Filip Stevanović, najnoviji Partizanov veliki projekat!

Pre šest meseci zablistao je Strahinja Pavlović, sad se navijači crno-belih zaljubljuju u Filipa Stevanovića.

Fudbal 20.08.2019 | 11:29
Filip Stevanović, najnoviji Partizanov veliki projekat!
Pre samo 12 meseci bili su fudbalski anonimusi. Širi auditorijum za njih nije ni čuo, a kamoli ih video, da bi ovog leta postali važni šrafovi u mašineriji novog, rekonstruisanog Parnog valjka. Ako je StrahinjaPavlović obeležio prvi deo 2019. i na malom uzorku utakmica obezbedio transfer u Lacio, početak drugog dela kalendarske godine pripada – Filipu Stevanoviću.

Još jedan biser iz juvelirnice “Zemunela” zasvetlucao je u letnjim danima i naterao Grobare da nestrpljivo iščekuju mečeve crno-belih. Četiri gola na sedam mečeva najbolja su potvrda potencijala momka koji je naprečac osvojio navijačka srca i dao povoda svima u Humskoj 1 da veruju kako je budućnost stigla. Brže od očekivanog. Pogotovo što Stevanović tek 25. septembra puni 17 godina, a već pokazuje znake da bi mogao da obeleži narednu deceniju ili dve kad je srpski fudbal u pitanju.

Naravno, takve prognoze umeju da budu pogubne za igrače slične dobi, mđutim, sam Stevanović je naterao ljude u Partizanu i oko njega da u njemu vide naredni veliki projekat. Lakonog, maštovit, hitar, sposoban da menja pravac, brzo odlučuje, pritom ispoljava realizatorske sposobnosti (trenutno najbolji strelac tima ove sezone), Fića je već ponudio dovoljno argumenata da mu uz prezime stoji konstatacija “standardni prvotimac”. Jasno je onda da je reč o velikom talentu i da ga samo pravilan razvoj vodi na vrh.

Stevanović je za ovih sedam utakmica i statistički i estetski ponudio ljubiteljima fudbala i Partizana više nego neki drugi momci, planirani da nose igru prvog tima. Na primer, egzekucijma protiv Konahs Kija, Mačve i Rada (dva gola) daleko je nadmašio učinak Armina Đerleka koji je za godinu i po među seniorima jedan gol dao i jedan namestio, a govorilo se da je za velika dela i da je jedan od najtalentovanijih mladih fudbalera na teritoriji Srbije.

To poređenje zapravo je najbolji pokazatelj da deca prekomandovana iz omladinskog pogona ili Teleoptika među seniore moraju odmah, pod obavezno, da pokažu zašto su šansu dobili. Kao, na primer, Strahinja Pavlović u večitom derbiju na drugoj zvaničnoj utakmici ili njegov prezimenjak Lazar na debiju u Nišu, pa i sam Stevanović. Kao što reče trener Savo Milošević, nisu bitne godine, već učinak, a Užičanin se za ovo malo vremena predstavio kao tipičan predstavnik Partizanove škole fudbala. “Jak” na lopti, tehnički doteran, sposoban da pravi razliku, jedino mu nedostaje fizičke snage kako bi se ravnopravno nosio sa po 10-15 godina starijim rivalima.

Greška koju ne sme da napravi Filip Stevanović, tako karakterističnu za ovdašnje podneblje, jeste da pomisli da je postao igrač. Tek je “zaorao brazdu”, i to na srpskim terenima – protiv Malatije se videlo da mu nedostaje snage i iskustva – mada je definitivno reč o talentu koji valja negovati. Možda i raditi drugačije nego sa pojedincima iz prošlosti, kojima se, da budemo do kraja iskreni, povlađivalo baš zato što su u mlađim kategorijama “šili” konkurenciju, međutim... Primera radi, ni Andrija Živković, ni NemanjaRadonjić, ni Danilo Pantić nisu do kraja razvili talenat.

Skopčano je to i sa finansijama. Sva trojica su pre 20. godine našla uhlebljenje u inostranstvu kroz transfere u velike evropske klubove, da bi u njima bili na marginama. Nema sumnje da u okolnostima u kojima živi i radi Partizan i Stevanovića čeka sličan scenario: prevremeni odlazak u inostranstvo. Verovatno za ogroman novac. S tim da bi na primerima dvojice članova trilinga “klase 1996”  mogao Filipda shvati da je za njega najkorisnije da se razvija u dobro poznatom okruženju, jer će u Partizanu i srpskom fudbalu, kakav god da je, imati sigurne minute. Ono što nema niko od pobrojanih u Benfiki, Marselju i Čelsiju.

Početak sezone daje za pravo Grobarima da se identifikuju sa Filipom Stevanovićem. S tim da bi i za njega i za klub i za navijače najbolje bilo da, kao u frazeološkim izjavama, “ostavi trag”, bar godinu ili godinu i po nosi crno-beli dres i ne ode na prvu dobru ponudu.

Iako iskustvo uči da će baš tako biti.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar