I dalje nepoznato šta će biti sa 300 radnika

Još uvijek nema dogovora kompanije Arselor Mital i Vlade Republike Srpske o sudbini 300 radnika, za koje je ovo preduzeće prije nekoliko mjeseci najavilo da će od septembra ostati bez posla. Iz uprave za sada ćute, dok iz sindikata očekuju da do otpuštanja neće doći.

Republika Srpska 28.08.2019 | 19:36
I dalje nepoznato šta će biti sa 300 radnika
Septembar samo što nije, a još uvijek nema dogovora o sudbini 300 radnika u rudniku Omarska. Direktor prijedorskog Arselor Mitala Mladen Jelača kaže da ne može dati odgovor na pitanje šta će biti sa proizvodnjom od sljedećeg mjeseca.

Iz kompanije Arselor Mital je ranije poručeno da će od septembra doći do otpuštanja radnika i smanjenja proizvodnje, a razlog je stalna neizvjesnost dugoročne budućnosti rudarenja u Prijedoru. Od tada među radnicima raste nervoza i zabrinutost.

Predsjednik Sindikata Željko Tepavčević međutim kaže da pregovori idu u dobrom smjeru i da ne očekuje otpuštanja radnika.

"Već duže vrijeme postoji spor Arcelor Mitala i Vlade Republike Srpske oko transfernih cijena po kojima se ruda iz Prijedora isporučuje  Mitalovoj Željezari u Zenici, a odnosi su se dodatno pogoršali i nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja prodaje državnih akcija  Rudnika željezne rude Ljubija.

Ukoliko bi došlo do smanjenja proizvodnje u rudniku Omarska, to bi ostavilo veoma ozbiljne posljedice na privredu prijedorske regije, ali i na Željeznice Republike Srpske.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Joja

28.08.2019 18:18

trbuhom za hljebom sta sta ce biti nema lezanje nema guzovace plte primati...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

28.08.2019 19:15

Kada vidim ove sindikalce muka mi bude uzimaju pare od radnika i gledaju licni interes.Sta ce biti sa radnicima odlucivat ce firma .

Name

prosvetitelj

29.08.2019 05:56

Ne zna se ni šta će biti sa radnicima elta-kabela pa niko ništa ne priča.

Name

Muti

28.08.2019 20:06

Ovi sindikalci pričaju samo šuplje priče, zamlaćuju narod i mute vodu. Vrijeme je pokazalo da nisu nista uradili, počev od katastrofalnog Zako a o radu, nadalje preko kolektivnih ugovora, do totalne obespravljenosti i osiromašenja radnika. Ovi radnici, koji se pitaju šta im je činiti, najbolje da traže sebi novi posao, a oni mlađi da idu vani, jer ovde nema nade. Dosadašnje iskustvo nas je u bezbroj navrata poučilo, a scenario je isti.

ODGOVORITE
Name

Ko

28.08.2019 20:20

da gledam kako duvaju balone

ODGOVORITE
Name

Wigemark

28.08.2019 21:17

Ići će u Njemacku, a nakon par mjeseci će doći po zene i djecu da i njih odvedu!

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.08.2019 00:25

300 novih ljudi na birou, a onda vani.

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.08.2019 06:35

NEĆE BITI NIŠTA SVE ĆE TO ONI PORAVNATI.IMAJU ONI ISKUSTVA KAKO SE DOLAZI DO RIJEŠENJA .KO SU BILI ŠTA SU SADA NEKA SE ZAPITAJU.MORAJU SE MALO POIGRAVATI SA RADNICIMA DA BI JOŠ VIŠE DOBILI NA ZNAČAJU.TO JE ONO POVUCI POTEGNI I NA KRAJU ISTO,. NOVAC JE U OPTICAJU.UIGRANI SU DO SAVRŠENSTVA.JOŠ KAD IH NIKO NE ČAČKA NJIHOV JE SVIJET.

ODGOVORITE
Name

MIKAN

29.08.2019 12:39

Želim svaku sreću, ali skrećem pažnju da je sve već režirano da korporaciji bude ugrožen biznos i da samo nađe izgovor da ovo ugasi. Veliko je kolo interesa pojedinaca koji odlučuju, a uzeće pare i onda će izjaviti da im je žao radnika. LICEMERI najgore ljudske vrste, spremni su da gaze po leševima samo da bi ostvarili svoje lične ciljeve. Organizatori privrednog kriminala ovog obima, dobro su platili pojedince u vlasti koji su došli u situaciju da otkriju bilo šta. Poseduju VOJSKU jadnih radnika i panzionera, koji su za njih spremni uraditi bilo šta za neke mrvice. Radnik je zadovoljan da u 7 dana može da ugrabi 50 lit nafte, pa se ne obazire na obim lopovluka koji rade poslovođe i svi nagore. Mali deo poštenih radnika su u kreditima do guše i nemaju baš neki izbor. Ovo ne treba mešati sa vlasništvom i pravom na eksploataciju, jer je to još samo jedan alat više kojim se sprečava konkurencija.

ODGOVORITE