Kako su rudari izbjegli otkaze u zadnji čas

„Arselor Mital“ Prijedor odgodio je takoreći u posljednjem trenutku otpuštanje 300 radnika zbog smanjenja proizvodnje. Otkazi su bili najavljeni za 1. septembar, ali će rudari u Omarskoj ipak u ponedjeljak svi biti na broju na svojim radnim mjestima.

Republika Srpska 31.08.2019 | 08:22
Kako su rudari izbjegli otkaze u zadnji čas
Bar privremeno oni mogu da odahnu, mada su, zbog najave otkaza, kako je ranije saopšteno iz sindikata, neki od njih već potražili posao u inostranstvu.

Iz rukovodstva kompanije  je samo kratko saopšteno da se odluka o smanjenju broja zaposlenih “privremeno odgađa”, dok se održavaju novi sastanci s Vladom Republike Srpske.

"Kompanija želi da riješi otvorena pitanja s Vladom RS, koja trenutno stoje na putu dugoročne, održive budućnosti za našu proizvodnju željezne rude u Prijedoru, ali je jasno dala do znanja da bez zadovoljavajućih rješenja tih pitanja nemamo drugog izbora osim da smanjimo svoje trenutne operativne kapacitete i, nažalost, našu radnu snagu u „Arcelor Mittalu“ Prijedor", navedeno je u saopštenju za javnost.

„Otvorena pitanja sa Vladom RS“ svode se na dva problema. Prvi su takozvane transferne cijene, koje su osnovica za obračunavanje poreza, što je odavno predmet spora Vlade i kompanije koja u Prijedoru zapošljava oko 800 radnika, mahom rudara, angažovanih na iskopavanju rude željeza u  Omarska.

Drugo otvoreno pitanje je eksploatacija rude u pred rat zatvorenom starom rudniku Ljubija kod Prijedora. „Arcelor Mittal“ je odavno zainteresovan da preuzme i taj rudnik. Međutim, vlasti u RS, predvođene SNSD-om, ovaj prirodni resurs su namijenile nekom drugom. Pokušale se da, kroz privatizaciju većinskog državnog kapitala u preduzeću Rudnici željezne rude „Ljubija“, rudnik prodaju svom favoritu, u rudarskim krugovima nepoznatoj “Izraeli investment grupi”.

Ovaj pokušaj je propao, a imao je komplikovanu političku pozadinu.

Narodna skupština RS u maju 2017. nije podržala odluku Vlade da 64,99 odsto akcija “Ljubije” proda “Izraeli investment grupi” za 92 miliona KM, iako je ta ponuda za skoro 30 miliona bila viša od iznosa koji je bio spreman da plati “Arselor Mital”. Presudni su bili glasovi poslanika DNS-a, tada moćnog koalicionog pratnera Dodikove stranke, koji je imao apsolutnu vlast u gradu Prijedoru.

Nakon toga je RŽR “Ljubija”, takođe odlukom Vlade RS, skinuta s liste strateških preduzeća, kako bi akcije mogle biti prodate, bez saglasnosti Skupštine, na berzi. Međutim, ni pokušaj da se na berzi akcije prodaju “Izraeli investment grupi”nije uspio.

“Arselor Mital” je jasno stavio do znanja da je i dalje zainteresovan za Ljubiju, kada je saopšteno da će kompanija morati da otpusti 300 rudara, jer su rezerve rude u Omarskoj na izmaku.

Kad su u pitanju porezi i transferne cijene, osnosno cijene po kojima prijedorski “Mital” prodaje rudu sestrinskoj Željezari u Zenici, Poreska uprava RS tereti “Arselor Mital” za 49 miliona KM poreskog duga. “Arselor Mital” taj dug ne priznaje, pa je na pregovorima postignut sporazum da se na tenderu izabere nezavisna konsultantsko-revizorska kuću, koja će “presuditi” u ovom sporu.

Međutim, provođenje tendera je u zastoju zato što se jedan od tri ponuđača žalio na rezultate. Tako će ovaj proces potrajati, jer nakon izbora ponuđača revizori imaju 45 dana za izradu studije, nakon čega “Arselor Mital” ima još deset dana da se izjasni o tom dokumentu. Bar dok se sve to ne raspetlja rudari mogu biti sigurni da će imati posao i platu. Šta će poslije biti, zavisi od toga čiji će interesi biti presudni.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Aha

31.08.2019 06:31

Otkazika ucjenjuju vladu. Neka daju otkaze ako im ne trebaju radnici. Bar sad nije problem posao naci. Pljackaju rudna bogastva o jos ucjenjuju drzavu.

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

31.08.2019 06:38

nekada gigant sada na prosijackom stapu stasu uradili i toje sposobno da vodi drzavu tesko tebi drzavo sa ovim rukovodstvom toje sve sazrelo za zatvora sve samo lopov i hostopler mafijas

ODGOVORITE
Name

Marko

31.08.2019 06:49

Rudari svakako sami i napustaju Mital zbog male plate

ODGOVORITE
Name

reMarko

31.08.2019 14:57

O cemu ti pricas???Oni imaju sva radnicka prava.Njihovi autobusi ih voze na posao i vracaju nazad kucama,imaju obrok.Rade osam sati smijenu.Imaju regres 2000 maraka a plate demperista i bagerista se krecu od 950-1100 km,tamo niko nema ispod 700 km platu i to sve im bude uplaceno na banku.Nema dio plate preko koverte sto je praksa kod vecine privatnika i oni su jedna od najboljih firmi u realnom sectoru.Niske plate su kad radis za minimalac 450 km uz prekovrijemno radno vrijeme na mjesecnom nivou...

Name

Petar Popara Crni

31.08.2019 07:23

Kakva je to banana država i kakva je to Miki Maus vlada, kad dozvoli da je reketira rudarska kompanija?

ODGOVORITE
Name

синип

02.09.2019 12:04

Свако може да покуша. Није спорно, али Индијци остадоше само на покушају (за сада).

Name

Rudar

31.08.2019 07:57

Kakvi kriminalci i u vlasti i u rudniku, sve u dogovoru kao i u rafineriji Brod. Ma odoh ja sutra u Austriju i ako bog da odvešću još kolega a rudu neka kopaju oni sami sebi....

ODGOVORITE