Uprava Aluminija poziva radnike na strpljenje

"Uprava Aluminija ovim putem želi informirati javnost kako je osiguran dio sredstava potrebnih za isplatu otpremnina radnicima Aluminija, te da se poduzimaju svi napori kako bi tijekom današnjeg dana i idućega tjedna osigurali cjelokupna sredstva za ovu namjenu, saopšteno je.

Bosna i Hercegovina 23.08.2019 | 12:50
Uprava Aluminija poziva radnike na strpljenje
"Želimo istaći da je stav Uprave Društva jasan i nedvosmislen po pitanju isplate otpremnina, kao minimuma koji se može i mora ispuniti prema ljudima koji su godinama ugrađivali dio sebe u ovu firmu. 

Ničije zasluge ne mogu i ne smiju biti zaboravljene niti zanemarene, jer je Aluminij godinama bio uspješna girma zahvaljujući upravo nesebičnom angažmanu svojih radnika. 

Ističemo kako trenutno jedini izvor sredstava potrebnih za pokretanje proizvodnje može doći od strane investitora s kojim se pregovara, tako da najnovije reakcije i izjave u javnosti otežavaju cijeli proces pregovora i smanjuju izglede za pokretanje proizvodnje. Stoga još jednom pozivamo sve zainteresirane na dodatno strpljenje kako bi započete procese mogli okončat bez dodatnih komplikacija. 

Kako bi Aluminij zadržao bilo kakvu šansu za nastavak proizvodnje, odnosno izbjegavanje stečaja, potrebno je da s dijelom radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom bude raskinut radni odnos, uz isplatu otpremnina. Alternativa tomu je ostanak svih radnika u radnom odnosu, ali u tome slučaju firma ne bi imala mogućnost isplate plate za septembar i stečaj bi bio neizbježan.

Odmah nakon raskida dosadašnjih ugovora, nove ugovore će dobiti određen broj radnika, odnosno, oni koji su potrebni za nastavak proizvodnje u prvoj fazi. Oni će dobivati plate po ranije prezentovanim uslovima. Naglašavamo, Uprava Društva preduzima sve da, u skladu s Pravilnikom o radu, niti jedan radnik ne ostane bez posla bez isplate otpremnine, što bez ikakvih dilema svima zasluženo pripada.

Sve gore navedeno jasno govori o tome kako plan pokretanja proizvodnje nije propao nego se i dalje aktivno radi na njemu. 

Razumijemo zbog ove neizvjesnosti i frustraciju svih onih kojima je stalo do Aluminija i koji su ga svojim radom stvarali i gradili, ali ponavljamo kako samo zajedničkim naporima možemo osigurati novo pokretanje proizvodnje i pokušati firmu vratiti u poziciju u kojoj je nekada  bila i gdje treba ponovo biti u budućnosti", navedeno je iz Aluminija.

(N1)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

boticeli

23.08.2019 13:44

Niste ga vi jedini stvarali ima i drugi koji su ga stvarali Bosnjaci i Srbi.

ODGOVORITE
Name

Ре

23.08.2019 15:48

Самомклекните испред Човића и мало га боље замолите и биће све уреду, биће вам повезан стаж а отпремнину донирајте у добротворне сврхе.

Name

Prolaznik...

23.08.2019 21:52

Da mi je samo znati ko će kajmak da pokupi u cijeloj priči.Deblji kraj radnici su izvukli ali agonija još nije završena!!

ODGOVORITE
Name

U epizodama, scenario gotov

25.08.2019 09:31

Jos imaju gace. Nastavlja se.....

Name

Dejton jok

23.08.2019 23:14

Preko AL-a Amerika ruši Čovu.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.08.2019 03:56

Strpite se, bice otkaza za sve.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.08.2019 03:57

Strpite se! Bice otkaza za sve.

ODGOVORITE
Name

Jedino ispravno

24.08.2019 07:55

Kad iz firme istjerate Partiju e onda se nadajte nečemu.Dok su partijski gulikože po pogonima i u upravi nema hljeba.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.08.2019 15:33

Ma sigorno Zeljko Komsic kriv.Hajde jos jednom izvinjenje Covicu.

ODGOVORITE