Privrednici od Vlade traže odgađanje poskupljenja struje

Sastanak privrednika sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i „Elektroprivrede RS“ zakazan je za sutra, a najveći potrošači električne energije tražiće da se poskupljenje struje odgodi.

Republika Srpska 26.08.2019 | 19:59
Privrednici od Vlade traže odgađanje poskupljenja struje
Sa privrednicima bi trebalo da se sastanu premijer RS Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i predstavnik Ministarstva privrede i preduzetništva, s obzirom da je ministar privrede Vjekoslav Petričević na putu. Na sastanak je pozvan i direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović.

Na sastanak će doći predstavnici firmi koje su najveći potrošači električne energije i koje najviše pogađa poskupljenje struje, a to su, između ostalog, firme „R-S Silicon“ iz Mrkonjić Grada, „Dubi cotton“ iz Kozarske Dubice, „Arcelor  Mittal“ iz Prijedora , „Sportek“ iz Kotor Varoši, „Mesna industrija Tulumović“ iz Laktaša, „Banjalučka pivara“ iz Banjaluke…

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je za CAPITAL da će biti predstavnici svih sektora privrede.

„Već smo ove godine imali jedno poskupljenje električne energije i istaći ćemo da novo poskupljenje nije u sladu s razgovorima koji su vođeni na početku godine. Vidjećemo kako prevazići sadašnju situaciju i naći zajedničko rješenje. Na kraju krajeva, ERS je od javnog značaja i u funkciji je cijele privrede te mislim da ćemo naći kompromisno rješenje, prije svega da se potpisivanje ugovora prolongira“, rekao je Ćorić.

„Elektroprivreda Republike Srpske“ poslala je privrednicima nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom u kojim je povećana cijena industrijske struje.

Članom 5. predloženog Ugovora predviđeno povećanje cijena električne energije od 1. septembra ove godine.

Tim članom definisano je da cijena za isporučenu aktivnu električnu energiju iznosi za višu tarifu 0,0957 KM po kWh bez PDV-a, a za nižu tarifu 0,0638 KM/kWh bez PDV-a.

Privrednici sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM, što znači da ona novim Ugovorom, koji predlaže ERS, poskupljuje za 0,0041 KM što je oko pet odsto.

Međutim, cijena niže tarife poskupljuje za čak 40 odsto ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM na 0,0638 KM/kWh.

Ovo su tarife koje se primjenjuju za najveći broj firmi, koje su na naponskim nivoima 10 i 20 kV, dok postoje i mali privrednici koji nemaju svoje trafostanice i koji plaćaju najveću cijenu struje trenutno i u najgorem su položaju.

Pored toga, Ugovorom nije definisan iznos RVT, kao ni obračunska snaga kW. Ovi parametri su, prema riječima privrednika, bitni za račun, a o njima nema izjašnjenja u predloženom Ugovoru.

Ugovori sadrže i mnoštvo drugih odredbi koje idu na štetu poslovne zajednice.

U Uniji udruženja poslodavaca RS su rekli da će tražiti sastanak s „Elektroprivredom“, a u Privrednoj komori RS su ugovore koji su stigli iz ERS ocijenili nedopustivim.

Struja za privredu posljednji put je poskupjela u februaru ove godine i to za 4,9 odsto.

(BN/Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

NEOLIBERAL

26.08.2019 20:12

Ne javlja se Marinko Umicevic iz Beme Nece ili ne smije Njemu odgovara da poskupi Ne smije ni beknuti dok mu SNSD zavlaci ruku u kasu

ODGOVORITE
Name

re

26.08.2019 21:13

Privatnici su ionako do sada imali dodžaba struju, red je da i oni počnu jednom da plaćaju utrošenu električnu energiju. Pri tom i svi sportski klubovi moraju platiti sve one otpisane račune za električnu energiju, Neka paraziti ganjači lopate i zamajavači plate električnu energiju.

Name

Odgovor re

27.08.2019 00:15

Kretenu polupismeni ako nisi znao svugdje u svijetu onaj ko trosi vise placa manje. To je sasvim logicno . Ovi kreteni seru o tome kako se treba povecati plata da bi radnici ostali u RS u. Ovde se radi po sistemu smanjicu ti doprinose za na primjer 3% ali zasto cu ti povecati cijenu struje za na primjer 20% . Jednostavno presipanje iz supljeg u prazno. Milorad je zacrtao koliko mora ukrasti ove godine i to je jedini plan u ovom entitetu koji se mora izvrsiti. Ako to do sad niste shvatili svi ste kompletni idioti.

Name

Logicno

27.08.2019 06:43

Pa u elektru su najveci ekstremi vladajuce sekte.Njima kad spomenes Dodika kao mater da mu opsujes.To treba pohapsiti sve.Rukovodstvo od vrha do poslovodja...Tamo ima kuvara,pekara,bravara,bez sss....ali su za izbore dobri.Rsstrce se po selima sa takvom strascu da je to strasno.I logicno da treba poskupiti struja.Trebace svima.Moramo svi da ih platimo.Nece valda SNSD da ih placa???

Name

Dubica

26.08.2019 20:21

I treba derati privrednike nomogu vise radnike platiti od 450 KM ma bruka teska

ODGOVORITE
Name

b

26.08.2019 21:19

u Viškovića prazna kesa, molite vi boga da jos jednom ne poskupi do proljeća

ODGOVORITE
Name

D

26.08.2019 22:09

Lupate gluposti ti Evropska unija nalaže niko se od naših ne pita samo im je postavljeno da tako mora i kome odg.neka potpiše ugovor kome ne neka traži drugog snabdjevača jeftinijeg i gotovo.

ODGOVORITE
Name

Realista

26.08.2019 22:54

Pa dokle ćemo da se vadimo na račun Evropske unije. U E. Uniji je prosečna plata pet i više puta veća nego kod nas. Ovo je bezobrazluk pominjati i E. U.

Name

Milko

26.08.2019 23:35

vecina firmi je ionako pobjegla u Federaciju. Ove sto ne mogu (rudnik, pivara) derati dok ne crknu. Pa jel treba Igor da bude narkoman zbog njih?

Name

Paja

27.08.2019 01:34

Banda je to, nedajte, neka poskupi. Kada radnike placate kako placate, e nece moci vise.

ODGOVORITE
Name

Direkt

27.08.2019 17:46

Pa ne placa privrednik iz svog dzepa, vec iz biznisa. Ako struja poskupi, poskupice i proizvodnja, sto znaci slabiju konkurentnost na trzistu, a to je put u otpustanje radnika i zatvaranje firmi. Zato nije dobro da poskupi struja.

Name

Kurlaga

27.08.2019 04:45

Moraju krasti narod od bijede uzeti sto nedizu plate uveli su akcize goriva koliko je sve poskupilo de je plata podignuta sad struju poskupljuju ali nece ni imati radnuka samo kazem ova omladina treba bjezati iz lopvske drzave

ODGOVORITE
Name

Kurlaga

27.08.2019 04:45

Moraju krasti narod od bijede uzeti sto nedizu plate uveli su akcize goriva koliko je sve poskupilo de je plata podignuta sad struju poskupljuju ali nece ni imati radnuka samo kazem ova omladina treba bjezati iz lopvske drzave

ODGOVORITE
Name

DON KIHOT

27.08.2019 05:52

Kakvi privrednici.To je skup baraba.Plata 400-500 KM.Neka predju na vjetrenjace.

ODGOVORITE
Name

Shomy

27.08.2019 13:26

I onda kazu kako se istocni dio nezapostavlja nego da se ravnomjerno razvio kao i ostali dijelovi Republike Srpske, a ove sve fabrike sto su ovdje nabrojane sve sa sjevera

ODGOVORITE