Како су рудари избјегли отказе у задњи час

„Арселор Митал“ Приједор одгодио је такорећи у посљедњем тренутку отпуштање 300 радника због смањења производње. Откази су били најављени за 1. септембар, али ће рудари у Омарској ипак у понедјељак сви бити на броју на својим радним мјестима.

Република Српска 31.08.2019 | 08:22
Како су рудари избјегли отказе у задњи час
Бар привремено они могу да одахну, мада су, због најаве отказа, како је раније саопштено из синдиката, неки од њих већ потражили посао у иностранству.

Из руководства компаније  је само кратко саопштено да се одлука о смањењу броја запослених “привремено одгађа”, док се одржавају нови састанци с Владом Републике Српске.

"Компанија жели да ријеши отворена питања с Владом РС, која тренутно стоје на путу дугорочне, одрживе будућности за нашу производњу жељезне руде у Приједору, али је јасно дала до знања да без задовољавајућих рјешења тих питања немамо другог избора осим да смањимо своје тренутне оперативне капацитете и, нажалост, нашу радну снагу у „Арцелор Митталу“ Приједор", наведено је у саопштењу за јавност.

„Отворена питања са Владом РС“ своде се на два проблема. Први су такозване трансферне цијене, које су основица за обрачунавање пореза, што је одавно предмет спора Владе и компаније која у Приједору запошљава око 800 радника, махом рудара, ангажованих на ископавању руде жељеза у  Омарска.

Друго отворено питање је експлоатација руде у пред рат затвореном старом руднику Љубија код Приједора. „Арцелор Миттал“ је одавно заинтересован да преузме и тај рудник. Међутим, власти у РС, предвођене СНСД-ом, овај природни ресурс су намијениле неком другом. Покушале се да, кроз приватизацију већинског државног капитала у предузећу Рудници жељезне руде „Љубија“, рудник продају свом фавориту, у рударским круговима непознатој “Израели инвестмент групи”.

Овај покушај је пропао, а имао је компликовану политичку позадину.

Народна скупштина РС у мају 2017. није подржала одлуку Владе да 64,99 одсто акција “Љубије” прода “Израели инвестмент групи” за 92 милиона КМ, иако је та понуда за скоро 30 милиона била виша од износа који је био спреман да плати “Арселор Митал”. Пресудни су били гласови посланика ДНС-а, тада моћног коалиционог пратнера Додикове странке, који је имао апсолутну власт у граду Приједору.

Након тога је РЖР “Љубија”, такође одлуком Владе РС, скинута с листе стратешких предузећа, како би акције могле бити продате, без сагласности Скупштине, на берзи. Међутим, ни покушај да се на берзи акције продају “Израели инвестмент групи”није успио.

“Арселор Митал” је јасно ставио до знања да је и даље заинтересован за Љубију, када је саопштено да ће компанија морати да отпусти 300 рудара, јер су резерве руде у Омарској на измаку.

Кад су у питању порези и трансферне цијене, осносно цијене по којима приједорски “Митал” продаје руду сестринској Жељезари у Зеници, Пореска управа РС терети “Арселор Митал” за 49 милиона КМ пореског дуга. “Арселор Митал” тај дуг не признаје, па је на преговорима постигнут споразум да се на тендеру изабере независна консултантско-ревизорска кућу, која ће “пресудити” у овом спору.

Међутим, провођење тендера је у застоју зато што се један од три понуђача жалио на резултате. Тако ће овај процес потрајати, јер након избора понуђача ревизори имају 45 дана за израду студије, након чега “Арселор Митал” има још десет дана да се изјасни о том документу. Бар док се све то не распетља рудари могу бити сигурни да ће имати посао и плату. Шта ће послије бити, зависи од тога чији ће интереси бити пресудни.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Аха

31.08.2019 06:31

Отказика уцјењују владу. Нека дају отказе ако им не требају радници. Бар сад није проблем посао наци. Пљацкају рудна богаства о јос уцјењују дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

31.08.2019 06:38

некада гигант сада на просијацком стапу стасу урадили и тоје способно да води дрзаву теско теби дрзаво са овим руководством тоје све сазрело за затвора све само лопов и хостоплер мафијас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

31.08.2019 06:49

Рудари свакако сами и напустају Митал због мале плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

реМарко

31.08.2019 14:57

О цему ти прицас???Они имају сва радницка права.Њихови аутобуси их возе на посао и врацају назад куцама,имају оброк.Раде осам сати смијену.Имају регрес 2000 марака а плате демпериста и багериста се крецу од 950-1100 км,тамо нико нема испод 700 км плату и то све им буде уплацено на банку.Нема дио плате преко коверте сто је пракса код вецине приватника и они су једна од најбољих фирми у реалном сецтору.Ниске плате су кад радис за минималац 450 км уз прековријемно радно вријеме на мјесецном нивоу...

Name

Петар Попара Црни

31.08.2019 07:23

Каква је то банана држава и каква је то Мики Маус влада, кад дозволи да је рекетира рударска компанија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

02.09.2019 12:04

Свако може да покуша. Није спорно, али Индијци остадоше само на покушају (за сада).

Name

Рудар

31.08.2019 07:57

Какви криминалци и у власти и у руднику, све у договору као и у рафинерији Брод. Ма одох ја сутра у Аустрију и ако бог да одвешћу још колега а руду нека копају они сами себи....

ОДГОВОРИТЕ