EP do 16: Kadeti krenuli, pa stali...

Srbija sutra u borbi za sedmo mesto. . .  Turska napravila veliki preokret u drugom poluvremenu.

Košarka 16.08.2019 | 17:11
EP do 16: Kadeti krenuli, pa stali...
Šta se sve u poslednjih 48 sata izdešavalo mladim košarkašima Srbije, možemo reći da je rezultat na današnjoj utakmici u razigravanju možda i najmanje važan od početka ovog Evropskog prvenstva. Ruku na srce, sjajno su ga srpski igrači otvorili, ali nisu imali snage da dokrajče rivala, pa je Turska odnela pobedu, 74:65.

Prva četvrtina teško da je mogla bolje da startuje za reprezentativce Srbije, koji su već nakon prvih pet minuta igre došli do dvocifrene prednosti. Odlično je tada vukao napred Matija Belić i posle uvodne četvrtine rezultat je bio 21:9 za srpski sastav.

Manje-više sličnu igru, Srbija je prikazala i u drugoj deonici tokom koje je uspevala da održi stečenu prednost. Nikola Đurišić je tada preuzeo glavnu ulogu i pogodio nekoliko teških šuteva, pa je selekcija naše zemlje imala "plus deset" na pauzi, 36:26.

Šta se desilo po povratku sa odmora, teško je objasniti. Jednostavno, nije to bila ona Srbija iz prvog poluvremena, naročito u ofanzivnom polju. Naši košarkaši nisu uspevali da probiju odbrambeni bedem Turske, koja je već do polovine četvrtine stigla i prestigla Srbiju u rezultatskom smislu. Dovoljno je reći da su igrači Saše Nikitovića u ovom kvartalu postigli samo sedam poena, pa je sastav iz zemlje koja leži u Maloj Aziji vodio pred poslednjih deset minuta igre, 50:47.

U poslednjoj deonici, Srbija je konstantno disala za vratom Turskoj. Uspevala je naša reprezentacija u par navrata da priđe i izjednači rezultat, ali nije imala snage za konačni preokret. Doduše, bila je veoma blizu, pošto je na 80 sekundi pred kraj stigla na tri poena  zaostatka nakon tri slobodna bacanja koja je pogodio Ilija Milijašević. Turski košarkaši su brzo uzvratili, vezali sedam poena i tako rešili pitanje pobednika, 74:65.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Matija Belić koji je i ovoga puta došao do dabl-dabl učinka sa 18 poena i 14 skokova. Ispratio ga je Nikola Šaranović sa 11 poena, a dvocifren je bio i Filip Branković sa 10 poena. Po osam poena zabeležili su Nikola Đurišić, Ilija Milijašević i Nikola Radovanović. U Turskoj, najbolji je bio Adem Bona sa 19 poena, sledio ga je Batim Tuna sa 15 poena, Berkaj Jilmaz i Hamza Mestoglu su ubacili po 13 poena, a Omer Peskari je još bio dvocifren sa 10 poena.

Srbija će sutra, poslednjeg dana Evropskog prvenstva, igrati protiv poraženog iz duela između Grčke i Hrvatske za sedmo mesto.

TURSKA - SRBIJA 74:65

Arena: "Primo Karnera", Udine
Gledalaca: 200
Sudije: Fernando Kalatrava (Španija), Aleksej Davidov (Rusija), Juožas Barkauskas (Litvanija)

TURSKA: Bona 19, Čelik, Dogan, Tuzun, Jilmaz 13, Bujukčangaz, Mestoglu 13, Peskari 10, Sen, Tuna 15, Turk 2, Uzun 2

SRBIJA: Belić 18, Đurišić 8, Milijašević 8, Radovanović 8, Stefanović 2, Bošković, Branković 10, Dabović, Marković, Obradović, Petrović, Šaranović 11

Izvor: mozzartsport

Foto: Fiba Eurobasket - U16

Komentari / 0

Ostavite komentar