Planinari padali 200 metara niz velike stijene

Dvojica državljana Srbije, koji su poginuli u rejonu planine Lebršnik, pali su niz stijene nakon što su zbog guste magle promašili planinsku stazu, rekao je Srni načelnik Gorske službe spasavanja (GSS) Republike Srpske Nenad Ikonić.

Republika Srpska 04.09.2019 | 11:21
Planinari padali 200 metara niz velike stijene
Tijela dva planinara iz Srbije pronađena su juče na planini Lebršnik u pograničnom dijelu između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Gorske službe spasavanja RS - Stanica Foča, informacije o nestanku državljana Srbije dobili su od Republičke uprave civilne zaštite i MUP-a Srpske, da bi tijela pronašli oko 17 sati na 1.700 metara nadmorske visine.

Dodaje se da su se nesrećni planinari otisnuli oko 200 metara niz stijene.

"Oni su bili smješteni u Hotelu Mladost NP Sutjeska i planirali uspon na Lebršnik. Čitav slučaj preuzima Crna Gora pošto se nalaze 1.500 metara na teritoriji Crne Gore", saopšteno je iz GSS RS - stanica Foča.

Na teritoriji planine Lebršnik je takođe pronađen automobil beogradskih registarskih tablica, koji je vjerovatno pripadao stradalim planinarima.

Još uvijek nije poznato šta je dovelo do ovog tragičnog događaja.

Magla uzrok nesreće

Dvojica državljana Srbije, koji su poginuli u rejonu planine Lebršnik, pali su niz stijene nakon što su zbog guste magle promašili planinsku stazu, rekao je Srni načelnik Gorske službe spasavanja (GSS) Republike Srpske Nenad Ikonić.

Pripadnici GSS-a Srpske, stanice Foča, nakon višečasovne potrage, pronašli su juče u 17.30 časova tijela nastradalih turista, koji su prethodno bili odsjeli u hotelu "Mladost" u Nacionalnom parku "Sutjeska".

Ikonić kaže da su od porodice jednog od dvojice nestalih turista dobili informaciju da su pošli da se popnu na Lebršnik.

On je precizirao da su tijela pronađena na lokalitetu Košare u opštini Plužine u Crnoj Gori.

"Uzork nesreće je, vjerovatno, magla. Temperatura je bila deset stepeni uz jake udare vjetra. Oni su promašili puteljak, propali su oko 200 metara niz stijene, odnosno niz livadu. Našli smo ih na 1.700 metara nadmorske visine, oko kilometar i po u teritoriji Crne Gore", navodi Ikonić.

U potrazi je učestvovalo osam pripadnika fočanske stanice Gorske službe spasavanja.

Ikonić je rekao da su tijela nastradalih ostala na mjestu nesreće, te da će uviđaj obaviti crnogroska policija, a tijela će evakuisati pripadnici crnogroske Gorske službe spasavanja.

Srna nezvanično saznaje da su u ovoj nesreći poginuli Dragomir Davidović /75/ i Milan Matić /84/.

Iz Policijske uprave Foča saopšteno je da je nestanak turista juče oko 11.00 časova policiji prijavio lovočuvar Nacionalnog parka "Sutjeska".

U pretragu terena u rejonu planina Volujak i Lebršnik učestvovali su pripadnici policije iz Foče i Gacka, radnici Parka i Gorska služba spasavanja.

Vozilo "reno megan", koje su koristili turisti, pronađeno je u mjestu Papin do u opštini Gacko, dok su detaljnom pretragom terena u 17.30 časova na planini Lebršnik, u mjestu Kuk, opština Plužine u Crnoj Gori, pronađena beživotna tijela nestalih lica D.D. i M.M, navodi se u saopštenju policije.

Obaviještena je nadležna Policijska uprave Plužine čiji će policijski službenici izvršiti uviđaj i preduzeti dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti.
 
(BN/Nezavisne)

Komentari / 0

Ostavite komentar