Donesena odluka: Carinski terminal ostaje na Rači

Carinski terminal na graničnom prelazu Rača kod Bijeljine ostaje na istoj lokaciji, ali se moraju naći dodatna sredstva za održavanje ovog graničnog i carinskog terminala. Ovo je dogovoreno u Banjaluci na sastanku predstavnika špeditera i Udruženja prevoznika Republike Srpske sa rukovodstvom Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Republika Srpska 22.08.2019 | 15:31
Donesena odluka: Carinski terminal ostaje na Rači
Izmještanje carinske ispostave na Rači neće biti. Dogovoreno je to danas na sastanku špeditera, prevoznika i rukovodstva Uprave za indirektno oporezivanje BIH. Prevoznici su ubijedili Upravu da bi ideja o premještanju terminala stvorila dodatne troškove privredi. Podnijeće inicijativu Privrednoj komori da se odvoje dodatna sredstva za održavanje carinskog terminala Rača.

''Radićemo na poboljšanju uslova, a kada se budu stekli uslovi oko auto – puta, odnosno, premještanja tada ćemo vidjeti šta se dešava, ali ono što je najbitnije ostajemo tu gdje jesmo''- rekao je predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić.

Računica špeditera pokazuje da na Rači godišnje urade oko 60.000 carinskih deklaracija, dok na  terminal staje više od 200 kamiona. Dobro je kažu što je UIO odustala od ideje o izmještanju terminala, jer sve drugo bi tvrde imalo, velike posljedice po radnike.

''Nama je važno da carinska ispostava ostane tu, jer preseljenjem nama se povećavaju troškovi, odnosno, smanjuje nam se posao, a mi to ne bi mogli izdržati'' – rekla je predstavnik špeditera Radmila Koprivica.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje su tvrdili da su o izmještanju terminala razmišljali nakon žalbi pojedinih privrednika, ali i prevoznika zbog loših uslova. Problem je i manjak sredstava za održavanje. Ipak, kompromis je danas postignut i kada je u pitanju finansijsko održavanje terminala.  

''Zaključeno je da se mora naći način da se taj carinski terminal dovede na nivo da zadovoljava minimalne standarde. To je moguće ukoliko se zajedno pokrene inicijativa da se dio sredstava koja se prikupe od naplate na tom terminalu da na raspolagnje UIO kako bi se ta sredstva mogla ulagati u održavanje objekata kojima rukovodi'' – izjavio je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BIH Ratko Kovačević.

Zbog namjere UIO o izmještanju carinske ispotave, početkom ovog mjeseca špediteri i prevoznici su blokirali carinski teminal Rača.



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Rale

22.08.2019 14:32

Da li je propalo Potkivanje?

ODGOVORITE
Name

DOBOJLIJA

22.08.2019 18:23

U Doboju je potkivanje perfektno izvedeno,niko nije imao ništa protiv da se Terminal sa Željezničke stanice preseli na međuentitetsku granicu.Niđe logike samo lični interes

Name

Kamion

22.08.2019 21:29

Pa tim sredstvima kojim ste mislili da placate zakupninu,sa tim ga sada odrzavajte...

Name

Bbb

23.08.2019 15:01

U UIO ne prestaje potkivanje,svakim danom ga je sve vise i vise i to se krije.Sve kriminalne radnje u UIO su dopustene od 2011.god.

Name

Re Kamion

23.08.2019 17:23

Da je država normalna, tako bi i bilo... ali kod nas u BiH nije ništa normalno...

Name

portal

22.08.2019 16:32

Sve pohvale istrajnim špediterima, a posebna čestitka glavnom inicijatoru Jefi. Žena zmaj

ODGOVORITE
Name

NEŠTO POZITIVNO

22.08.2019 17:39

Pojma nemate koju ste im cifru izbili iz džepa

Name

pravda

22.08.2019 16:55

Svaka cast kamiondzije ala ste im dali do znanja da ne mogu svojim kumovima i stranackim poslusnicima davat hrane sa lake strane

ODGOVORITE
Name

Jovo

22.08.2019 17:56

Prevoznici i spediteri, jeste li se zahvalili SDS-u na podrsci.

ODGOVORITE
Name

Spediteri

22.08.2019 18:43

Zahvaljujemo se na podrsci Ministarstvu saobracaja i veza,Ministarstvu trgovine i turizma,Privrednoj komori RS kao i svima koji su nam dali podrsku u nasoj borbi a naravno i SDS-u koji je medju prvima pruzio podraku.Ovo nije stranacki, ovo je borba za nasu egzistenciju i zahvalni smo svima koji su nas u njoj podrzali...

Name

PGP

22.08.2019 17:57

Onaj ko naplacuje usluge terminala on treba i da ga odrzava,to je UIO BiH,treba da sve funkcionise pa i vaga koja je stalno u kvaru da mogu sto vise da kradu!

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

22.08.2019 18:37

Нема пара за одржавање свог, а има за изнајмљивање туђег објекта.

ODGOVORITE
Name

Tal

22.08.2019 21:59

Carinski terminali od 2011.god.postali su najunosniji priliv sredstava za licne potrebe vrhuske UIO.Drzava ulozi 10 do 15 miliona maraka i onda se to da pod koncesiju prijateljima sto je najocitije kod car. terminala Bijaca.Ako si dobar sa direktorom ulozis 2000 km da otvoris firmu i dobijes car terminal koji mjesecno obrne blizu milion maraka i tvojih je 70 %.Od tih para neko kupi vikendicu u Neumu 250.000,00 Eur-a,djeci stanove da su sto blize Capljini.A sta se uvozi i koliko ulazi robe na crno ovim reketasima i korumpranim sluzbenicima je to najmanje vazno.Svako ziv zna sta se desava u UIO zadnjih sest-sedam godina korupcija kriminal,reket i cak pljacke carinskih skladista od uposlenika i nikom nista i niko ne odgovara.Ovih zadnjih godina nastradali su oni koji nisu htijeli da budu dio te kriminalne hobotnice i oni su sa drugim koji bi htijeli raditi na margini i na njima se provodi cist aparthejd sto je najbolje vidljivo iz novog Pravilnika po kojem su kriminalci zasticeni i kojima je otvoren pu za novim kriminalnim djelima.

Name

Ре:

23.08.2019 05:58

Ништа није готово док не буде готово. Приватник завршава радове на новом терминалу и уклапа се са новим мостом и аутопутем, дил не пропада само се одгађа за извесно време.

Name

Vlad Tepeš

23.08.2019 04:51

Privreda? Ahahahaha

ODGOVORITE
Name

Istinaaa

23.08.2019 06:58

Narod je slijep. Mićin i Petrićev terminal nisu bili spremni za konkurs , pa su preko bivšeg šefa carine Steve Krtožnjaka angazovali za sitne pare navodne špeditere da blokiraju terminal na Rači,dok oni ne spreme svoje terminale za budući konkurs. Da nekomentarišem da Udruženje prevoznika i faktički ne pistoji zajedno sa navodnim predsjednikom. Kad pomenute osobe završe svoje terminale blokade speditera neće biti jer su za jeftine pare kupljeni da vrse blokadu .

ODGOVORITE
Name

Lola

23.08.2019 12:29

Neko je protestovao iz ubjeđenja da radi pravu stvar.A ti što lupaš gluposti o nekim kupljenim špediterima bar se ne potpisuj sa istina.U potpisu špediter.

Name

Lola

23.08.2019 12:35

Egzistencija špeditera i njihova radna mjesta su pogeršnim odlukama bila ozbiljno ugrożena.Naravno da su protestovali i opet će ako bude trebalo.A ti istina, što misliš da su sitne pare u pitanju.Špediteri nikad ne rade na sitno.