Afera “Osmica”: Žalba na rješenje inspekcije

Rektor Univerziteta za poslovne studije Banjaluka Radovan Klincov najavio je da će se ova ustanova žaliti na rješenje Inspektorata RS kojim joj je naloženo da zbog nepravilnosti poništi diplomu izdatu direktoru Obaveštajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću i proglasi je ništavnom u Službenom glasniku RS.

Republika Srpska 21.08.2019 | 16:47
Afera “Osmica”: Žalba na rješenje inspekcije
Klincov je rekao da je Univerzitet juče primio rješenje Inspektorata, te da je u njemu određeno da univerzitet može pokrenuti drugostepeni postupak i izjaviti žalbu pred Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

– Ako Ministarstvo potvrdi rešenje Inspektorata i odbaci žalbu, imamo mogućnosti da pokrenemo upravni spor pred nadležnim okružnim sudom, pa i da kasnije, ukoliko slučaj ne bude riješen u našu korist, vodimo postupke pred višim sudskim instancama, koristeći sve pravne lijekove – naveo je Klincov.

On je dodao i da je saglasan sa izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te resornog ministra Srđana Rajčevića po kojima bi se u zakonima trebalo omogućiti da se fakulteti i zatvore, ako izdaju lažne diplome.

Ministar Rajčević je prethodno rekao da će se uskoro u parlamentarnoj proceduri naći nova zakonska rješenja čijim će se odredbama definisati mogućnosti izdavanja mjera prestanka rada visokoškolskim ustanovama koje učestvuju u izdavanju lažnih diploma. 

– Mogu najaviti da će se takve stavke naći u novim zakonskim rješenjima, i to u zakonu o visokom obrazovanju i zakonu o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju – rekao je Rajčević, te dodao da očekuje podršku kompletnog društva u Srpskoj za takva zakonska rješenja.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Skeptik

21.08.2019 15:34

Moja prijateljica je polagala na UPSu neki ispit na Turizmu. Kaže mi da je bilo pomalo guravo. Imala je dva pitanja, jedno pitanje je izvukla a drugo pitanje je bilo, kaže "po mojoj želji ". Fakultet...

ODGOVORITE
Name

Igipop

21.08.2019 21:06

Pa napisi ime prijateljice i prijavi je a ne da pametujes po portalima