Crnadak upozorava: Opasno prihvatiti, a još opasnije predomisliti se?

"Od prvog dana govorim da je za Republiku Srpsku opasno da prihvati princip koji glasi: „Ja sam se predomislio“. . . Jer, ako prihvatimo ovaj princip predomišljanja, onda možemo da dođemo u situaciju da se jedno jutro neko u Sarajevu probudi i kaže mi smo se predomislili oko „Dejtona“, mi smo se predomislili u vezi sa postojanjem entiteta, a to mi iz Republike Srpske ne smijemo da dozvolimo", upozorava Crnadak.

Republika Srpska 14.08.2019 | 19:58
Crnadak upozorava: Opasno prihvatiti, a još opasnije predomisliti se?
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kaže da će članovi Predsjedništva BiH u utorak donijeti veoma važnu odluku i da je bitno da svi dobro promisle prije nego što posegnu za nekim ishitrenim potezima.

Komentarišući najavljenu sjednicu Predsjedništva, zakazanu za naredni utorak, na kojoj će biti razmatran Godišnji nacionalni program (ANP), Crnadak u razgovoru za portal "Buka" kaže da čeka da nova skupštinska većina saopšti o čemu se dogovorila.

"Ili se šalje ANP, čime se aktivira Akcioni plan za BiH, ili se MAP zaustavlja. U utorak ćemo imati jasnu sliku. Logično je da je ovo važna tema, s obzirom na to da je riječ o jednom važnom dijelu spoljne politike BiH i upućivanje ANP-a je, zapravo, tehnički nastavak odluke Predsjedništva, koju je u ime Republike Srpske donio Nebojša Radmanović još 2009. godine. Sada je potrebno da se pronađe rješenje i da Republika Srpska zadrži svoj međunarodni kredibilitet, ali i da zaštiti svoje interese", kazao je Crnadak.

"Vidjećemo kako će to izgledati u utorak. u svakom slučaju, sljedeće sedmice ćemo konačno znati da li BiH ide u MAP ili ne."

"I, bez obzora da li će ANP biti na jednoj ili 150 strana, kakav god ode u Brisel, tim činom počinje Akcioni plan za članstvo“, kaže Crnadak.

Na pitanje znači li to onda da nema povratka i da BiH ulazi u NATO jednog dana ili je to, ipak, samo jedna stepenica, Crnadak odgovara:

- Ne, to je odluka da se nivo saradnje BiH sa NATO-om poveća. Odluka o članstvu će se donositi potpuno odvojeno i ovo ne prejudicira članstvo i to je opštepoznata stvar u javnosti.

 Upitan kako sačuvati kredibilitet ukoliko se naredne sedmice kaže „ne“ za nešto što je već potpisano i prihvaćeno, Crnadak kaže da je to pitanje za ove koji o tome sada razgovaraju.

"Od prvog dana govorim da je za Republiku Srpsku opasno da prihvati princip koji glasi: „Ja sam se predomislio“. Odluke koje se donose jednoglasno u Predsjedništvu treba da se i mijenjaju jednoglasno. Jer, ako prihvatimo ovaj princip predomišljanja, onda možemo da dođemo u situaciju da se jedno jutro neko u Sarajevu probudi i kaže mi smo se predomislili oko „Dejtona“, mi smo se predomislili u vezi sa postojanjem entiteta, a to mi iz Republike Srpske ne smijemo da dozvolimo. Važno je poštovati ono što smo odlučili i donijeli zajednički i u tom provođenju odluka pronaći mudro način da se zaštite interesi Republike Srpske", upozorava Crnadak.

On je još jednom potvrdio da Savjet ministara, u čijem radu učestvuje, nije uopšte razmatrao sadržaj ANP-a.

"Mi smo principijelno zauzeli stav da o tome treba da odlučuje nova skupštinska većina. Prema tome, ne želim ni da komentarišem sadržaj ANP-a. Ipak, i pored činjenice da ANP može da bude u svom tekstu izmijenjen i redukovan, on ostaje ANP i njegovim prvim slanjem aktivira se MAP. To ne treba da se krije od ljudi i da im se zamagljuje i mistifikuje."

Kaže da nije imao uvid u materijal koji će biti na sjednici Predsjedništva BiH naredne sedmice.

"Ali samo stavljanje ANP-a na sjednicu ja vidim kao želju da se postigne politički stav oko ANP-a. Dakle, da Predsjedništvo zauzme politički kurs i kaže da mi šaljemo ANP, sa izmjenama ili bez, ili da kažu mi ne šaljemo ANP. Mislim da je to suština stavljanja na dnevni red", kazao je Crnadak u razgovoru za portal "Buka".

"Moj utisak je da je namjera, prije svega, da se vidi da li postoji saglasnost stranaka koje su najavile da će praviti novu većinu da se MAP aktivira. Suština ove sjednice Predsjedništva je upravo u tome", precizirao je Crnadak.

(BN)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

borac

14.08.2019 18:12

Imamo mi glavnog Baju koi ce da povede rat protiv NATO-a

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

14.08.2019 19:13

Definitivno, u zadnjih par dana najkorektnija, najodgovirnija i najmudrija izjava od svih politicara. Crnadak je ovom izjavom pokazao da je sigurno dorastao funnkciji koju obavlja, da se profilisao u iskusnog politicara, koji ne bjezi od teskih tema, prilazi im analiticki, uzrocno-posljedicno vodeci racuna o interesu naroda i entiteta Republika Srpska! Bravo Igore!

Name

Re Bl

14.08.2019 20:42

Već smo iznosili slične stavove i Crnadak je na tom kursu istom izašao sa dosta promišljenim stavovima i odgovornošću. Gledao sam letimično dokument tj. njegov uvodni sadržaj i faktički nas time uduplavaju preko Dejtona. Tačno je da se tu spominju mnoga ljudska prava, slobode, regulative i to mi sve u zakonu i Dejtonu imamo, ali ova garnitura nije i ne može to sprovesti. Mi možemo pozdraviti NATO, al definitivno oni su od devedesetih učinili niz loših i koraka koji su se veoma loše odrazili na bezbjednost u SFRJ I zemljama u sSvjetu poput Iraka, Libije, Sirije i ne vidim ih kao organizaciju koja je uskladu sa izvornim proklamovanim principima UN. Svakako da na neki način bi trebalo gledati kako osigurati vladavinu prava, slobode, ispoštovati Dejton , ali kroz NATO ja ne vidim nuždu za tim jer ustupci koje su predstvnici međunarodne zajednice napravlili domaćim kriminalcima su upravo i išli timeda se kupi taj pristanak. Slanje svakog kobajagi izmjenjenog ANP je pristanak ili vezivanje mnogo dublje, nakon čega nema povratka. Znate, stićiće i pokloni, te opremi, obuči, zapošljavanje uhljeba što je veomo primamljivo za veliki partijski klan i poslije toga nema nazad, jer kao što reče Crnadak, postvlja se pitanje kredibiliteta i odgovornošću odgovornosti i da imamo Rusku moć to sebi ne smijemo dozvoliti.

Name

Re

14.08.2019 20:49

Ja i stalno govorim da to nema nigdje u svijetu "predomislili se" nakon sto se usvoji neki zakon!! Ili ga mjenjaj tamo gdje se usvojio ili nema "predomislili se". Veoma opasna stvar.

Name

Direkt

14.08.2019 21:35

Nece ovo biti ni prvi ni posljedni put u kom ce Dodik nekog izigrati. Ovaj put ce, moguce, izigrati narod, posto njegova jedina vjera u politici je njegovo vlastito pozicioniranje, a to sta misli narod, istog se Dodik sjeti samo kada mu to odgovara.

Name

Re re

14.08.2019 21:38

Ako nema želje i interesa, može se odustalo. Neke zemlje su čak izašle iz NATO saveza. Nije ovo linija ravna Dejtonu, a normalno je da se mora sada staviti tačka, jer ne treba da gubimo kredibilitet.

Name

re borac

16.08.2019 16:01

Ovaj ti je bolji od baje ?

Name

mare

17.08.2019 17:17

Koga zamima sta ce u srajevu da sanjaju i kazu da smo njih slusali davno bi nestali

Name

zdravko

14.08.2019 18:16

Nemaš se ti sto predomisliti ili ne predomisliti .Sa ovakvom ekonomskom politikom razmišljanja dupetom a ne glavom neizbježan je stečaj r.srbske ,kao i svega dosada .

ODGOVORITE
Name

Ama

15.08.2019 01:07

Baja je ponudio da NATO vojsku snadbjeva jabukama iz Igorovog vocnjaka pa ceka odgovor.

Name

Rade

14.08.2019 18:17

I šta sad svi isto govorite i opet se neće znati dali idemo ili neidemo a ako para se odma dogovorite Dabogda otišli svj političari u NATO i nikad se vratili

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.08.2019 18:17

Dodik je sad u veoma nezgodnoj situaciji. Sta god da odabere, pad mu ne gine. Od te 2 opcije, manje je losa opcija nepristanak na NATO, koja sa sobom vuce i neformiranje vlasti na drzavnom nivou, no bolje i vlast na nivou RS, nego pad na oba "fronta" u buducnosti, uz sve veci pad, koji vec traje, a koji bice i brzi, ako Dodik pristane na NATO. Kako god, gotovo, pad je neizbjezan u oba slucaja, s tim da NATO ubrzava pad, a vrijeme kuca.

ODGOVORITE
Name

Re

14.08.2019 19:33

Baš ćemo "žaliti" ako si u pravu

Name

Re Direkt,

14.08.2019 20:02

dok je bilo novaca , kralo se s na veliko, svi koji si imali neke večje funkcije za novce sve su podpisivali, po mojem uglavnom su zasrali ova trojka ! Dodik Spiric radmanovic " to su ti najviše Izdajice na zemaljskoj kugli , i kako imaju obraza sestati se po ulici i gledati narodu u oči " je*em te živite pa oni nemaju ni malo duše ; ali ovaj glavonja sto je dojurio na tenku i 25 Godina Ruši unistava ,E, bogami da se mene pita :ja bih ga usted Banja Luke objesio da vidi izdajica 3 dana.

Name

Objavio

14.08.2019 18:21

Nema Dodik tri veze koliko vuče u opasne vode

ODGOVORITE
Name

007

14.08.2019 18:31

Kako prihvatiti Map-Nato,kada je NSRS donela odluku o vojnoj neutralnosti.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

14.08.2019 20:06

Odluka NSRS-a o vojnoj neutralnosti nije pravno obavezujuća...

Name

Direkt

14.08.2019 21:45

Ni put u NATO nije pravno obavezujuc, cak je i anti-ustavan, posto u Ustavu BiH nigdje ne pise da moramo u NATO. Cak se spominje VRS, ABiH i HVO. Nista od toga nije pravno obavezujuce (ni neutralnost, ni NATO), osim ugovorno (NATO), ako je potpisano da moramo uci u NATO, a to nigdje ne pise, a i da pise, Ustavni sud bi mogao to oboriti.

Name

Rašo

14.08.2019 22:04

Pa kad naredi baja donijeće klimoglavci novu skupštinsku odluku.

Name

Kiklop

14.08.2019 23:04

Kakva NSRS ,kakvi bakraci. Mile donosi i ponistava odluke kad on hoce

Name

gergely

14.08.2019 18:34

A sta je to opasno,proputovo si cijeli svijet na Racun BiH iopet radis protiv interesa drzave.Tamo u tom MAP u ,borba protiv kriminala i korupcije,ljudska prava,dobri odnosi sa susjednim drzavama.Je li to Crnadak i tebi smeta.

ODGOVORITE
Name

Ad

14.08.2019 18:34

Ti si zaboravio kako je Alija Izetbegovic potpisao prekid rata i podjelu BIH a onda poslije par dana povukao svoj potpis. U BIH sve moze.Opozicija se ponasa kao da je pobjednik na izborima. Sto je zamrsenije sve je bolje za politicare.Buranija tone i pati. Vi gurate klipove u tockove i samo lozite.

ODGOVORITE
Name

RE Ad

14.08.2019 21:06

Nije ti dobar primjer, nije uopšte, ne možeš to staviti za poređenje i situaciju kada se donose zakoni i odluke predsjedništva BiH. rekao bih da ti je ta komparacija prilično glupa

Name

GOJA

14.08.2019 18:44

Ne brini ti za Milu,UZEO JE VELIKE PARE A I STRANCI IH VOLE A ko j..e narod on je ovca i bio i ostao!

ODGOVORITE
Name

DADO

14.08.2019 20:18

Tako je!

Name

Leo

14.08.2019 18:46

E čuj šta reče

ODGOVORITE
Name

GORAN

14.08.2019 18:49

Oni tebe zovu izdajnikom A GLASALI I POTPISALI ZA NATO PUT pa se ti presaberi malo!

ODGOVORITE
Name

VLADO

14.08.2019 18:52

UČITE OD DODIKA KAKO SE UZIMAJU PARE IONAKO VAS JE PROZVAO IZDAJNICIMA A ON IDE U NATO I ŽANJE ŽITO A VI NEMATE NIŠTA!

ODGOVORITE
Name

Djuro

14.08.2019 18:52

A što je ovaj ministar pametan!!!!

ODGOVORITE
Name

SAVO

14.08.2019 18:56

Čovjek (Dodik) voli pare više od majke i RIZIKUJE RUSKU OSVETU A VI GLUMITE PATRIOTE A GLEDATE KO ĆE VAM PIĆE PKATITI! NATO JE GOTOVA STVAR SAMO SU UMIRILI I USPORILI POSTUPAK A RETARDI TO NE VIDE!

ODGOVORITE
Name

Kralj

14.08.2019 19:00

Konacno jedna trezvena..

ODGOVORITE
Name

VRS

14.08.2019 19:14

Ima Dodik helikopter i uvijek može razguliti kad zagusti ali šta da radi RS na čije je 3/4 granice dodir sa NATO-m.

ODGOVORITE
Name

075

15.08.2019 06:32

@VRS Opstati ili nestati pitanje je sada!!

Name

Samo imiljate

14.08.2019 19:36

Узрок пожара у бившој фабрици Енергоинвест у Источном Сарајеву је људски фактор, потврђено је из полиције. Зеничко предузеће Толе компани не бјежи од одговорности.

ODGOVORITE
Name

ANP

14.08.2019 20:00

Gospodine Crnadak, a šta je to ANP? Je li nas taj plan vodi u pravno uređenje države ili će nam taj plan pomoći da i dalje imamo neriješena pitanja iz pravnog, ekonomskog, bezbjedonisnog i svakog drugog aspekta koji čini državu nestabilnom i siromašnom. Gos. Crnadak, zašto ne objasnite ljudima da je ANP, nastao iz akcionog plana iz 2009 god. pa do danas, Te da je isti rezltat mnoštva potpisanih sporazumu- memoranduma. A za koji nisu krivi neki Kinezi, nego upravo političke elite koje su vladale u tom periodu. Gos. Crnadak, hiljadu je razloga zato BIH, treba stvarati društvo i ambijent za bolji život i kretati se u tom pravcu. Evo ja vas pozivam navedite samo tri razloga iz 165- stranica ANP-a, šta to nije dobro po RS i srbski narod u BIH.

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.08.2019 21:50

I 2009 je SNSD bio na vlasti.

Name

Igor

14.08.2019 20:01

Igor je fakat ozbiljan političar. Ne bi se on lično izjasnio o bilo čemu, prvo će sačekati da Dodik nešto prelomi, pa da on onda udari kontru. Realno, ovakvu politiku mogu da vode i naše Baka i BOBA.

ODGOVORITE
Name

Raso

14.08.2019 20:02

Ti sve znas...

ODGOVORITE
Name

Pravda BL

14.08.2019 20:28

A sto bi ti ministre volio da se posalje ANP a ne smijes da javno kazes.

ODGOVORITE
Name

Dosta više vaših gluposti i naučne fantastike!

14.08.2019 21:05

Dosta više gluposti.Još vam nije dosadilo

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.08.2019 22:06

Dodik se, pristankom na igru Zapada, da nam pod pregovore sa EU, uvali i NATO, igra sa vatrom i osjecanjima stotina i stotina hiljada Srba, koji zive u RS i miliona i miliona Srba, koji zive u Srbiji, a koji su bombardovani sa obje strane Drine. Takav cin moze se nazvati samo jednom rijecju -izdaja i nikako vise, a onaj ko to cini je izdajnik svoga roda.

ODGOVORITE