Isplivao ubica: 20 godina potraga policije

Poplave koje su pogodile dio Sibira gotovo istovremeno kada i požari, natjerali su ubicu pustinjaka da napusti tajgu u kojoj se 24 godine krio od pravde.

Svijet 22.08.2019 | 15:56
Isplivao ubica: 20 godina potraga policije
Riječ je o Nikolaju Nikolajeviču (73) koji se krio četvrt vijeka zbog pokušaja ubistva svoje tadašnje djevojke i njene kćerke (6) u novembru 1995. godine. Sam Nikolaj bio je ubijeđen da ih je ubio, ali je tek nakon 24 godine saznao da su obje preživjele.

Nikolajevič, koji je bio na listi traženih kriminalaca više od dvije decenije, sedamdesetih godina služio je kaznu zbog ubistva zatvorenika, u vrijeme kada je radio kao zatvorski čuvar.

Ubrzo nakon što je odslužio kaznu za to ubistvo, u novembru 1995. Nikolaj je napao nožem svoju djevojku i njenu šestogodišnju kćerku ostavljajući ih da krvare iz dubokih rana, praktično na ivici smrti. Napad se dogodio u regionu Kemerovo, stotinama kilometara zapadno od mjesta gdje je Nikolajevič na kraju pronađen.

Policija ga je tražila tada, ali nije uspjela da ga pronađe, pa je Nikolaj nastavio da se kreće na istok, duž rijeke Birijusa, sve dok nije stigao do regije Irkutsk.

Pobjegao je u šumu, gdje je živio baveći se lovom i ribolovom. Nakon nekoliko godina sreo je jednog lovca koji se sažalio na “pustinjaka” i pomogao mu da napravi privremenu ličnu kartu. 

Nikolajevič, koji je u međuvremenu izgubio nogu tokom lova, ostatak života proveo bi u tajgi da se nisu dogodile jedne od najgorih poplava koje taj kraj pamti. Zbog toga je morao da se evakuiše zajedno sa stotinama drugih lokalnih mještana.

Ljekarima gradske bolnice Tulun pokazao je privremenu ličnu kartu koju mu je lovac nabavio. Istog trenutka, oglasilo se upozorenje i ljekari su pozvali policiju. Ubrzo je potrvrđeno da je riječ o jednom od traženijih kriminalaca.

Nikolaj je u bolnici priznao pokušaje ubistva. Kako je rekao, bio je siguran da su i žena i njena kćerka preminule nakon napada. Tada je saznao da su ih spasili lokalni ljekari. Žena je umrla prirodnom smrću prije nekoliko godina, a njena kćerka i dalje je živa.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zabrinut

22.08.2019 16:52

Tako sam se nasikirao da cijelu noc necu moci spavati. Ej Nikolaj jesi neke qrate srece pa gdje te nadjose po stare dane.

ODGOVORITE
Name

Gad

22.08.2019 17:28

Trebao je da izgori u pozaru ali bog se nije smilovao ostavio ga je jos da ljudi vide kako gadovi prolaze! Nije bio svjestan da bi bolje prosao u zatvoru

ODGOVORITE