Планинари падали 200 метара низ велике стијене

Двојица држављана Србије, који су погинули у рејону планине Лебршник, пали су низ стијене након што су због густе магле промашили планинску стазу, рекао је Срни начелник Горске службе спасавања (ГСС) Републике Српске Ненад Иконић.

Република Српска 04.09.2019 | 11:21
Планинари падали 200 метара низ велике стијене
Тијела два планинара из Србије пронађена су јуче на планини Лебршник у пограничном дијелу између Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Како је саопштено из Горске службе спасавања РС - Станица Фоча, информације о нестанку држављана Србије добили су од Републичке управе цивилне заштите и МУП-а Српске, да би тијела пронашли око 17 сати на 1.700 метара надморске висине.

Додаје се да су се несрећни планинари отиснули око 200 метара низ стијене.

"Они су били смјештени у Хотелу Младост НП Сутјеска и планирали успон на Лебршник. Читав случај преузима Црна Гора пошто се налазе 1.500 метара на територији Црне Горе", саопштено је из ГСС РС - станица Фоча.

На територији планине Лебршник је такође пронађен аутомобил београдских регистарских таблица, који је вјероватно припадао страдалим планинарима.

Још увијек није познато шта је довело до овог трагичног догађаја.

Магла узрок несреће

Двојица држављана Србије, који су погинули у рејону планине Лебршник, пали су низ стијене након што су због густе магле промашили планинску стазу, рекао је Срни начелник Горске службе спасавања (ГСС) Републике Српске Ненад Иконић.

Припадници ГСС-а Српске, станице Фоча, након вишечасовне потраге, пронашли су јуче у 17.30 часова тијела настрадалих туриста, који су претходно били одсјели у хотелу "Младост" у Националном парку "Сутјеска".

Иконић каже да су од породице једног од двојице несталих туриста добили информацију да су пошли да се попну на Лебршник.

Он је прецизирао да су тијела пронађена на локалитету Кошаре у општини Плужине у Црној Гори.

"Узорк несреће је, вјероватно, магла. Температура је била десет степени уз јаке ударе вјетра. Они су промашили путељак, пропали су око 200 метара низ стијене, односно низ ливаду. Нашли смо их на 1.700 метара надморске висине, око километар и по у територији Црне Горе", наводи Иконић.

У потрази је учествовало осам припадника фочанске станице Горске службе спасавања.

Иконић је рекао да су тијела настрадалих остала на мјесту несреће, те да ће увиђај обавити црногроска полиција, а тијела ће евакуисати припадници црногроске Горске службе спасавања.

Срна незванично сазнаје да су у овој несрећи погинули Драгомир Давидовић /75/ и Милан Матић /84/.

Из Полицијске управе Фоча саопштено је да је нестанак туриста јуче око 11.00 часова полицији пријавио ловочувар Националног парка "Сутјеска".

У претрагу терена у рејону планина Волујак и Лебршник учествовали су припадници полиције из Фоче и Гацка, радници Парка и Горска служба спасавања.

Возило "рено меган", које су користили туристи, пронађено је у мјесту Папин до у општини Гацко, док су детаљном претрагом терена у 17.30 часова на планини Лебршник, у мјесту Кук, општина Плужине у Црној Гори, пронађена беживотна тијела несталих лица Д.Д. и М.М, наводи се у саопштењу полиције.

Обавијештена је надлежна Полицијска управе Плужине чији ће полицијски службеници извршити увиђај и предузети даље мјере и радње из своје надлежности.
 
(БН/Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар