BL: "Derbi kumova'' Borusiji, Bajeru dosta 45 minuta!

Na pet utakmica subotnjeg programa postignuto 19 golova! Boszball perfektno šljaka! Golovi pljuštali na sve strane! Bajer iz Leverkuzena i Frajburg prate Borusiju na vrhu bundesligaške tabele.  Pet golova "u selu": Zbog ovoga se napušta Ajaks! "Kopljanici" su u januaru "vratili" Šrodera u Holandiju, ali je on već u martu odlučio da prihvati drugačiju ponudu Hofenhajma. Danas se radovao prvi put.

Fudbal 24.08.2019 | 18:18
BL: "Derbi kumova'' Borusiji, Bajeru dosta 45 minuta!
Kakvo golgetersko popodne u Nemačkoj. Kao u stara vremena, strelci su bili raspoloženi, igralo se opušteno i napadački, pa otuda i sjajan učinak od čak 19 golova na pet utakmica (gotovo četiri u proseku). Prednjačili su fudbaleri Bajera iz Leverkuzena, Frajburga i Borusije iz Menhengladbaha koji su slavili u gostima sa po 3:1.

Najupečatljivija je bila pobeda Farmaceuta koji su protutnjali Dizeldorfom na krilima svog "boszballa" nazvanog po treneru Peteru Bošu koji se odlikuje totalnom ofanzivom. Već za 45 minuta gosti su završili posao zahvaljujući autogolu Luisa Bejkera i pogocima Arangiza i Belarabija posle lepih i atraktivnih akcija.

Ipak, ono što je glavna mana ofanzivne igre Bajera je odbrana, pa su opet primili jedan u 82. minutu kojim je Alfredo Morales utešio fanove Fortune. Sigurna pobeda Bajera i stoprocentni učinak posle dva kola kao najava lepe sezone.

Uz njih i Borusiju iz Dortmunda na vrhu tabele se šepuri maleni Frajburg koji je porazio novajliju u Paderbornu istovetnim rezultatom (3:1). Sjajni tim Kristijana Štrajha je loše otvorio meč, gubio od trećeg minuta, ali je u nastavku poptuno preokrenuo rezultat i sa šest bodova stigao favorite na vrhu.

Premijernu pobedu, takođe posle preokreta zabeležila je i Borusija iz Menhengladbaha i to u Majncu (3:1), kao i Hofenhajm, koji je gubio na poluvremenu od Verdera sa 1:0, ali slavio u dramatičnom finišu sa 3:2 pogotkom Čeha Kaderžabeka u 88. minutu. Miloš Veljković zbog povrede nije bio u timu gostiju.

''Kumovski derbi'' drugog kola Bundeslige završen je pobjedom gosta!

Danas su, naime, na Opel Areni u Majncu snage odmjerili istoimeni domaćin i Borusija iz Menhengladbaha, timovi koje kao treneri predvode kumovi Sandro Švarc, odnosno Marko Roze, čije prijateljstvo datira još sa početka ovog vijeka, kada su dijelili svlačionicu u Majncu i slušali komande tadašnjeg stratega ovog tima a danas predvodnika šampiona Evrope Liverpula - Jirgena Klopa.

Na kraju, cijeli plijen zajedno sa svojim izabranicima kući nosi Roze, čiji izabranici su Majncu ''spakovali'' tri gola Majncu.

MAJNC – BORUSIJA MENHENGLADBAH 1:3 (1:1)
/Kvajison 18 – Lajner 32, Plea 77, Embolo 80/

Ekipa Majnca željela je pred domaćom publikom da popravi utisak iz prve runde, kad je doživjela debakl na gostovanju Frajburgu (3:0).

Izgledalo je da će tako i biti, s obzirom da je već u 18. minutu, samo četiri minuta nakon što Markus Tiram nije doveo Borusiju u vođstvo, stekla rezultatsku prednost, kada je Šveđanin Robin Kvajison odlično odreagovao na centaršut Danijela Brozinskog i matirao Florijana Majera.

Domaći sastav prednost je ispustio najviše zahvaljući smušenošću i neodlučnošću odbrane, koja je 14 minuta kasnije dozvolila Štefanu Lajneru da lako zatrese mrežu.

Iako je Majnc bio nadmoćniji rival u nastavku, rezultat 1:1 bio je na snazi sve do 77. minuta, kad je postignut i treći gol iz prekida na ovom meču – Laslo Beneš je tek ''okrznuo'' loptu prilikom slobodnog udarca, ali dovoljno da izgradi bolju poziciju Francuzu Alasanu Plei, koji loptu smješta tik uz desnu stativu Majncovog gola.

Krenuo je odmah potom domaći sastav po gol za ''iks'', ostavivši nazad dosta prostora za goste, koji su to, samo dva minuta kasnije, iskoristili – ''sijevnula'' je munjevita kontra, koju je krunisao Bril Embolo za konačnih 1:3.

Frajburg je uspio da na dva meča zaredom tri puta zatrese mrežu. Ovog puta, učinio je to na gostovanju novajliji Paderbornu, koji je u trećem minutu golom Mambe donio radost svojim navijačima.

Ipak, preokret je viđen već do kraja prvog poluvremena pogocima Valdšmita sa bijele tačke i Petersena, a trijumf je u finišu meča potvrdio Kvon.

Da postigne tri gola, za rukom je pošlo i Bajer Leverkuzenu, koji je sav posao u meču sa Fortunom završio u prvom poluvremenu, tokom kojih je ''odmakao tri koraka'', a sve što je domaćin učinio jeste da ublaži poraz osam minuta prije kraja.

Odličan meč odigrali su Hofenhajm i Verder za koji zbog povrede nije igrao Veljović, a kraju je uspješniji bio domaći tim, koji je trijumfovao rezultatom 3:2.

Gosti su poveli u 42. minutu preko Fulkruga, Hofenhajm preokrenuo pogocima Bičakčića i Bebua, potom je Verder ostao sa igračem manje u 77. minutu zbog dva žuta kartona Egeštajna, ali je pored igračkog deficita tim iz Bremena uspio da se vrati pogotkom Osaka samo četiri minuta kasnije.

Ipak, da sva tri boda ostanu kući, pobrinuo se Kaderabek pogotkom u 87. minutu.

Najmanje golova viđeno je u meču Augzburga i Union Berlina, koji su upisali teške poraze u prva dva kola. Ovaj meč završen je rezultatom 1:1.

Pet golova "u selu": Zbog ovoga se napušta Ajaks! "Kopljanici" su u januaru "vratili" Šrodera u Holandiju, ali je on već u martu odlučio da prihvati drugačiju ponudu Hofenhajma. Danas se radovao prvi put.

Alfred Šroder zabeležio je prvu samostalnu pobedu u Bundesligi na debiju pred domaćim navijačima u Zinšejmu u utakmici u kojoj je njegov tim gubio 0:1 u 42, vodio 2:1 u 59, primio gol za izjednačenje sa igračem više u 81. i stigao do pobedonosnog pogotka posle kornera u 87. minutu.

Centrirao je Denis Gajger, a Pavel Kaderšabek glavom poslao loptu u mrežu za konačnih:

Hofenhajm - Verder Bremen 3:2 (0:1) u meču 2. kola Bundeslige 2019/20.

Posle "četvorke" u petak uveče u Kelnu, Nemci nisu bili ništa manje efikasni u standardnom terminu subotom popodne - danas je na pet utakmica "palo" 19 golova, a najviše u varoši kraj Hofenhajma u kojoj je publika prvi put posle pet godina gledala Šrodera kraj linije, umesto na prvoj stolici pored šefove.

Holanđanin je kao trener Tventea smenjen posle četiri meča u sezoni 2014/15 i potom je prihvatio ulogu asistenta Huba Stevensa na klupi Hofenhajma. Kada ga je vlasnik Ditmar Hop smenio i postavio supertalentovanog Julijana Najgelmana za šefa struke plavo-belih, Šroder je zadržan u stručnom štabu, a dobar glas o njegovoj ulozi pročuo se "nazad" do Holandije pa ga je Ajaks prošlog januara "otkupio" i uvrstio u tim trenera Erika Ten Haga.

Samo dva meseca kasnije, kada je Najgelman saopštio Hopu da će na kraju sezone napustiti "selo" i preuzeti Lajpcig, bogati biznismen pozvao je Šrodera i rekao mu da ga čeka mesto prvog trenera, ukoliko on to želi. Prihvatio je, na debiju izgubio od Ajntrahta u Frankfurtu minimalnim rezultatom, a ove subote u trileru stigao do pobede pred publikom koju jako dobro poznaje.

Sudija Saša Štegeman pokazao je mladom reprezentativcu Nemačke, Johanesu Egeštajnu dva žuta kartona u 67. i 71. minutu, sve pri rezultatu 2:1, ali je samo 13 minuta kasnije sastav zeleno-belih stigao do izjednačenja. Pogodak je postigao Juja Osako, defanzivac iz Japana.

Splasnula je tada atmosfera među 27.000 navijača na stadionu u koji je pre deset godina uloženo 100 miliona evra, ali je novu radost 22. golom u karijeri doneo visoki Čeh, Kaderžabek.

Sledi derbi dana na "Feltins areni" između Šalkea i Bajerna, koji je to samo zbog popularnosti dva kluba i delom zbog istorije, jer klub iz Gelzenkirhena ima jednu pobedu nad Bavarcima kod kuće u poslednjih 16 utakmica i skor 0-1-7 (2:19) od te 2010. godine kada je bilo 2:0 za "rudare".

BUNDESLIGA – 2. kolo

Augsburg – Union Berlin 1:1 (0:0)
/Vargas 60 – Polter 80/

Fortuna Diseldorf – Bajer Leverkuzen 1:3 (0:3)
/Morales 82 - Bejker autogol 6, Aranguiz 35, Belarabi 39/

Hofenhajm – Verder 3:2 (0:1)
/Bičakčić 55, Bebu 59, Kaderabek 87 - Fulkrug 43, Osako 81/

Majnc – Borusija Menhengladbah 1:3 (1:1)
/Kvajison 18 – Lajner 32, Plea 77, Embolo 79/

Paderborn – Frajburg 1:3 (1:2)
/Mamba 3 – Valdšmit penal 21, Petersen 40, Kvon 90+1/

Šalke – Bajern Minhen (18.30)

Igrano u petak:

Keln – Borusija Dortmund 1:3  (1:0)
/Dreksler 29 - Sančo 70, Hakimi 86, Alkaser 90+4/

TABELA: Borusija Dortmund 6, Frajburg 6, Bajer L. 6, Borusija (M) 4, RB Lajpcig (-1) 3, Volfsburg (-1) 3, Ajntraht (-1) 3, Fortuna Diseldorf 3, Hofenhajm 3, Bajern (-1) 1, Herta (-1) 1, Šalke (-1) 1, Augzburg 1, Union Berlin 1, Verder 0, Paderborn 0, Keln 0, Majnc 0.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar