Dobra vijest susret Vučića i Pompea i za BiH

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u utorak u Njujorku predstavlja dobru vijest iz najmanje tri razloga.

Republika Srpska 21.08.2019 | 13:15
Dobra vijest susret Vučića i Pompea i za BiH
"Posebno raduje čvrsta podrška Vašingtona ukidanju taksi na robu iz BiH i Srbije, koje nam nanose ogromnu finansijsku štetu. Nadam se da će to dovesti do njihovog ukidanja što prije, možda i prije izbora na Kosovu. Posebno ću to potencirati u susretima sa predstavnicima američke administracije, koje ću uskoro imati, kao i naš novi ambasador u Vašingtonu koji narednih dana započinje svoj mandat", rekao je Crnadak.

Kao drugo, kaže da veći nivo razumijevanja na relaciji Vašington-Beograd značajno povećava šanse za nastavak dijaloga i za konačni dogovor Beograda i Prištine.

"Vašington neće mijenjati stav o nezavisnosti, ali njihov izbalansiraniji pristup koji je Vučić nagovijestio može biti podstrek za konačno rješenje, što je od velikog interesa i za BiH i za cijeli region", smatra šef bh. diplomatije.

Konačno, kao predstavnik Republike Srpske, smatra da je veoma važan dijalog rukovodstva Srbije na najvišem nivou sa Vašingtonom, "jer oni koji svađaju Srbe sa Amerikom ne misle im dobro“.

"Nama treba otvoren i korektan odnos sa SAD, kako bi diplomatskim putem čvrsto držali svoje dejtonske pozicije i obezbijedili ekonomski razvoj RS", rekao je Crnadak.

(Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

gergely

21.08.2019 11:23

Malo bi se i Amerima uvukli kad treba.

ODGOVORITE
Name

Konjic.

21.08.2019 11:30

Autosovinisticki paradoks Razumijem ja da Srbi nece u NATO jer su ratovali protiv njega, ali zasto posle Jasenovca gradimo mostove prema Hrvatskoj, vozimo njemcka auta, jedemo italijansku hranu i navijamo za turski tok?!!

ODGOVORITE
Name

borac

21.08.2019 12:29

Tup je narod da bi to svatio pa svadjali smo se nekad i u svojoj porodici.

Name

Zdrav razum

21.08.2019 14:41

Zato jer je u slucaj NATO-a pravi razlog da padaju u vodu mokri snovi o velikoj srbijici i "pripajanju" kad BiH postane punopravna clanica alijanske, kakvo crno bombardovanje i slicna opravdanja koja su cisto sr.nje.

Name

Pitanje je sad

22.08.2019 06:00

Ima li neko da kaže koliko je tih Nato raketa ispaljeno na RS-u '95.godine. I po kojim ciljevima i sa Kakvim posljedicama i efektima. Efektima u smislu 'reteriranja' vojnog i političkog vodstva.