svitolina je u prvom setu bila dosta ravnopravna protivnica, koja je imala svoje prilike za brejk, ali nijednu od njih nije uspela da iskoristi. Nakon izgubljenog prvog seta njena igra se potpuno raspala, pa Vilijamsovoj nije bilo teško da meč privede kraju u svoju korist.

Sa druge strane mreže Serena će imati Kanađanku rumunskih korena. Bjanka je mlada igračica iz Misisage, predgrađa Toronta, koja ima tek 19 godina. U dosadašnjoj karijeri odigrala je svega četiri meča na Grend slem turnirima i od toga je dva puta pobedila i dva puta izgubila. Ovo je njen prvi nastup na US openu i već je iz prvog pokušaja stigla do finalnog meča, a da li će uspeti da osvoji i titulu, zavisi od igre protiv rivalke pretplaćene na srebrninu.

Bjanka živi svoj san ove sezone. Tokom 2019. osvojila je dve VTA titule, a to joj je pošlo za rukom na Mastersima u Indijan Velsu i Torontu. O formi Andreskuove iz ove sezone najbolji govori skor pobeda i poraza koji do US opena iznosi 38-4. Osim pomenutih titula, kanadska tinejdžerka je igrala još dosta dobrih turnira u kojima je stizala do finala ili polufinala, pa je jasno da se radi o igračici koja je u velikom usponu forme, i morala bi da bude ozbiljno shvaćena od strane Serene Vilijams, koja je čak 18 godina starija. Razliku u godinama najvrednije oslikava podatak da je Bjanka rođena devet meseci pošto je Serena 1999. godine osvojila prvu Grend slem titulu, i to baš na US openu.

Zanimljivo, Serena i Bjanka nedavno su imale prvi međusobni okršaj na Turu. Desilo se to u Torontu, kada je Amerikanka posle samo četiri odigrana gema predala finalni meč. Sada je situacija mnogo drugačija, jer Serena deluje potpuno oporavljeno, ali je sada i pod mnogo većim pritiskom, s kojim se u poslednje vreme sve teže nosi. Naime, poražena je na tri vezana finala na Grend slemu, odnosno nije uspela da osvoji najvredniji pehar otkako je septembra 2017. postala majka. 

US OPEN - FINALE (Ž)

Subota

22.00: Serena Vilijams - Bjanka Andresku 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar