Osmjesi u "Kući fudbala", njihova lica "zvuče poznato"!

"Povređenih nema, uvređenih? Ne zanima me", rekao je sa osmehom kapiten Srbije. Tim rečima Aleksandar Kolarov označio je početak priprema za jednu od najbitnijih utakmicama "orlova" u kvalifikacijama za EURO 2020. godine.

Fudbal 02.09.2019 | 23:00
Osmjesi u "Kući fudbala", njihova lica "zvuče poznato"!
"Operacija Portugal" zvanično je počela u ponedeljak.

U miru baze Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, "orlovi", predvođeni novim selektorom Ljubišom Tumbakovićem započeli su pripreme za verovatno ključnu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. Srbiji u goste 7. septembra dolazi aktuelni evropski šampion i pobednik Lige nacija - Portugal.

Pobeda je imperativ, jer bi u tom slučaju srpski nacionalni tim napravio veliki iskorak ka jednom od prva dva mesta, a direktnom rivalu na tabeli pobegao na sigurnu udaljenost.

TABELA: Ukrajina (4) 10, Luksemburg (4) 4, Srbija (3) 4, Portugal (2) 2, Litvanija (3) 1.

Da ne bi kasnio na trening, prvi je na konferenciji za novinare, koja je u ponedeljak održana u Staroj Pazovi, govorio kapiten Aleksandar Kolarov.

"Jedna su od trenutno najkvalitetnijih reprezentacija u Evropi. Bili su evropski prvaci, samo su se nadogradili, kompaktniji su sada nego kada su osvojili EURO", rekao je fudbaler Rome.

"Pored Ronalda, koji je kvalitet više, imaju dovoljno opasnih igrača, prodorne bekove, tu je i Bernardo Silva koji je uz Ronalda vodeći igrač. Ne možemo prioritet dati nikome od njih, već se pripremati za rivala kao tim", dodao je.

"Nismo mogli da biramo, ali mislim da je u dobrom trenutku došao Portugal. Bitna utakmica sa novim selektorom, uz dobar rezultat imaćemo vetar u leđa za naredne četiri 

"Povređenih nema, uvređenih? Ne zanima me", rekao je sa osmehom.

"Atmosfera se gradi pobedama, selektor je rekao da mora da postoji uzajamno poštovanje. Momci su svi na mestu, veliki su profesionalci i iskreno se radujem utakmici u subotu. Preostaje nam da se pripremimo, važna je i utakmica sa Luksemburgom koja vredi isto kao ona sa Portugalom, tri boda. Moramo da razmišljamo takmičarski ako želimo na EURO", govorio je levonogi bombarder.

Na pitanje o mogućem odlasku iz Rome, o čemu je bilo reči, rekao je da ima ugovor na još godinu dana i da mu je lepo u Rimu, posle čega se Kolarov pridružio ekipi u pripremi za popodnevni trening.

TUMBAKOVIĆ: PREMALO SE GOVORI O LUKSEMBURGU!

Dalje je nastavio selektor Ljubiša Tumbaković, koji je upitan za to koliko je "teška" majica na kojoj su izvezeni inicijali LJ. T.

"Lepo je biti u ovoj majici", rekao je Tumbaković i podsetio da je već nosio takve majice i da mu nisu bile teške.

"Bilo bi mi veliko zadovoljstvo da ostvarimo rezultat, mi smo u procesu rada ova dva meseca napravio programsku aktivnost za ovaj period, kako bismo ostvarili cilj koji je Savez postavio na početku ovog ciklusa. Sve što možemo da nas, nećemo ostavljati za sutra", rekao je Tumbaković.

"Prva je Portugal, druga Luksemburg. Dve potpuno različite utakmice, a moj doživljaj je da ova prva nosi manje opterećenje. Zašto? Zato što je to aktuleni prvak Evrope i osvajač Lige nacija. Imaju kvalitet, potencijal, profesionalnost, borbenost, a na sve to imaju i maestralne pojedince", rekao je naslednik Mladena Krstajića i dodao da potom sledi psihološki veoma teška utakmica u Luksemburgu o kojoj se premalo priča.

"Pripremamo ih obe, jedan deo je stručan, drugi psihološki, kako bismo bili dobri i u nastavku ovog ciklusa u oktobru i novembru", dodao je, svestan da je u prošlosti loš rezultat na "otvaranju" UEFA ili FIFA vikenda, značio uglavnom još jedan loš na "zatvaranju".

TUMBAKOVIĆ: AH, TAJ MALI MAKSIMOVIĆ...

"Moram da priznam da me jeste pogodila povreda Nemanje Maksimovića, jer sam pratio Srbiju i dok nisam bio tu, a on je jedan od onih koje treneri vole. Taj mali Maksimović je privukao moju pažnju, on je bio igrač koji je bio ozbiljna ideja za ovu utakmicu. Povredio se nažalost, obavio sam razgovor s njim i rekao mu to, ali imamo igrače koji to mogu da nadomeste".

Tumbaković kaže da je za rezultat, pored svih elemenata fudbalske igre i profi sporta, neophodno jedinstvo unutar tima.

"Fudbalsku ekipu ne čini pojedinac, već tim. Kada pojedinac iskoči, može da poremeti sve odnose, kao i ostvarenje cilja. To što su neki igrači bili odsutni u prethodnom sazivu, a sada su ovde, vraćeni su zato što verujemo da imaju dimenziju da se prilagode kolektivu, a na nama je da potvrdimo da su naša razmišljanja o tim igračima ispravna", govorio je ne pominjući imena povratnika Luke Milivojevića, Matije Nastasića, Nikole Maksimovića...

Dodao je da loš rezultat može da se dogodi, ali da "ne može da se dogodi da ne učinimo sve kako do lošeg rezultata ne bi došlo" i da mu se u tom smislu dopalo kako razmišlja, pre svih, kapiten Kolarov, a potom i ostali igrači.

"Ja sam kao trener već prepoznatljiv, ako ste pratili znate kako su moji timov igrali i ja ću ostati uveren u to da moja ekipa mora da igra fudbal", rekao je Tumba, ali podsetio da ekipa poput Portugala zahteva kvalitet i u drugom smislu.

"Mi nismo evropski Brazilci, mi smo samo talentovana nacija, koja mora puno da radi da bismo to postali. Pokušaćemo sve da izgradimo stil igre koji će postati prepoznatljiv", rekao je Tumbaković i dodao da je svaki igrač potreban na tom putu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar