Građani protiv trase autoputa kroz naselja

Na sporednom putu Kosor-Blagaj održano je mirno okupljanje građana koji se protive najavi izgradnje autoputa kroz naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine.

Bosna i Hercegovina 23.08.2019 | 13:12
Građani protiv trase autoputa kroz naselja
Kako kažu, ako ovuda bude prošao autoput ostaće bez ičega. Spremni su spriječiti dolazak mehanizacije i živim zidom. najvećeg krivca vide u politici i činjenici da pojedinci hoće da stavi novac u svoj džep.

Zahtjevaju da se ovaj proces vrati u zakonske okvire, te da se održi javna rasprava o trasi autoputa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.



Ponovili su i da je najpovoljnija trasa preko obronaka Podveležja jer se ugrožavaju povratničke kuće, a i zemlja nije u privatnom vlasništvu.



Pozvali su Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine da sazovu javnu raspravu po ovom pitanju tvrdeći da su zakonom dužne to uraditi. U suprotnom, to bi moglo imati pravne posljedice i veliki gubitak po ovu kompaniju - njihova je poruka

Protiv ove trase prije tri godine peticiju je potpisalo više od tri hiljade mještana južnih mostarskih naselja. 

Podsjetimo riječ je o dionici čiji se početak nalazi u mjestu Kočine, te prolazi između aerodroma i magistralnog puta “M-17”, mostovima prelazi Bunu i Bunicu i uspinje se prema Hodbini i brdu Kvanj, koji ide kroz istoimeni tunel. Iako je postojala nada da će asfalt proći daleko do oboda Podveležja, ova trasa, je tvrde u Autocestama, najpovoljnija i jedina moguća s obzirom na to da je lokalna zajednica prvobitni projekat preko naselja Blagaj osporavala.



(Buka/BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

jeremija

23.08.2019 11:25

Milokradov drug iseljava ono malo srba sto su se vratili u te krajeve.

ODGOVORITE
Name

21vek - vaskrsenje

23.08.2019 11:39

zar ovo nije valjan razlog za sazivanje NS i isticanja vitalnog interesa Srba , povranika u FBIH, tacnije Neretvanski kanton. Gdje je sad SNSD- e gdje je sad Milorad i Zeljka , yasto ne stanu u zaštitu imovinskih prava povratnika Srba . Ovdje je narušen Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma istog onog kojeg ni Milorad ni Željka ni SNSD-e ne poštuju i boli ih d..... za njim. Evo gospodo Srbi to vam je Milorad .

ODGOVORITE
Name

Boro

23.08.2019 12:30

Jesi zabrslio jbt. Aj oladi malo. Ja bi najsretniji bio da preko moje kuce ide autoput. Svi koji su to dozivjeli naplatili su duplo od stvarne vrijednosti. Postujem i ono sto nije materijalno ali zivimo u takvim vremenima da se to nazalost i ne gleda.

Name

Amira

23.08.2019 13:05

Bravo Boro ovako koce u federaciji izgradnju auto puta i bosnjaci i srbi i hrvati svi su sad poceli voce sadit i maline uz trase auto puta i to boze sva tri naroda ugrozena zele vecu cijenu za zemlju drugi slucaj ti je vranduk gdje su sve bosnjaci i protestuju stalno

Name

za Boro i Amira

23.08.2019 15:00

Knjižice su čudo, jedna crvena a jedna zelena . Samo mogu da vam poželim da doživite isto što i ovi građani. Oni da hoće da prodaju nebi se bunili. al nije sve ni u lovi, nešto je i u glavi, al vama je samo u knjižicama. Aferim brate.

Name

Budala kao i ti

23.08.2019 19:04

Žao mi ove omladine,ostaše bez ičega.

ODGOVORITE