Црнадак упозорава: Опасно прихватити, а још опасније предомислити се?

"Од првог дана говорим да је за Републику Српску опасно да прихвати принцип који гласи: „Ја сам се предомислио“. . . Јер, ако прихватимо овај принцип предомишљања, онда можемо да дођемо у ситуацију да се једно јутро неко у Сарајеву пробуди и каже ми смо се предомислили око „Дејтона“, ми смо се предомислили у вези са постојањем ентитета, а то ми из Републике Српске не смијемо да дозволимо", упозорава Црнадак.

Република Српска 14.08.2019 | 19:58
Црнадак упозорава: Опасно прихватити, а још опасније предомислити се?
Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак каже да ће чланови Предсједништва БиХ у уторак донијети веома важну одлуку и да је битно да сви добро промисле прије него што посегну за неким исхитреним потезима.

Коментаришући најављену сједницу Предсједништва, заказану за наредни уторак, на којој ће бити разматран Годишњи национални програм (АНП), Црнадак у разговору за портал "Бука" каже да чека да нова скупштинска већина саопшти о чему се договорила.

"Или се шаље АНП, чиме се активира Акциони план за БиХ, или се МАП зауставља. У уторак ћемо имати јасну слику. Логично је да је ово важна тема, с обзиром на то да је ријеч о једном важном дијелу спољне политике БиХ и упућивање АНП-а је, заправо, технички наставак одлуке Предсједништва, коју је у име Републике Српске донио Небојша Радмановић још 2009. године. Сада је потребно да се пронађе рјешење и да Република Српска задржи свој међународни кредибилитет, али и да заштити своје интересе", казао је Црнадак.

"Видјећемо како ће то изгледати у уторак. у сваком случају, сљедеће седмице ћемо коначно знати да ли БиХ иде у МАП или не."

"И, без обзора да ли ће АНП бити на једној или 150 страна, какав год оде у Брисел, тим чином почиње Акциони план за чланство“, каже Црнадак.

На питање значи ли то онда да нема повратка и да БиХ улази у НАТО једног дана или је то, ипак, само једна степеница, Црнадак одговара:

- Не, то је одлука да се ниво сарадње БиХ са НАТО-ом повећа. Одлука о чланству ће се доносити потпуно одвојено и ово не прејудицира чланство и то је општепозната ствар у јавности.

 Упитан како сачувати кредибилитет уколико се наредне седмице каже „не“ за нешто што је већ потписано и прихваћено, Црнадак каже да је то питање за ове који о томе сада разговарају.

"Од првог дана говорим да је за Републику Српску опасно да прихвати принцип који гласи: „Ја сам се предомислио“. Одлуке које се доносе једногласно у Предсједништву треба да се и мијењају једногласно. Јер, ако прихватимо овај принцип предомишљања, онда можемо да дођемо у ситуацију да се једно јутро неко у Сарајеву пробуди и каже ми смо се предомислили око „Дејтона“, ми смо се предомислили у вези са постојањем ентитета, а то ми из Републике Српске не смијемо да дозволимо. Важно је поштовати оно што смо одлучили и донијели заједнички и у том провођењу одлука пронаћи мудро начин да се заштите интереси Републике Српске", упозорава Црнадак.

Он је још једном потврдио да Савјет министара, у чијем раду учествује, није уопште разматрао садржај АНП-а.

"Ми смо принципијелно заузели став да о томе треба да одлучује нова скупштинска већина. Према томе, не желим ни да коментаришем садржај АНП-а. Ипак, и поред чињенице да АНП може да буде у свом тексту измијењен и редукован, он остаје АНП и његовим првим слањем активира се МАП. То не треба да се крије од људи и да им се замагљује и мистификује."

Каже да није имао увид у материјал који ће бити на сједници Предсједништва БиХ наредне седмице.

"Али само стављање АНП-а на сједницу ја видим као жељу да се постигне политички став око АНП-а. Дакле, да Предсједништво заузме политички курс и каже да ми шаљемо АНП, са измјенама или без, или да кажу ми не шаљемо АНП. Мислим да је то суштина стављања на дневни ред", казао је Црнадак у разговору за портал "Бука".

"Мој утисак је да је намјера, прије свега, да се види да ли постоји сагласност странака које су најавиле да ће правити нову већину да се МАП активира. Суштина ове сједнице Предсједништва је управо у томе", прецизирао је Црнадак.

(БН)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

борац

14.08.2019 18:12

Имамо ми главног Бају кои це да поведе рат против НАТО-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

14.08.2019 19:13

Дефинитивно, у задњих пар дана најкоректнија, најодговирнија и најмудрија изјава од свих политицара. Црнадак је овом изјавом показао да је сигурно дорастао фуннкцији коју обавља, да се профилисао у искусног политицара, који не бјези од теских тема, прилази им аналитицки, узроцно-посљедицно водеци рацуна о интересу народа и ентитета Република Српска! Браво Игоре!

Name

Ре Бл

14.08.2019 20:42

Већ смо износили сличне ставове и Црнадак је на том курсу истом изашао са доста промишљеним ставовима и одговорношћу. Гледао сам летимично документ тј. његов уводни садржај и фактички нас тиме удуплавају преко Дејтона. Тачно је да се ту спомињу многа људска права, слободе, регулативе и то ми све у закону и Дејтону имамо, али ова гарнитура није и не може то спровести. Ми можемо поздравити НАТО, ал дефинитивно они су од деведесетих учинили низ лоших и корака који су се веома лоше одразили на безбједност у СФРЈ И земљама у сСвјету попут Ирака, Либије, Сирије и не видим их као организацију која је ускладу са изворним прокламованим принципима УН. Свакако да на неки начин би требало гледати како осигурати владавину права, слободе, испоштовати Дејтон , али кроз НАТО ја не видим нужду за тим јер уступци које су предствници међународне заједнице направлили домаћим криминалцима су управо и ишли тимеда се купи тај пристанак. Слање сваког кобајаги измјењеног АНП је пристанак или везивање много дубље, након чега нема повратка. Знате, стићиће и поклони, те опреми, обучи, запошљавање ухљеба што је веомо примамљиво за велики партијски клан и послије тога нема назад, јер као што рече Црнадак, поствља се питање кредибилитета и одговорношћу одговорности и да имамо Руску моћ то себи не смијемо дозволити.

Name

Ре

14.08.2019 20:49

Ја и стално говорим да то нема нигдје у свијету "предомислили се" након сто се усвоји неки закон!! Или га мјењај тамо гдје се усвојио или нема "предомислили се". Веома опасна ствар.

Name

Директ

14.08.2019 21:35

Неце ово бити ни први ни посљедни пут у ком це Додик неког изиграти. Овај пут це, могуце, изиграти народ, посто његова једина вјера у политици је његово властито позиционирање, а то ста мисли народ, истог се Додик сјети само када му то одговара.

Name

Ре ре

14.08.2019 21:38

Ако нема жеље и интереса, може се одустало. Неке земље су чак изашле из НАТО савеза. Није ово линија равна Дејтону, а нормално је да се мора сада ставити тачка, јер не треба да губимо кредибилитет.

Name

ре борац

16.08.2019 16:01

Овај ти је бољи од баје ?

Name

маре

17.08.2019 17:17

Кога замима ста це у срајеву да сањају и казу да смо њих слусали давно би нестали

Name

здравко

14.08.2019 18:16

Немаш се ти сто предомислити или не предомислити .Са оваквом економском политиком размишљања дупетом а не главом неизбјежан је стечај р.србске ,као и свега досада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

15.08.2019 01:07

Баја је понудио да НАТО војску снадбјева јабукама из Игоровог воцњака па цека одговор.

Name

Раде

14.08.2019 18:17

И шта сад сви исто говорите и опет се неће знати дали идемо или неидемо а ако пара се одма договорите Дабогда отишли свј политичари у НАТО и никад се вратили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.08.2019 18:17

Додик је сад у веома незгодној ситуацији. Ста год да одабере, пад му не гине. Од те 2 опције, мање је лоса опција непристанак на НАТО, која са собом вуце и неформирање власти на дрзавном нивоу, но боље и власт на нивоу РС, него пад на оба "фронта" у будуцности, уз све веци пад, који вец траје, а који бице и брзи, ако Додик пристане на НАТО. Како год, готово, пад је неизбјезан у оба слуцаја, с тим да НАТО убрзава пад, а вријеме куца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2019 19:33

Баш ћемо "жалити" ако си у праву

Name

Ре Директ,

14.08.2019 20:02

док је било новаца , крало се с на велико, сви који си имали неке вечје функције за новце све су подписивали, по мојем углавном су засрали ова тројка ! Додик Спириц радмановиц " то су ти највише Издајице на земаљској кугли , и како имају образа сестати се по улици и гледати народу у очи " је*ем те живите па они немају ни мало душе ; али овај главоња сто је дојурио на тенку и 25 Година Руши унистава ,Е, богами да се мене пита :ја бих га устед Бања Луке објесио да види издајица 3 дана.

Name

Објавио

14.08.2019 18:21

Нема Додик три везе колико вуче у опасне воде

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

14.08.2019 18:31

Како прихватити Мап-Нато,када је НСРС донела одлуку о војној неутралности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

14.08.2019 20:06

Одлука НСРС-а о војној неутралности није правно обавезујућа...

Name

Директ

14.08.2019 21:45

Ни пут у НАТО није правно обавезујуц, цак је и анти-уставан, посто у Уставу БиХ нигдје не писе да морамо у НАТО. Цак се спомиње ВРС, АБиХ и ХВО. Ниста од тога није правно обавезујуце (ни неутралност, ни НАТО), осим уговорно (НАТО), ако је потписано да морамо уци у НАТО, а то нигдје не писе, а и да писе, Уставни суд би могао то оборити.

Name

Рашо

14.08.2019 22:04

Па кад нареди баја донијеће климоглавци нову скупштинску одлуку.

Name

Киклоп

14.08.2019 23:04

Каква НСРС ,какви бакраци. Миле доноси и понистава одлуке кад он хоце

Name

гергелy

14.08.2019 18:34

А ста је то опасно,пропутово си цијели свијет на Рацун БиХ иопет радис против интереса дрзаве.Тамо у том МАП у ,борба против криминала и корупције,људска права,добри односи са сусједним дрзавама.Је ли то Црнадак и теби смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

14.08.2019 18:34

Ти си заборавио како је Алија Изетбеговиц потписао прекид рата и подјелу БИХ а онда послије пар дана повукао свој потпис. У БИХ све мозе.Опозиција се понаса као да је побједник на изборима. Сто је замрсеније све је боље за политицаре.Буранија тоне и пати. Ви гурате клипове у тоцкове и само лозите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ад

14.08.2019 21:06

Није ти добар примјер, није уопште, не можеш то ставити за поређење и ситуацију када се доносе закони и одлуке предсједништва БиХ. рекао бих да ти је та компарација прилично глупа

Name

ГОЈА

14.08.2019 18:44

Не брини ти за Милу,УЗЕО ЈЕ ВЕЛИКЕ ПАРЕ А И СТРАНЦИ ИХ ВОЛЕ А ко ј..е народ он је овца и био и остао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

14.08.2019 20:18

Тако је!

Name

Лео

14.08.2019 18:46

Е чуј шта рече

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН

14.08.2019 18:49

Они тебе зову издајником А ГЛАСАЛИ И ПОТПИСАЛИ ЗА НАТО ПУТ па се ти пресабери мало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДО

14.08.2019 18:52

УЧИТЕ ОД ДОДИКА КАКО СЕ УЗИМАЈУ ПАРЕ ИОНАКО ВАС ЈЕ ПРОЗВАО ИЗДАЈНИЦИМА А ОН ИДЕ У НАТО И ЖАЊЕ ЖИТО А ВИ НЕМАТЕ НИШТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

14.08.2019 18:52

А што је овај министар паметан!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВО

14.08.2019 18:56

Човјек (Додик) воли паре више од мајке и РИЗИКУЈЕ РУСКУ ОСВЕТУ А ВИ ГЛУМИТЕ ПАТРИОТЕ А ГЛЕДАТЕ КО ЋЕ ВАМ ПИЋЕ ПКАТИТИ! НАТО ЈЕ ГОТОВА СТВАР САМО СУ УМИРИЛИ И УСПОРИЛИ ПОСТУПАК А РЕТАРДИ ТО НЕ ВИДЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

14.08.2019 19:00

Конацно једна трезвена..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

14.08.2019 19:14

Има Додик хеликоптер и увијек може разгулити кад загусти али шта да ради РС на чије је 3/4 границе додир са НАТО-м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

15.08.2019 06:32

@ВРС Опстати или нестати питање је сада!!

Name

Само имиљате

14.08.2019 19:36

Узрок пожара у бившој фабрици Енергоинвест у Источном Сарајеву је људски фактор, потврђено је из полиције. Зеничко предузеће Толе компани не бјежи од одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНП

14.08.2019 20:00

Господине Црнадак, а шта је то АНП? Је ли нас тај план води у правно уређење државе или ће нам тај план помоћи да и даље имамо неријешена питања из правног, економског, безбједонисног и сваког другог аспекта који чини државу нестабилном и сиромашном. Гос. Црнадак, зашто не објасните људима да је АНП, настао из акционог плана из 2009 год. па до данас, Те да је исти резлтат мноштва потписаних споразуму- меморандума. А за који нису криви неки Кинези, него управо политичке елите које су владале у том периоду. Гос. Црнадак, хиљаду је разлога зато БИХ, треба стварати друштво и амбијент за бољи живот и кретати се у том правцу. Ево ја вас позивам наведите само три разлога из 165- страница АНП-а, шта то није добро по РС и србски народ у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.08.2019 21:50

И 2009 је СНСД био на власти.

Name

Игор

14.08.2019 20:01

Игор је факат озбиљан политичар. Не би се он лично изјаснио о било чему, прво ће сачекати да Додик нешто преломи, па да он онда удари контру. Реално, овакву политику могу да воде и наше Бака и БОБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

14.08.2019 20:02

Ти све знас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда БЛ

14.08.2019 20:28

А сто би ти министре волио да се посаље АНП а не смијес да јавно казес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста више ваших глупости и научне фантастике!

14.08.2019 21:05

Доста више глупости.Још вам није досадило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.08.2019 22:06

Додик се, пристанком на игру Запада, да нам под преговоре са ЕУ, ували и НАТО, игра са ватром и осјецањима стотина и стотина хиљада Срба, који зиве у РС и милиона и милиона Срба, који зиве у Србији, а који су бомбардовани са обје стране Дрине. Такав цин мозе се назвати само једном ријецју -издаја и никако висе, а онај ко то цини је издајник свога рода.

ОДГОВОРИТЕ