Priča - EP: Nastavak dominacije ili smjena na tronu?

Srbija se pita, Italija hoće osvetu. . . ! Evropsko prvenstvo za žene u odbojci će kao glavnog favorita imati reprezentaciju Srbije, ovoga puta sa još dominantnijim rezultatima iza sebe nego na pre.

Ostali sportovi 23.08.2019 | 14:01
Priča - EP: Nastavak dominacije ili smjena na tronu?
Odbojkašice Srbije u petak, 23. avgusta, od 16 časova otvaraju EP koje se održava u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Izabranice Zoran Terzića nalaze se u grupi A gde se, pored sa domaćinom Turskom, sastaju još sa Bugarkama, Finkinjama, Francuskinjama i Grkinjama.

Srbija na Eurovolej dolazi kao glavni favorit i kao nesporno najbolja reprezentacija sveta. Srpkinje brane titulu osvojenu 2017. godine, koja je došla nakon što su prethodno na Olimpijskim igrama 2016. osvojile srebro, da bi zatim, prošle godine, dominantnom predstavom postale prvakinje sveta u Japanu.

Neverovatan ciklus Srpkinje će pokušati da „zatvore“ naredne godine u Tokiju, na narednim OI, ali će prvo pokušati da odbrane titulu šampiona Evrope.

Negativna stavka u analizi šansi naših najboljih odbojkašica dolazi nedavno završeni kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, na kojem su Terzićeve igračice uspele da pobede Tajland (3-0), Portoriko (3-0) i domaćina Poljsku (3-1).

Ipak, i pored plasmana u Tokio u generalno gledano zadovoljavajućeg rezultata, igra protiv izuzetno inferiornih protivnika u prva dva kola nije bila na nivou prvaka sveta, a ta manja kriza se prenela i u meč odluke protiv Poljakinja.

"Utakmicu smo dobili, da ne kažem na suvi kvalitet, ali skoro tako. Nije to bila naša igra, mnogo toga je zavisilo od naših najjačih smečera. Protiv iole blokerski ozbiljnije ekipe biće mnogo teško igrati, tako da to moramo da promenimo”, rekao je Terzić posle pobede nad Tajlandom, a onda ponovo istakao da nije bio potpuno zadovoljan i u govoru posle plasmana na OI.

Moramo da budemo zadovoljni plasmanom na četvrte Olimpijske igre zaredom. Pre 15 ili 20 godina je to bio san, samo da odemo tamo. To je veliki uspeh. Nije bila najbolja naša igra, ali nadam se da će ovim rezultatom i zamajcem, Evropsko prvenstvo odbojkašice igrati u još boljem raspoloženju i još boljoj formi".



Srbija je za podizanje forme imala 20 dana, a imaće i vremena da koriguje sve što je potrebno i tokom početka prvenstva i grupne faze, tokom koje će joj jedini pravi protivnik biti Turska, ekipa koju predvodi iskusni Đovani Gvideti i koja je pre dve godine u Azerbejdžanu bila trećeplasirana.

Upravo je Turska bila jedna od protivnika Srbije u pripremama održanim neposredno pred početak Eurovoleja, a naše odbojkašise su slavile pobedu od 3-2 u setovima, nakon što je turska prethodno nadoknadila 2-0.

Na istom turniru pobede su došle i protiv Hrvatske (3-1) i Italije (3-0, jedan od setova završen 25:6). Taj turnir nije imao takmičarski značaj i nema neku bitnu težinu za predikcije pred početak prvenstva, ali je svakako služio kao motivacioni faktor za sve reprezentativke koje su na njemu nastupile.

Srbija na Eurovolej ulazi sa odličnim pređašnjim uspesima. Seniorke Srbije (Jugoslavije, Srbije i Crne Gore) igrale su na 18 od do sada 30 odigranih šampionata i osvojile 5 medalja.

Naše odbojkašice od 2007. ređaju velike uspehe. Te godine su uspele da dođu do srebrne medalje, da bi 2009. u Poljskoj ostvarile poslednji neuspeh kada su ispale pre borbe za medalju.

Od tada, na naredna četiri prvenstva, četvrto mesto je najveći neuspeh za reprezentaciju Srbiju – dvaput su osvojile zlatnu medalju, 2018. i 2011, treće su bile 2015, a bez medalje su ostale samo 2013. godine.

Srbiju će sigurno predvoditi najbolja igračica sveta i MVP Svetskog prvenstva Tijana Bošković, 22-godišnja odbojkašica Ezačibašija, ali će najveći adut izabranica Zorana Terzića biti dobar timski duh i pobednički mentalitet.

Možda najbolji tehničar svih vremena Maja Ognjenović ulivaće sigurnost na novom prvenstvu, dok ne treba trošiti reči na značaj koji već godinama donose libero Silvija Popović, bloker Stefana Veljković i primač Brankica Mihajlović.

Problem za Srbiju biće odsustvo dugogodišnjeg prvog blokera Milene Rašić, a Terzić na Eurovoleju neće moći da računa ni na isusnu Bojanu Živković, Tijanu Malešević i Jovanu Stevanović.

Njihovo odsustvo pokušaće da nadoknade nešto mlađe odbojkašice, a sve oči biće uprte na Bianku Bušu, devojku koja je bila na meti kritičara tokom Svetskog prvenstva u Tokiju, ali u finalu protiv Italije odigrala verovatno najbolji meč u karijeri.

Ono što je takođe zanimljivo je povratak Bojane Milenković, koja se na SP povredila i morala da ode na osmomesečnu pauzu, a po povratku na teren još nije uhvatila visok nivou koji je držala pre povrede kolena.

Eurovolej igra se od petka, 23. avgusta, kada prvi meč igraju Francuska i Bugraska od 13.30. Igraće se sve do 8. septembra, kada je zakazano veliko finale u Turskoj.

Zanimljivo je da će Srbiju predstavljati samo jedna odbojkašica koja igra za neki domaćin klubova, igračica Vizure Katarina Lazović, koja je fenomenalnim igrama u podmđalenom sastavu Lige nacija zaslužila poverenje selektora Terzića.

Srbija će pored Turkinja, koje će predvoditi mlada Ebrar Karakurt, imati zanimljivog protivnika i u vidu Bugarki, koje “iz senke” mogu da zakomplikuju život mnogima i da se uključe u borbu za neku od medalja.

Iako je Srbija realno gledano glavni favorit, možda ne zbog forme ali definitivno zbog prethodnih rezultata i individualnog kvaliteta, za dlaku ispod njih je reprezentacija Italije, aktuelni vicešampion sveta.

Italijanke dolaze na ovogodišnji Eurovolej posle neuspeha na prethodna četiri. Posle dve uzastopne titule 2007. i 2009. godine, ova reprezentacija nije uspela da se popne na podijum do sada. Najveći uspeh osvtarile su kada je Srbija bila prvak i kada su upravo te dve zemlje 2011. organizovale Evropsko prvenstvo, kada su bile četvrte.

Najveći adut Italijanki, koje su po kvotama „rame uz rame“ sa Srbijom (po oko 2,75), biće sigurno Paola Egonu, mlada odbojkašica Novare i saigračica naše Stefane Veljković koja „vuče“ Italijanke koliko i Boškovićeva Srpkinje.

Pored Egonu potrebno je istaći i Mirijam Silu, ali i kapitena Kirikelu.

Italija se nalazi u grupi B koju će ugostiti Poljska, a u te dve ekipe u njoj će igrati još i Belgija, Portugal, Slovenija i Ukrajina.

Vicešampion sveta nema pravog protivnika u grupnoj fazi, kao što Srbija ima Tursku – ujedno trećeg favorita prvenstva – i očekuje se lagana „šetnja“ do naredne runde, uz moguć blaži otpor Poljske koja će imati podršku verne publike i najbolje igračice Malvine Smaržek, koja je nedavno zadavala velike probleme primačicama Srbije na kvalifikacionom turniru za OI.

Publika će sigurno biti od pomoći Poljakinjama, kao i Turkinjama, ali im ona ne bi trebalo pomoći da iznenade jasne favorite, Italiju i Srbiju. Ipak, ne bi bilo ni prvi ni poslednji put da neka ekipa nadmaši očekivanja uz podršku domaćih navijača i punih hala, što će sigurno biti slučaj.

Što se tiče grupe C, tu će domaćin biti Mađarska, koja će ugostiti četvrtog favorita prvenstva – Holandiju.

Uz te dve ekipe u ovoj grupi nema reprezentacija vrednih poemena kada se govori o potencijalnim favoritima za borbu za medalju, jer grupu sačinjavaju još i Hrvatska, Estonija, Rumunija i Azerbejdžan.

Holandija je uz Tursku glavni kandidat za bronzanu medalju, ako uzmemo u obzir da je finale rezervisano za reprizu borbe za zlato iz Tokija prošle godine između Italije i Srbije.

Ta reprezentacija već nekoliko godina predvodi sjajna Loneke Slutjes, a tu su još i Ane Bujs, Selest Plak, Laura Dijkema... One će pokušati da ponove uspeh iz 2017. godine, kada su bile poražene u finalu, a ovoga puta, nešto iskusnije, sigurno će pokušati da odu i korak više.

Grupa D igraće se u Slovačkoj, ali kao i u prethodne tri domaćin je apsolutni autsajder.

Tu grupu predvode selekcije Rusije i Nemačke, koje će se boriti za prvo mesto i neće imati konkurenciju za prolaz dalje – njjihovi rivali su Belorusija, Španija, Švajcarska i domaćin.

Ruskinje su na prethodnom Eurovoleju podbacile zauzevši šesto mesto, a sada u izuzetno podmlađenom sastavu jure uspehe iz prethodna dva nastupa kada su 2013. i 2015. osvajale zlatnu medalju.

Nemice, sa druge strane, nisu bile šampionke Evrope još od 1987. godine, a na prethodna dva prvenstva su stizale do četvrtfinala. Da li imaju domet za nešto više je veliko pitanje, ali ih sigurno niko ne sme otpisati.

Sistem takmičenja kaže da iz svake od četiri grupe prolazi po četiri reprezentacije od ukupno šest. Grupa u kojoj je Srbjia, grupa A, ukršta se sa grupom C koju predvodi Holandija, dok se grupa B ukršta sa grupom D po sistemu 1-4, 2-3.

Osmina finala neće biti nikakav problem za Srpkinje, koje će u nju proći sa prvog ili drugog mesta i u oba slučaja imati inferiornog protivnika sa druge strane mreže, ali prvi test moguć je već u četvrtfinalu.

Od četvrtfinala igraće se samo u Poljskoj i Turskoj, dok je od polufinala pa nadalje takmičenje potpuno u drugonavedenoj zemlji.

Ukoliko Holandija bude prva u grupi C, što je apsolutno očekivano, Srbiji će biti bitno da u svojoj grupi bude prva, jer će u tom slučaju izbeći Holanđanke u četvrtfinalu i poslati ih na megdan Turkinjama…

Za kraj, selektor Terzić je istakao da će teret branioca titule biti veliki za Srbiju.

“Većina njih će igrati svoje najbolje utakmice upravo protiv Srbije, jer uvek svi igraju da pobede šampiona. Od osmine finala nema popravnog. Pre svega se nadam da će devojke biti zdrave, spremne, motivisane i pune energije za ono što nam sledi”, istakao je Terzić.

Spisak reprezentacije Srbije za Eurovolej:

TEHNIČARI: MAJA OGNJENOVIĆ (DINAMO MOSKVA, RUSIJA) I SLAĐANA MIRKOVIĆ (HEMIK POLICE, POLJSKA).

KOREKTORI: ANA BJELICA (VOLERO LE KANE, FRANCUSKA) I TIJANA BOŠKOVIĆ (EZAČIBAŠI ISTANBUL, TURSKA).

LIBERA: SILVIJA POPOVIĆ (ALTAJ, KAZAHSTAN) I TEODORA PUŠIĆ (TARGOVIŠTE, RUMUNIJA).

BLOKERI: STEFANA VELJKOVIĆ (NOVARA, ITALIJA), MAJA ALEKSIĆ (ALBA BLAŽ, RUMUNIJA) I MINA POPOVIĆ (FIRENCA, ITALIJA).

PRIMAČI: BRANKICA MIHAJLOVIĆ (JT MARVELUS NIŠINOMIJA, JAPAN), JELENA BLAGOJEVIĆ (ŽEŠUV, POLJSKA), BJANKA BUŠA (HEMIK POLICE, POLJSKA), BOJANA MILENKOVIĆ (SKANDIĆI, ITALIJA) I KATARINA LAZOVIĆ (VIZURA).

Raspored Srbije u grupnoj fazi:

23.8. Srbija – Finska 16.00
25.8. Srbija – Bugarska 16.00
26.8. Srbija – Francuska 16.00
28.8. Srbija – Grčka 16.00
29.8. Srbija – Turska 18.30

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar