Rokenrol izložbu vidjelo 500 000 ljudi u Njujorku

Izložba u njujorškom muzeju Metropoliten "Sviraj glasnije:instrumenti rokenrola" dostigla je broj od pola miliona posetilaca 14. avgusta, saopštilli su organizatori ove izložbe.

  • Magazin
  • Zanimljivosti


Tokom 18 sedmica otkako je izložba otvorena privukla je mnoge posetioce koji su prvi put prešli prag ovog najvećeg američkog muzeja. Ankete koje je sprovela služba marketinga Metropolitena pokazala je da je od pola miliona posetilaca 12 odsto, odnosno 60.000, prvi put došlo u ovaj muzej i to samo da bi videli baš ovu izložbu, koja će biti otvorena do oktobra.

Da bi obeležili dolazak polamilionitog posetioca, muzej mu je poklonio kompletan katalog sa fotografijama svih eksponata. Cela izložba posvećena je instrumentima na kojima su svirali svi čuveni muzičari rokenrola.

Svi eksponati su pozajmljeni i to su oni na kojima su majstori rokenrola komponovali i svirali na koncertima. Izloženo je više od 130 instrumenata na kojima se sviralo od 1939. do 2017. godine.

Među eksponatima su instrumenti na kojima su svirali Čak Beri, Erik Klepton, Šeril Krou, Bob Dilan, Ledi Gaga, Džim Hendriks, Džona Džet, Džon Lenon, Pol Makartni, Stiv Miler, Džoni Mičel, Džimi Pejdž, Elvis Prisli, Prins, Kit Ričards, Brus Springstin, Ringo Star, Edi van Halen, St. Vinsent....

Takođe, izloženi su originalni plakati za koncerte, kostimi u kojima su muzičari nastupali na sceni i video-snimci sa koncerata. Izložbu je omogućila Fondacija Džona Prikera, Fondacija Vilijema Randolfa Hersta i još nekoliko fondacija, kao i Nacionalna fondacija za umetnost.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.