Silni Balkan - Dinamo i Olimpijakos u LŠ!

Hrvati i Grci obezbijedili su plasman u Ligu šampiona, odbranivši prednost koju su napravili u prvim duelima. Atinjani ponovo pobijedili. . .  Dinamo ide u Ligu šampiona, Olimpijakos rutinski kroz Rusiju! Grci dobili i revanš u Krasnodaru - 2:1.

Fudbal 27.08.2019 | 23:24
Silni Balkan - Dinamo i Olimpijakos u LŠ!
Biće dva kluba iz bivše Jugoslavije u Ligi šampiona. Pored Crvene zvezde, mesto u evropskoj fudbalskoj eliti izborio je i Dinamo iz Zagreba, koji je uspešno pregurao revanš sa Rozenborgom – 1:1.

Morao je hrvatski prvak, ipak, dobro da se preznoji da bi pregurao Trondhajm, pošto je Rozenborg u 11. minutu poveo srećnim golom Akintole.

Pritiskao je prvak Norveške svom snagom, tražio taj drugi gol. Najbliži je bio u 44. minutu, kada je Hedenštad iz slobodnog udarca pogodio stativu.

Neizvesnost je trajala do 71. minuta, kada je Amer Gojak postigao fantastičan gol, vredan plasmana u Ligu šampiona.

Dinamo Zagreb je uspio da se plasira u grupnu fazu Lige šampiona remiziravši u revanš utakmici sa Rozenborgom 1:1 na gostujućem terenu, nakon pobjede od 2:0 u prvom susretu.

Domaćin je od prvog minuta krenuo ofanzivno kako bi anulirao zaostatak od dva gola koji je donio u Norvešku iz Hrvatske, a već poslue 11 minuta igre došli su do pogotka i vratili tenziju u dvomeč.

Gol je postigao David Akintola, vezista se najbolje snašao nakon dobre akcije svog tima po lijevoj strani i odbijene lopte poslije dobrog pokušaja saigrača, i bez većih problema sa pet metara poslao loptu u mrežu.

Rozenborg je nastavio sa inicijativom, pokušavao je da dođe do izjednačenja ukupnog rezultata, ali Dinamo je uspijevao da se odbrani čvrstom igrom u defanzivi. Ni jedna ni druga ekipa nisu iskoristile svoje prilike nakon pogotka, pa se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću Norvežana. 

U drugom dijelu igre, Dinamo je zaigrao ofanzivnije, imali su svojih prilika, ali ni domaćin nije odustajao od povratka rezultata na "nulu".

Trudili su se rivali da prelome utakmicu na svoju stranu, a to je naposljetku pošlo za rukom Hrvatima koji su u 70. minutu izjednačili i prišli veoma blizu Ligi šampiona. 

Maestralnim golom sa preko 20 metara rezervista Amar Gojak je donio svom timu neriješen rezultat i veliku prednost pred posljednjih dvadesetak minuta susreta, s obzirom da je to značilo da Rozenborg mora da postigne tri pogotka kako bi ipak obezbijedio mjesto u grupi elitnog takmičenja.

Dinamo je uspio da izdrži do kraja meča, priveo je utakmicu kraju bez većih problema i tako obezbijedio peti plasman u "elitu" u prethodnih osam sezona.

Olimpijakos je rutinski odradio posao u Krasnodaru. Došao je u Rusiju sa prednošću od 4:0 iz Atine i trebalo je potpuno čudo da se desi pa da Bikovi nadoknade taj minus.

Tračak nade se pojavio u 10. minutu, kada je srećnim golom Utkina domaćin poveo, ali u jeku slavlja Grci su momentalno odgovorili. Lopta je došla do El Arabija, koji je iz blizine pogodio za 1:1 i time definitivno rešio ko će u Ligu šampiona.

Isti igrač je do kraja postigao i drugi pogodak i doneo i pobedu grčkom timu.

U Rusiji je u meču koji je počeo u isto vrijeme Olimpijakos i drugi put u nedjelju dana pobijedio Krasnodar, ovaj put rezultatom 2:1 i tako se plasirao u grupnu fazu najjačeg evropskog klupskog takmičenja. 

Gosti su do pobjede došli nakon preokreta, loše su počeli meč, a njihovi protivnici su znali kako to da kazne. Rusi su došli do brzog vođstva koje je za njih značilo povratak nade već poslije deset minuta igre, a strijelac je bio Danil Utkin koji je iskoristio dobru povratnu Vandersona.

Ipak, Olimpijakos se brzo konsolidovao, vratio u meč i dodatno popravio svoju poziciju u dvomeču svega minut nakon što su primili gol. Na 1:1 je izjednačio Jusef el Arabi nakon što se dobro snašao u šesnaestercu rivala i znalački poslao loptu preko linije iz situacije koja nije bila jednostavna.

Rusi su nastavili sa napadima, oni su bili tim koji je više pokušavao, ali su obje ekipe delovale poprilično "jalovo" i nisu uspijevale da ugroze gol rivala.

Početak drugog poluvremena praktično je i riješio pitanje ekipe koja će u "elitu". Već u 48. minutu, El Arabi je postigao svoj drugi pogodak i doveo svoj tim na korak od Lige šampiona. 

Nakon toga, utakmica je izgubila na tempu, a Grci su bez većih problema uspjeli da sačuvaju prednost i plasiraju se u grupnu fazu. Srpski internacionalac Lazar Ranđelović, koji je "riješio" prvi duel u Atini, presjedio je celu utakmicu na klupi, ali će svakako imati priliku da zaigra protiv nekih od najboljih svjetskih ekipa, dok će Krasnodar morati da se zadovolji drugom nagradom – mjestom u Ligi Evrope.

Rezultati:

Rozenborg - Dinamo Zagreb 1:1 (1:0) - prva utakmica 2:0 za Dinamo
/Akintola 11 - Gojak 70/

Krasnodar - Olimpijakos 1:2 (1:1) - prva utakmica 4:0 za Olimpijakos
/Utkin 10 - El Arabi 11, 48/

Crvena zvezda - Jang Bojs 1:1 (0:0) - prva utakmica 2:2
/Vukanović 59 - Ben a.g 82/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar