Dodik i Ivancov o formiranju vlasti na nivou BiH

- Vidljivo da je sporazum opstruisan, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda - rekao je Dodik.

Bosna i Hercegovina 02.09.2019 | 14:55
Dodik i Ivancov o formiranju vlasti na nivou BiH
U Banjaluci je održan sastanak Milorada Dodika, srpskog člana predjedništva BiH i Petra Ivancova, ruskog ambasadora u BiH.

Kako je rečeno nakon sastanka, razgovarano je o neformiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik je izjavio da je današnji sastanak dio redovnih konsultacija i unapređenje bilateralnih odnosa sa Ivancovim. Naveo je da je politička situacija bila nezaobilazna tema razgovora, te je konstatovano da se neophodno usmjeriti na ekonomska i pitanja iz privrede.

Dodik je rekao da je izmišljeno pitanje plana za NATO koje opstruiše formiranje vlasti.

- Vidljivo da je sporazum opstruisan, a vjetar u leđa opstrukciji daju oni koji nisu zadovoljni. Hoćemo da uđemo u vlast i ispoštujemo volju srpskog naroda. Ovih dana čuju se razne interpretacije da u vlast mogu i drugi, ali to nije adekvatno predstavljanje naroda - rekao je Dodik.

- Sve što nije volja srpskog naroda, Republika Srpska će odgovoriti na adekvatan način - poručio je srpski član Predsjedništva.

- Narodna skupština Republike Srpske će razmatrati stanje i tražiti dijaloge sa adekvatnim sagovornicima.Legitimno pravo Skupštine je da vrati nadležnosti i da se sa Federacijom i druga dva naroda o tome razgovara. Nismo spremni da uđemo u vojne saveze, nego imamo svoj autentičan pristup tome - kaže Dodik.

Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH rekao je da Rusija daje bezuslovnu podršku ekonomskoj saradnji sa Republikom Srpskom, te da su zainteresovani da ruski investitori uspjesno rade u Srpskoj.

Kada je riječ o implememtaciji izbornih rezultata smatra da se taj posao trebao uraditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ravnopravnosti naroda.

- Dejtonski proncip podrazumijeva da pobjednici iz svih naroda učestvuju u formiranju vlasti. Dakle tri vodeće stranke i u skladu sa pravilima predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin i to treba da bude ispoštovano - poručio je Ivancov.

On je naveo da kada je u pitanju formiranje vlasti suprotni stavovi trebaju biti stavljeni po strani, jer skoro godinu dana je BiH bez Savjeta ministara, što blokira ekonomske reforme i pravosuđe.

- Postoje rješenja za situaciju, a to je ono što je potpisano 5. avgusta - poručio je Ivancov.
 
(RTRS)

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Gooner

02.09.2019 12:59

Hah, e nece da moze tako.

ODGOVORITE
Name

Peki

02.09.2019 13:09

Samo u ruski savez a federacija u nato savez

Name

Ре

02.09.2019 13:19

Мора да ови у власти имају добру ракију и да су широке руке па овај не излази из БЛ.

Name

Boki

02.09.2019 13:45

Kako god bilo. Srbi i Srpska, nece u NATO

Name

Pravnik

02.09.2019 13:54

Prosto da čovjek ne povjeruje, evo još jednom da kazem jasno da jasnije ne može biti! Kome nije još jasno neka pročita šta piše u članu 84. Zakona o odbrani BiH, a kojeg je usvojila Parlamentarna skupština BiH. Rudonja se u sporazumu kojeg je potpisao sa Alijinim sinom obavezao da će poštovati Odluke Predsjedništva, odluke savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, zna se ko je donio Zakon o odbrani, a zna se i šta u njemu stoji! Zakon o odbrani BiH Član 84. (Aktivnosti za prijem u NATO) Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a. Šta koji Palac Rusija i Ivancov ima sa ovim, ovo je zakon, a za kršenje zakona se ide u ćorku ! Pitanje je samo do kada će država BiH trpiti otvoreno zagovaranje i krešenja njenih zakona.. živi bili pa vidjeli! P.S. naravno, ne mislim ja da će neko iz Sarajeva tek tako doći hapsiti Dodika, Pavića, Cubrilovica ....... .... bez podrške SAD i NATO-a !

Name

Rusija nam neda ni kredita

02.09.2019 14:02

Dodik i SNSD su prenijeli 68 nadleznosti sa Entiteta RS na nivo Drzave Bosne i Hercegovine, glasajuci u Parlamentu BiH ali i u Skupstini RS-a za prenos tih nadleznosti, ukljucujuci Odbranu i Sigurnost, Indirektno oporezivanje, Sudsko i Tuzilacko vijece i jos mnoge druge institucije i agencije. Da bi se te nadleznosti vratile ponovo na nivo Entiteta moraju se ponovo izglasati u Parlamentu BiH a to ce se dogoditi nikada.Dodik i SNSD samo dzaba lazu, obmanjuju i trolaju jadni, napaceni i pokradeni Srpski narod, to vidi svako osim samih Srba. Za rat treba novac i naoruzanje, to Dodik niti ima a niti ce imati, a nema ni podrsku niti Srbije a niti Rusije, da ne govorimo o Americi i NATO paktu koji bi se odmah umijesali na stranu medjunarodno priznate drzave BiH. Pa to svako zna, dzaba lazu Dodikovci. Sarovic i SDS ima sansu da ponovo udje u vlast, zato se Dodik prepao, pa odmah u pomoc zove Ivancova.

Name

SNSD

02.09.2019 14:09

SNSD je u proteklim mandatima na državnom nivou učestvovao u prenosu nadležnosti i formiranju sljedećih institucija na nivou BiH: 1.- uspostavljanje sistema zajedničkih tablica i saobraćajnih dozvola, čime je ova nadležnost prenesena u nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH 2.- uspostavljanje zajedničkih pasoša 3.- prenošenje nadležnosti entiteta iz oblasti državljansta na Ministarstvo civilnih poslova BiH 4.- formiranje Državne granične službe BiH 5.- formiranje Kancelarije za saradnju sa Interpolom 6.- formiranje Agencije za državnu službu BiH 7.- formiranje Odbora državne službe za žalbe 8.- uspostavljanje Direkcije za implementaciju CIPS projekta 9.- uspostavljanje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH 10.- uspostavljanje Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka 11.- uspostavljanje SIPA 12.- uspostavljanje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH 13.- uspostavljanje Službe za poslove sa strancima BiH 14.- uspostavljanje Komisije za restituciju BiH 15.- uspostavljanje Komisije za državnu imovinu BiH 16.- uspostavljanje Agencije za akreditaciju i kvalitet BiH 17.- uspostavljanje Agencije za lijekove BiH 18.- uspostavljanje Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH 19.- uspostavljanje Agencije za bezbjednost hrane 20.- uspostavljanje Savjeta za djecu BiH 21.- uspostavljanje Instituta za standardizaciju BiH 22.- uspostavljanje Instituta za metrologiju BiH 23.- uspostavljanje Komisije za koncesije BiH 24.- uspostavljanje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH 25.- uspostavljanje Instituta za akreditovanje BiH 26.- uspostavljanje Konkurentskog savjeta BiH 27.- uspostavljanje Kancelarije za veterinarstvo BiH 28.- uspostavljanje Instituta za nestala lica BiH 29.- uspostavljanje Državnog trezora pri Ministarstvu finansija BiH 30.- uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH 31.- uspostavljanje Agencije za statistiku BiH 32.- uspostavljanje Agencije za osiguranje depozita BiH 33.- uspostavljanje Agencije za osiguranje BiH 34.- uspostavljanje Agencije za javne nabavke BiH 35.- uspostavljanje Odbora za reviziju javnih nabavki 36.- uspostavljanje Izvozno-kreditne agencije BiH 37.- uspostavljanje Komisije za računovodstvo i reviziju BiH , SNSD jeste sve ove nadležnosti u proteklih deset godina prenio sa Republike Srpske na BiH.i ima ih jos.

Name

Ser od Doboja

02.09.2019 14:33

Baja, zašto vraćaš nadležnosti kada si prije 2 dana rekao da BiH nema perspektivu i da je pri raspadu, koja je svrha vraćati nadležnosti od nečega što će uskoro doživjeti kraj. Izgleda da je kraj BiH ipak samo jedna od milion tvojih laži.

Name

Горан

02.09.2019 14:33

Нато пакт покушава да превари Србе као што је урадио у ЦГ и Македонији. Овај пут је налетео на државотворну нацију а не квази бошњаке, монтенегрине и неке северо јужно, ко зна које, Македонце.

Name

za pravnika

02.09.2019 14:34

Zasto trosis vrijeme objasnjavajuci krezavim srbima?Znaju oni sta su potpisali

Name

re

02.09.2019 14:35

Neko Je veoma zabrinut?

Name

za boki

02.09.2019 14:35

Budemo vidjeli....srbi su vec u natu,samo sto vi neskolovani to nerazumijete

Name

psiha

02.09.2019 14:41

Ove balkanske tatice koji su dugo na vlasti bilo kupovinom glasova ili papaka ucijepe sebi u glavu da je narod njihova svojina kojom mogu trgovati sa rusima ili turcima ili amerikom i bilo kime a to im se obije o glavu kad tad

Name

Dragan Trm

02.09.2019 14:42

Vreme vam je da obojica odete.Dista ste mrcvarilk ovaj narod.Ti u Rusiju a ti na robiju.

Name

Re Pravnik

02.09.2019 15:09

U pravu ste. Mogli bi oni tenkovi što su dovezli da sada odvezu.

Name

Re

02.09.2019 18:21

Nije mi jasno kako Dodik vodi borbu da se stranci ne miješaju a svako malo sa Ivancovim na dogovorima kako zaustaviti napredak

Name

Re pravnik

02.09.2019 18:35

O kakvom pravu pricas ti Janice pa da u bih nepostoji pravo pa Dzaferovic I Komsic bi vec robijali za ratne zlocine izgleda ti pravo zavrsio u sarajevu gdje stoku samo srbski narod more postovat I biti osudjeni po pravu u bih

Name

Re SNDS

02.09.2019 22:54

Pa Rudonja je i svoje dupe preneo u Sarajevo a lagao je da nece. Idiot

Name

007

02.09.2019 13:00

Prvo NATO pa ostalo.Ako ti se svidja istok pravac Moskva i ne vracaj se sine.

ODGOVORITE
Name

Znalac

02.09.2019 13:57

Milorade, moras znati da nema uspostave Vijeca Ministara, dok se ne usvoji godisnji nacionalni plan /ANP/ za NATO integracije, to mora da bude jasno svima nama u RS-u, jer potpisali smo MAP i postepeno priblizavanje NATOu i moraju se ispostovati Medunarodni sporazumi i drzavni zakoni i akti. Nebojsa Rad!manovic /SNSD/ je po nalogu Milorada Dodika i u ime Predsjednistva BiH molio da se ubrza pristup NATO paktu, a sada kada je NATO savez prihvatio tu Radmanovicevu aplikaciju i molbu, hoces Dodice nazad. Nema nazad, medjunarodnopravni sporazumi i akti se moraju sprovoditi u demokratskoj drzavi, pa svidjalo seto nama ili ne, to je tako i mora se to ispostovati ili nece Komsic i Dzaferovic dati saglasnost i nema mandatara Tegeltije. Mislis Dodice mozes i u Sarajevu, kao u RS da krsis usvojene Zakone koje je SNSD podrzao i usvojio u Parlamentu BiH iako ih je SDS upozoravao da to ne rade. Sada zanjite sami, sto ste posijali.

Name

Domacica Radojka

02.09.2019 14:37

Sta je to nato i cemu sluzi ako nije tajna?

Name

Direkt

04.09.2019 00:42

Znalac, kada vi Bosnjaci budete prestali da krsite Ustav, onda mozda i bude sta od clanstva BiH u NATO, mozda, dok sigurno malo sutra. :)))

Name

burke

02.09.2019 13:07

mora rusima predati raport...a amerikanci ga doveli na vlast...gorko ce se pokajati i on i Srbi

ODGOVORITE
Name

re

02.09.2019 13:12

Evo burle i njegovog Ruskog starog papka.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

02.09.2019 13:14

SVEMU STE VI STRANCI KRIVI, JER STE ZAZMURILI NA KRADJU IZBORA. KOJA VOLJA NARODA? DODIK VOLJA NARODA??? DODIK JE VOLJA SAMO ZA 20% UHLJEBA!!! OSTALO JE SVE POKRADENO, KUPLJENO, UCIJENJENO, TO ZNAJU I MALA DJECA. NORMALNOM COVJEKU SE POVRACA NA VASE PRICE VISE.

ODGOVORITE
Name

Covic

02.09.2019 13:21

Drzavna vlast moze I bez snsd-a I bez dodikaPustite ga on je prolupo. ovako se samo.sa njim sprdamo.

ODGOVORITE
Name

Fuj!

02.09.2019 13:30

Mile ti si aut! Nemogu te spasiti ni tvolji nepismeni primitivci. Tebe i svu tvoju crvenu kamarilu treba boga moliti i prokleti da se nikada ne vratite medju srpski narod. Kakva ste vi olos i ljudski izrod rijecima se opisati ne moze!

ODGOVORITE
Name

Pedja

02.09.2019 14:42

Svaka cast! Svaka Vam je na mjestu!!

Name

V6

02.09.2019 13:35

Vrijeme je da pred zakonom svi podjednako odgovaramo, vrijeme je da izdajemo iz anarhije ( u kojoj predsjednik može da bude i predsjednik i sudija i policajac). E dosta je bilo vise anarhije

ODGOVORITE
Name

Mislim

02.09.2019 13:38

da ovo sve prelazi ukuse i vodzenja politike i guranja svima drugim prsta u oko,zamislimo samo da se Bosnjacki predstavnik sastaje malo malo pa sa Turskim ambasadorom ili Americkim,ja mislim da Rusi otvoreno daju do znanja da Dodika drze na koncu i da sa njim potpuno kontrolisu i sprovode njihove interese na Balkanu , ko zna za sta je se zaduzio Dodik kod Rusa ali ovo prelazi sve mjere normalne politike , mislim da ce ovde najvise Srpski narod da osjeti i da muku muci sa ovom situacijom,nismo svi ludi vidimo kako je svugdje u svijetu , kako Amerika i zapad odluci tako ce i biti ,gdje Rusi se umijesaju tu su masovne pogibije e nesnosne situacije!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Zoki

02.09.2019 13:53

Otkud to Mile da se Anbasadori mijesaju u drzavne probleme jedne zemlje,to ti kazes kad americki Anbasador kaze ili se sastane sa nekim iz Federacije BiH,a ti sa Ivancovim samo sto nespavas.Neznam samo jer taj pjane Anbasador u BiH ili u RSoj,toliko providno i bezvrijedno.

ODGOVORITE
Name

SaraJevoo

02.09.2019 14:21

Hahaha dobar dobar!!!

Name

Sudija

02.09.2019 14:14

Dodik ima veliki strah od gubitka vlasti, čovjek koji je preuzeo sve poluge vlasti se užasno plaši da ih može u jednom trenu izgubiti, tada se njegov život mijenja iz korijena. Dodik kada izgubi vlast će pokušati pobjeći, on neće ovdje ostati, svakako ima vilu u Beogradu, a kazu i nekretnine i u Rusiji. Osim toga on ima i veliki strah od hapšenja, gubitak vlasti bi mogao aktivirati optužnicu koja je u pripravnosti i mogao bi biti uhapšen upravo od onih protiv kojih najviše govori a to su SIPA i tužilaštvo BiH. Ako se domogne Srbije onda će izbjeći sud. Zvanična politička Srbija podržava njegovu politiku što je neshvatljivo, osim toga uspio je pridobiti i podršku vrha crkve. Dodik je pod svoju šapu stavio sve, koliko ja znam samo ovaj medij (BN) nije uspio osvojiti. Bez obzira na sve Dodik se ipak boji da SDS i Sarovic ne formiraju vlast na nivou BiH, zato lobira kod Rusije i Ivancova.

ODGOVORITE
Name

Za Sudija

02.09.2019 14:35

Mile svasta i Zapadu i Istoku obecao samo da bi se materijalno okoristio,izgleda nema vise povuci tamo,povuci vamo,konopac samo sto nije pukao,bojim se da najveci ceh ne plati narod.

Name

zdravko

02.09.2019 14:41

Sotono! Jesam li pogodio ,ajd dokazi suprotno.

Name

CC

02.09.2019 19:53

Nažalost, u vrhu crkve mnogo je "dodika" u svakom smislu, a ponajviše u kriminalu...

Name

Nako

02.09.2019 14:17

Menge samo brinu ovi ruski investitori sto hoce da uspijesno rade u RS

ODGOVORITE
Name

Istok

02.09.2019 14:23

Promijenila se vremena.Pitaju se nešto i drugi.Kada je Radmanović potpisao natjeran je od strane Amerike a sada Dodik ima naređenje iz Moskve.Nije se nas nikad ništa pitalo.Pobijediće jači od ove dvije sile,možda se i dogovore.Ako je Dodik htio da budemo neutralni trebao je tražiti ulazak u Savez sa Rusijom.Možda bi se lakše došlo do neutralnosti.

ODGOVORITE
Name

narod

02.09.2019 15:00

nasa volja je da nas pustis na miru

ODGOVORITE
Name

Sale

02.09.2019 15:06

Prvo ANP pa onda SM.Samo dzaba pricate.Samo Natopa onda SM.

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.09.2019 00:44

Prvo nista. :)))

Name

Galeb

02.09.2019 15:48

Hapsi Ronhila pod hitno tog pjanu protjerati iz BiH Ivacova I Radovan je razgovarao sa takvima kao Ivacov I dospio je tamo gdje muje mjesto Hapsi Ronhila,burleta ,rudonju Tog pjanu protjerati spasi narod u RS to malo sto je ostalo

ODGOVORITE
Name

Usput

02.09.2019 17:03

Pričali kako izvući rafineriju nafte iz gova....

ODGOVORITE