Amerika uvela nove trgovinske tarife Kinezima

- SAD uvele su nove tarife na kinesku robu u vrijednosti 112 milijardi dolara, što je još jedno zaoštravanje trgovinskog rata između dvije najveće ekonomije na svijetu.

Svijet 01.09.2019 | 09:36
Amerika uvela nove trgovinske tarife Kinezima
Nove tarife predstavljaju prvu fazu najnovijeg plana američkog predsjednika Donalda Trampa da do kraja godine uvede carinu od 15 odsto na robu iz Кine u vrijednosti od 300 milijardi dolara.

Peking je kao odgovor uveo tarife na američku sirovu naftu.

Ukoliko se u potpunosti primijeni Trampov program, to će značiti da će cjelokupan uvoz kineske robe, vrijednosti od oko 550 milijardi dolara, biti dodatno oporezovan.

Vašington je do sada uveo carinu na kinesku robu u vrijednosti od 250 milijardi dolara da bi prisilio Peking da promijeni politiku u vezi sa intelektualnim vlasništvom, industrijskim subvencijama, pristupom tržištu i transferom tehnologija.

Analitičari su saglasni da ono što je u početku bio spor oko navodne nekorektne kineske trgovinske prakse sada postaje geopolitička borba za moć, navodi Bi-Bi-Si.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

01.09.2019 10:11

Saca biti povuci potegni koce koga nasamarit amer ko kikirez svakom prijeti a sada kinezima stali naput sacese opametit kineza ima najvise ima amerima dase tresu gace

ODGOVORITE
Name

Ha-ha

01.09.2019 11:35

Ma nema zime Kinezima DODIK ih podržava.

ODGOVORITE