Pomoć porodicama sa troje i više djece za knjige

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović uručio je danas ugovore porodicama sa troje i više djece o dodjeli po 150 КM za kupovinu udžbenika.

Republika Srpska 28.08.2019 | 21:13
Pomoć porodicama sa troje i više djece za knjige
Božović je rekao novinarima da je iz budžeta opštine izdvojeno 36.750 КM za 128 porodica u kojima je 245 učenika osnovnih i srednjih škola čiji roditelji imaju stalno mjesto prebivališta na području Istočne Ilidže.

"Jedini uslov za dodjelu ovih sredstava bio je da je riječ o porodicama koje imaju troje i više djece. Ova praksa je ustanovljena prošle godine i tako ćemo raditi i ubuduće. Svim porodicama će biti dodijeljeno po 150 КM po učeniku, a jedna porodica može da dobije maksimalno 450 КM", naveo je Božović.

On je dodao da su sredstva predviđena učenicima osnovnih i srednjih škola, ne računajući prvi i drugi razred jer je za njih resorno ministarstvo obezbijedilo besplatne udžbenike.

Božović je naglasio da je ova praksa prepoznata sistemom pronatalitetne politike opštine.

Ljiljana Simanić, majka četvoro djece, od kojih su troje školarci, istakla je da je ovakva pomoć veoma značajna za višečlane porodice jer se najviše novca izdvaja za kupovinu udžbenika pred početak školske godine.

"Žalosno je da iz višečlanih porodica samo djeca koja imaju odličan uspjeh imaju pravo na besplatne udžbenike posredstvom škole, a svima je poznato da su gdje je više djece teži i uslovi za učenje", rekla je Simanićeva, koja je i predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Djeca su nam budućnost".

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

blic

28.08.2019 20:46

Svaka čast! Konkretna pomoć i primjer na koji bi se trebali ugledati i ostali Načelnici.

ODGOVORITE
Name

blic

29.08.2019 05:41

Interesantan smo mi narod,kada su negativne vijesti i kada treba pljuvati po nekome onda 100 i vise komentara. Ovdje imamo konkretne pozitivne stvari i niko da to pohvali a svi bi se trebali ugledati na ovaj primjer!

Name

Stojan

29.08.2019 08:21

Ma nosi ovu vijest,za krezubu stoku je srbovanje vazno.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

29.08.2019 09:04

Ovo je glupost. Znam nekoliko porodica koje imaju troje i više djece i te porodice su izuzetno dobro stojeće, privatni biznis i slučno. Ali znam i puno porodica sa dvoje djece koje su maltene siromašne. I šta sad, ova bogataška djeca će dobivati besplatne knjige i njihove porodice će biti još bogatije a ove druge će biti još siromašnije!?

ODGOVORITE
Name

mihail

29.08.2019 15:39

Trudim se da ne budem u kategoriji onih koji sve gledaju crno i po svemu pljuju, ali se najezim kada cujem rec pomoc To je diploma vlasti za poraz ekonomije Svaki covek zeli da zaradi i cista obraza hoda Opljackati naciju a onda stvarati od sebe svece humanitarce je sraman cin

ODGOVORITE