Unuci sve više privrženi bakama i dekama

Čest kontakt i emotivna povezanost sa bakama i dekama prouzrokuju društveno i emocionalno blagostanje kod unuka, koliko god da su stari. Ova vrsta povezanosti ih štiti od problema prilikom odrastanja.

Zanimljivosti 26.08.2019 | 12:11
Unuci sve više privrženi bakama i dekama
Živimo u dobu u kome je veza između baka, deka i unuka sve jača, pre svega zato što roditelji nemaju mnogo vremena da se posvete deci zbog poslovnih obaveza. Povećanje broja razvoda takođe ide u prilog boljem odnosu sa bakama i dekama, koji su češće nego u prošlom veku upućeni na svoje unuke.

Nekoliko istraživanja, među kojima je i ono sprovedeno na Univerzitetu Oksford, pokazalo je kakav uticaj na mališane ima veza sa najstarijima, ali i na ostale iz njihovog okruženja. Čest kontakt i emotivna povezanost sa bakama i dekama prouzrokuju društveno i emocionalno blagostanje kod unuka, koliko god da su stari.

Ova vrsta povezanosti ih štiti od problema s kojima se suočavaju prilikom odrastanja, i jača njihove socijalne i kognitivne sposobnosti. Uz to, blizak odnos sa njima ublažava emotivne lomove kod naslednika, koji nastaju u situacijama kao što je razvod roditelja.

(Večernje novisti)

Komentari / 0

Ostavite komentar