Привредници од Владе траже одгађање поскупљења струје

Састанак привредника са представницима Владе Републике Српске и „Електропривреде РС“ заказан је за сутра, а највећи потрошачи електричне енергије тражиће да се поскупљење струје одгоди.

Република Српска 26.08.2019 | 19:59
Привредници од Владе траже одгађање поскупљења струје
Са привредницима би требало да се састану премијер РС Радован Вишковић, министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић и представник Министарства привреде и предузетништва, с обзиром да је министар привреде Вјекослав Петричевић на путу. На састанак је позван и директор „Електропривреде РС“ Лука Петровић.

На састанак ће доћи представници фирми које су највећи потрошачи електричне енергије и које највише погађа поскупљење струје, а то су, између осталог, фирме „Р-С Силицон“ из Мркоњић Града, „Дуби цоттон“ из Козарске Дубице, „Арцелор  Миттал“ из Приједора , „Спортек“ из Котор Вароши, „Месна индустрија Тулумовић“ из Лакташа, „Бањалучка пивара“ из Бањалуке…

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је за ЦАПИТАЛ да ће бити представници свих сектора привреде.

„Већ смо ове године имали једно поскупљење електричне енергије и истаћи ћемо да ново поскупљење није у сладу с разговорима који су вођени на почетку године. Видјећемо како превазићи садашњу ситуацију и наћи заједничко рјешење. На крају крајева, ЕРС је од јавног значаја и у функцији је цијеле привреде те мислим да ћемо наћи компромисно рјешење, прије свега да се потписивање уговора пролонгира“, рекао је Ћорић.

„Електропривреда Републике Српске“ послала је привредницима нове уговоре о снабдијевању електричном енергијом у којим је повећана цијена индустријске струје.

Чланом 5. предложеног Уговора предвиђено повећање цијена електричне енергије од 1. септембра ове године.

Тим чланом дефинисано је да цијена за испоручену активну електричну енергију износи за вишу тарифу 0,0957 КМ по кWх без ПДВ-а, а за нижу тарифу 0,0638 КМ/кWх без ПДВ-а.

Привредници сада плаћају вишу тарифу 0,0916 КМ, што значи да она новим Уговором, који предлаже ЕРС, поскупљује за 0,0041 КМ што је око пет одсто.

Међутим, цијена ниже тарифе поскупљује за чак 40 одсто или 0,018, са садашњих 0,0458 КМ на 0,0638 КМ/кWх.

Ово су тарифе које се примјењују за највећи број фирми, које су на напонским нивоима 10 и 20 кВ, док постоје и мали привредници који немају своје трафостанице и који плаћају највећу цијену струје тренутно и у најгорем су положају.

Поред тога, Уговором није дефинисан износ РВТ, као ни обрачунска снага кW. Ови параметри су, према ријечима привредника, битни за рачун, а о њима нема изјашњења у предложеном Уговору.

Уговори садрже и мноштво других одредби које иду на штету пословне заједнице.

У Унији удружења послодаваца РС су рекли да ће тражити састанак с „Електропривредом“, а у Привредној комори РС су уговоре који су стигли из ЕРС оцијенили недопустивим.

Струја за привреду посљедњи пут је поскупјела у фебруару ове године и то за 4,9 одсто.

(БН/Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

НЕОЛИБЕРАЛ

26.08.2019 18:12

Не јавља се Маринко Умицевиц из Беме Неце или не смије Њему одговара да поскупи Не смије ни бекнути док му СНСД завлаци руку у касу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.08.2019 19:13

Приватници су ионако до сада имали доџаба струју, ред је да и они почну једном да плаћају утрошену електричну енергију. При том и сви спортски клубови морају платити све оне отписане рачуне за електричну енергију, Нека паразити гањачи лопате и замајавачи плате електричну енергију.

Name

Одговор ре

26.08.2019 22:15

Кретену полуписмени ако ниси знао свугдје у свијету онај ко троси висе плаца мање. То је сасвим логицно . Ови кретени серу о томе како се треба повецати плата да би радници остали у РС у. Овде се ради по систему смањицу ти доприносе за на примјер 3% али засто цу ти повецати цијену струје за на примјер 20% . Једноставно пресипање из супљег у празно. Милорад је зацртао колико мора украсти ове године и то је једини план у овом ентитету који се мора изврсити. Ако то до сад нисте схватили сви сте комплетни идиоти.

Name

Логицно

27.08.2019 04:43

Па у електру су највеци екстреми владајуце секте.Њима кад споменес Додика као матер да му опсујес.То треба похапсити све.Руководство од врха до пословодја...Тамо има кувара,пекара,бравара,без ссс....али су за изборе добри.Рсстрце се по селима са таквом страсцу да је то страсно.И логицно да треба поскупити струја.Требаце свима.Морамо сви да их платимо.Неце валда СНСД да их плаца???

Name

Дубица

26.08.2019 18:21

И треба дерати привреднике номогу висе раднике платити од 450 КМ ма брука теска

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

26.08.2019 19:19

у Вишковића празна кеса, молите ви бога да јос једном не поскупи до прољећа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

26.08.2019 20:09

Лупате глупости ти Европска унија налаже нико се од наших не пита само им је постављено да тако мора и коме одг.нека потпише уговор коме не нека тражи другог снабдјевача јефтинијег и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

26.08.2019 20:54

Па докле ћемо да се вадимо на рачун Европске уније. У Е. Унији је просечна плата пет и више пута већа него код нас. Ово је безобразлук помињати и Е. У.

Name

Милко

26.08.2019 21:35

вецина фирми је ионако побјегла у Федерацију. Ове сто не могу (рудник, пивара) дерати док не цркну. Па јел треба Игор да буде наркоман због њих?

Name

Паја

26.08.2019 23:34

Банда је то, недајте, нека поскупи. Када раднике плацате како плацате, е неце моци висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.08.2019 15:46

Па не плаца привредник из свог дзепа, вец из бизниса. Ако струја поскупи, поскупице и производња, сто знаци слабију конкурентност на трзисту, а то је пут у отпустање радника и затварање фирми. Зато није добро да поскупи струја.

Name

Курлага

27.08.2019 02:45

Морају красти народ од биједе узети сто недизу плате увели су акцизе горива колико је све поскупило де је плата подигнута сад струју поскупљују али неце ни имати раднука само казем ова омладина треба бјезати из лопвске дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курлага

27.08.2019 02:45

Морају красти народ од биједе узети сто недизу плате увели су акцизе горива колико је све поскупило де је плата подигнута сад струју поскупљују али неце ни имати раднука само казем ова омладина треба бјезати из лопвске дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОН КИХОТ

27.08.2019 03:52

Какви привредници.То је скуп бараба.Плата 400-500 КМ.Нека предју на вјетрењаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схомy

27.08.2019 11:26

И онда казу како се истоцни дио незапоставља него да се равномјерно развио као и остали дијелови Републике Српске, а ове све фабрике сто су овдје набројане све са сјевера

ОДГОВОРИТЕ