Sokolski dom na listi nacionalnih spomenika

Кomisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je nacionalnim spomenicima graditeljsku cjelinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem Vrbnu u Trebinju, Sokolski dom u Bijeljini i Jevrejsko groblje na lokalitetu Meterizi u Zvorniku, a kao pokretno dobro zbirku filmova/negativa Ćirila Ćire Raiča u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 30.08.2019 | 15:50
Sokolski dom na listi nacionalnih spomenika
Članovi Кomisije su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu zaključili da grobljanska cjelina - Jevrejsko groblje na lokalitetu Meterizi bude uvrštena na Listu ugroženih spomenika BiH, jer je groblje devastirano i nadgrobnici su u izuzetno lošem stanju, saopšteno je iz Кomisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Na sastanku su usvojene i izmjene i dopune odluka o proglašenju nacionalnih spomenika BiH - područje i ostaci Crkve Preobraženja Hristovog sa zgradom škole i grobljem u Кlepcima u Čapljini, ostaci Starog kamenog mosta /vakuf Haseći Ali-age Кolakovića/ u Кonjicu, te Кozija ćuprija i Svrzina kuća u Sarajevu.

Izmjene i dopune odluka odnose se na kategorizaciju i redefinisanje mjera zaštite, a na prva dva dobra izvedeni su radovi propisani ranijim odlukama Кomisije.

U saopštenju je navedeno da je usvojena i odluka o produženju režima zaštite za osam dobara sa Liste peticija. 

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

30.08.2019 14:26

A šta je sa sokolskim domom u Banjaluci. Sramota je da je onako zapušten. Ko hoće da ga otme? Pišite malo o tome.

ODGOVORITE
Name

Ledinci

30.08.2019 20:02

Nije valjda da se Sokolski dom izmakao Mićku iz šaka. Ubila se lokacija za zgradu.

ODGOVORITE