US open: Kako je povreda pomogla Beretiniju?

Italijan Mateo Beretini jedan je od igrača koji su pravo osveženje ove sezone na US Openu.

Tenis 05.09.2019 | 12:07
US open: Kako je povreda pomogla Beretiniju?
Dvadesettrogodišnji Rimljanin, koji je u Njujorku 24. nosilac, pobedio je u osmini finala Andreja Rubljova i u četvrtfinalu se sastaje sa Francuzom Gaelom Monfisom.

Beretniju je pošlo za rukom da bude prvi Italijan posle 42 godine među osam najboljih na Flašing medouzu. Pre njega to je bio Korado Baracuti.

Poznato je da Beretini ima veoma dobar forhend, ali ono što je zanimljivo dešavalo se u vezi njegovog bekhenda, a sve je bilo uslovljeno povredom koju je doživeo u 17. godini.

Mateov trener Vinćenco Santopadre otkrio je da je italijanski teniser u toj godini povredio ručni zglob što je uslovilo potpune promene prilikom izvođenja ovog udarca. Zbog povrede, igra sa dve ruke nije više bila moguća, pa ga je Santopadre naučio kako da igra jednom rukom i posebno slajs, koji je mesecima posle toga koristio.

Sada mu je taj jednoručni bekhend slajs jedno od oružja, a svakako mu je pomoglo i to da bude među osam najboljih u Njujorku.

"Radio sam mnogo na tom udarcu. Trenirao sam sa Flavijom Ćipolom, dobrim prijateljem, on je uvek imao neverovatno dobar slajs. Pozvao sam ga nedavno i rekao mu kako igram slajsa sada kao i on. U tome je tajna, u vežbanju".

Zanimljivo je da je Baracuti sada selektor Dejvis kup tima Italije i Mateo kaže da se čuju svakodnevno. A bivši veliki šampion, Adrijano Panata je bio prvi koji je primetio da će Beretini imati jak servis.

"On je prvi koji mi je rekao, momče, ti ćeš servirati brzinom od 220 kilometara na sat. Imao sam 16 godina akada mi je to rekao. Bio sam u stilu, ne znam šta da mu kažem, ali sam samo poručio, ako ti tako kažeš, onda ti verujem", poručio je Beretini.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar